Uz sladak osmeh i ljutu čorbu održane 55. Alaske večeri

objavljeno u: Vesti

Tokom dvodnevnog trajanja Alaskih večeri (23 – 24 jul), u Velikom Gradištu organizovana su mnogobrojna ribolovačka i druga takmičenja. Svoje takmičarsko znanje demonstrirali su najmlađi sportski ribolovci, ali i profesionalni Alasi, koji su se punih 5 časova nadmudrivali sa rekom u lovu na soma. Posebno interesovanje među iskusnim ribolovcima svake godine vlada za noćni lov na šarana.
Najmlađi ribolovci, budućnost profesionalnog ribolova Velikog Gradišta, uz vesele poklike podigli su zastavu Alaskih večeri i time označili početak dvodnevnog slavlja.
U dobro poznatom ambijentu cveća i zelenila, u Gradištanskom parku, , tik uz Dunav, 130 kulinara iz čitave Srbije i gosti iz Rumunije pripremili su neograničene količine riblje čorbe. Za velike meraklije, ali i sve druge koji uživaju u ribljim specijalitetima, vrhunsku riblju čorbu kao i girice posetioci su imali priliku da besplatno degustiraju u petak. Ove riblje specijalitete obezbedilo je preduzeće „Srbija šume“, alasi Velikog Gradišta i Udruženje žena „Topolovčanke“.
Turistička organizacija trudila se da pripremi kvalitetan muzičko zabavni program. U petak se za dobro raspoloženje svih posetilaca pobrinuo naš sugrađanin Dalibor Dača Milovanović i Venus bend, a pre koncerta, pozdravni govor održao je Zamenik predsednika opštine Slađan Marković. U subotu uveče, nakon dodele nagrada najuspešnijim učesnicima u svim kategorijama, što ujedno predstavlja zatvaranje takmičarskog dela programa Alaskih večeri, na hiljade gledalaca, uzelo je učešće u velikom narodnom veselju uz Leksington bend.
U toku dva festivalska dana odigralo se niz različitih takmičenja u kojima je učestvovalo oko 600 učesnika kao i veliki muzički spektakl uz nekoliko hiljada posetioca.
Život Alasa, simbol povezanosti velike moćne reke i čoveka koji je prepoznao svu njenu snagu, lepotu i bogatstvo, od vajkada je budio inspiraciju i duboko poštovanje običnog čoveka. Uz riblje specijalitete i veselo raspoloženje, alasi su dva dana slavili svoj praznik. Ovo je vreme kada Gradište živi posebnim životom, a čitav grad i okolina odišu jedinstvenim veseljem.
Na Dunavu, 23. juna, prvi su startovali ribolovci do 16.godina starosti. Oni su demonstrirali svoje umeće u ulovu ribe na plovak. Najuspešniji su bili naši Gradištanci: Bogdan Perić sa osvojenim trećim mestom i ulovom od 474 grama, Aleksandra Đorđević sa osvojenim drugim mestom i ulovom od ukupno 476 grama i Avramović Velja sa osvojenim prvim mestom i ulovom težine čak 541 gram. Sve nagrade uručene su u subotu 24.juna na završnom koncertu festivala. Nagrade u ovoj kategoriji uručila je Direktorka Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“ Branislavka Veličković.
U četvrtak (22.jula) u 19 časova počeo je lov na šarana, takmičenje koje se održalo na ribolovačkim terenima Terahum DOO, a završeno je u 9 časova, u subotu 24.jula. Za 38 sati takmičenja ulovljeno je 102 šarana ukupne težine 425 kilograma i 460 grama. Treće mesto osvojila je ekipa „Vukovi sa Dunava“ iz Vinaca, sa ulovom od 56 kg i 420 grama. Ova ekipa upecala je 11 šarana. Drugo mesto pripalo je ekipi „ Biskuplje“ iz Biskuplja, sa ulovom od 73kg i 160g. Oni su ulovili 20 šarana. Šampion u lovu na šarana ove godine bila je ekipa „Otpisani“ iz Popovca, sa ulovom od 93 kilograma i 360 grama. Otpisani su upecali čak 23 šarana. Najveći upecani šaran bio je težine 8kg i 950g, a ulovila ga je ekipa „Orlovi“ iz Kostolca. Nagradu u ovoj kategoriji uručila je direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović.
Subotnje jutro počelo je burno – u 6 časova Alasi su u čamcima isplovili na Dunav i krenuli u nadmudrivanje sa rekom u lovu na soma. Ovo takmičenje odigravalo se nekoliko časova na Dunavu. Gradišanski Alasi su ne samo vredni, već i humani – sav novac od prodaje ulova biće doniran u humanitarne svrhe maloj Milici Živanović iz Sirakova.
Treće mesto osvojio je tandem Stević Slavoljub i Petrović Nenad, a njihov ulov bio je 18 kilograma 250 grama. Drugo mesto osvojili su Dokić Milivoje i Dokić Filip, a oni su ulovili somovinu u ukupnoj težini od 21 kilograma 350 grama. Prvo mesto osvojio je tandem Vladan Dinić i Paunović Petar, sa ukupnom težinom ulova od 23 kilograma 350 grama. Nagradu je uručio zamenik predsednika skupštine Saša Živković.
Centralni deo manifestacije je takmičenje u pripremanju najbolje riblje čorbe. Ovogodišnje takmičenje okupilo je rekordan broj kandidata iz našeg divnog grada, ali i gradova širom Srbije – Beograda, Vršca, Požarevca, Jagodine, Kostolca i Kragujevca, kao i goste iz Lugoša iz susedne Rumunije. Među takmičarima našli su se Jahting klubovi iz cele Srbije, kolege iz Turističke organizacije opštine Golubac i predstavnici Ramske tvrđave.
Takmičenje je završeno u 17 časova i 30 minuta, a žiri sastavljen od eminentnih poznavalaca ribljih specijaliteta, u sastavu: Darko Tadić, Nenad Petrović i predsednik žirija – Josimović Krunislav; ocenjivao je ukus, izgled, boju, gustinu i zaljućenost čorbi.
Nije bilo mesta nikakvoj sumnji kada su se u dijagnozi složili vrhunaski specijalisti, pa nam kao eliksir za dug život prepuručili najbolju riblju čorbu.
Hiljade posetilaca sa nestrpljenjem je iščekivalo da čuje brojeve nagrađenih, a kapiteni ekipa su se približili bini i pažljivo slušali brojeve koje je saopštio predsednik žirija. Treće mesto osvojio je Verko Kostić, a nagradu je uručio Predsednik skupštine opštine Veliko Gradište Vladimir Štrbac. Za one koji provode odmor i uživaju u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru žiri nam je preporučio riblju čorbu Milana Milenkovića koja je osvojila 2. mesto, a nagradu je uručio zamenik predsednika opštine Slađan Marković. Ipak, za vrhunske meraklije, ali i sve druge koji uživaju u ribljim specijalitetima, žiri je rekao da je šampion u spravljanju riblje čorbe Miloš Jotić iz Požarevca. Nagradu je uručio Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.
Proglašenje pobednika označilo je kraj takmičarskog dela programa i početak velikog narodnog veselja. Veliki koncert Leksington benda zagrejao je atmosferu i oduševio publiku. Igralo se i pevalo do dugo u noć, a u opštenarodnom veselju uživali su i učesnici manifestacije, pobednici, ali i oni koji su imali manje sreće. Kako i priliči ovakvom događaju svi prisutni poslali su poruku sa ovog mesta da je najbitnije radovati se životu. U vedrom raspoloženju u društvu prijatelja, uz ekskluzivne riblje specijalitete i dobru muziku, zatvorene su 55 Alaske večeri.