Уз сладак осмех и љуту чорбу одржане 55. Аласке вечери

објављено у: Вести

Током дводневног трајања Аласких вечери (23 – 24 јул), у Великом Градишту организована су многобројна риболовачка и друга такмичења. Своје такмичарско знање демонстрирали су најмлађи спортски риболовци, али и професионални Аласи, који су се пуних 5 часова надмудривали са реком у лову на сома. Посебно интересовање међу искусним риболовцима сваке године влада за ноћни лов на шарана.
Најмлађи риболовци, будућност професионалног риболова Великог Градишта, уз веселе поклике подигли су заставу Аласких вечери и тиме означили почетак дводневног славља.
У добро познатом амбијенту цвећа и зеленила, у Градиштанском парку, , тик уз Дунав, 130 кулинара из читаве Србије и гости из Румуније припремили су неограничене количине рибље чорбе. За велике мераклије, али и све друге који уживају у рибљим специјалитетима, врхунску рибљу чорбу као и гирице посетиоци су имали прилику да бесплатно дегустирају у петак. Ове рибље специјалитете обезбедило је предузеће „Србија шуме“, аласи Великог Градишта и Удружење жена „Тополовчанке“.
Туристичка организација трудила се да припреми квалитетан музичко забавни програм. У петак се за добро расположење свих посетилаца побринуо наш суграђанин Далибор Дача Миловановић и Венус бенд, а пре концерта, поздравни говор одржао је Заменик председника општине Слађан Марковић. У суботу увече, након доделе награда најуспешнијим учесницима у свим категоријама, што уједно представља затварање такмичарског дела програма Аласких вечери, на хиљаде гледалаца, узело је учешће у великом народном весељу уз Лексингтон бенд.
У току два фестивалска дана одиграло се низ различитих такмичења у којима је учествовало око 600 учесника као и велики музички спектакл уз неколико хиљада посетиоца.
Живот Аласа, симбол повезаности велике моћне реке и човека који је препознао сву њену снагу, лепоту и богатство, од вајкада је будио инспирацију и дубоко поштовање обичног човека. Уз рибље специјалитете и весело расположење, аласи су два дана славили свој празник. Ово је време када Градиште живи посебним животом, а читав град и околина одишу јединственим весељем.
На Дунаву, 23. јуна, први су стартовали риболовци до 16.година старости. Они су демонстрирали своје умеће у улову рибе на пловак. Најуспешнији су били наши Градиштанци: Богдан Перић са освојеним трећим местом и уловом од 474 грама, Александра Ђорђевић са освојеним другим местом и уловом од укупно 476 грама и Аврамовић Веља са освојеним првим местом и уловом тежине чак 541 грам. Све награде уручене су у суботу 24.јуна на завршном концерту фестивала. Награде у овој категорији уручила је Директорка Културног центра „Властимир Павловић Царевац“ Браниславка Величковић.
У четвртак (22.јула) у 19 часова почео је лов на шарана, такмичење које се одржало на риболовачким теренима Терахум ДОО, а завршено је у 9 часова, у суботу 24.јула. За 38 сати такмичења уловљено је 102 шарана укупне тежине 425 килограма и 460 грама. Треће место освојила је екипа „Вукови са Дунава“ из Винаца, са уловом од 56 кг и 420 грама. Ова екипа упецала је 11 шарана. Друго место припало је екипи „ Бискупље“ из Бискупља, са уловом од 73кг и 160г. Они су уловили 20 шарана. Шампион у лову на шарана ове године била је екипа „Отписани“ из Поповца, са уловом од 93 килограма и 360 грама. Отписани су упецали чак 23 шарана. Највећи упецани шаран био је тежине 8кг и 950г, а уловила га је екипа „Орлови“ из Костолца. Награду у овој категорији уручила је директорка Туристичке организације општине Велико Градиште Дајана Стојановић.
Суботње јутро почело је бурно – у 6 часова Аласи су у чамцима испловили на Дунав и кренули у надмудривање са реком у лову на сома. Ово такмичење одигравало се неколико часова на Дунаву. Градишански Аласи су не само вредни, већ и хумани – сав новац од продаје улова биће дониран у хуманитарне сврхе малој Милици Живановић из Сиракова.
Треће место освојио је тандем Стевић Славољуб и Петровић Ненад, а њихов улов био је 18 килограма 250 грама. Друго место освојили су Докић Миливоје и Докић Филип, а они су уловили сомовину у укупној тежини од 21 килограма 350 грама. Прво место освојио је тандем Владан Динић и Пауновић Петар, са укупном тежином улова од 23 килограма 350 грама. Награду jе уручиo заменик председника скупштине Саша Живковић.
Централни део манифестације је такмичење у припремању најбоље рибље чорбе. Овогодишње такмичење окупило је рекордан број кандидата из нашег дивног града, али и градова широм Србије – Београда, Вршца, Пожаревца, Јагодине, Костолца и Крагујевца, као и госте из Лугоша из суседне Румуније. Међу такмичарима нашли су се Јахтинг клубови из целе Србије, колеге из Туристичке организације општине Голубац и представници Рамске тврђаве.
Такмичење је завршено у 17 часова и 30 минута, а жири састављен од еминентних познавалаца рибљих специјалитета, у саставу: Дарко Тадић, Ненад Петровић и председник жирија – Јосимовић Крунислав; оцењивао је укус, изглед, боју, густину и заљућеност чорби.
Није било места никаквој сумњи када су се у дијагнози сложили врхунаски специјалисти, па нам као еликсир за дуг живот препуручили најбољу рибљу чорбу.
Хиљаде посетилаца са нестрпљењем је ишчекивало да чује бројеве награђених, а капитени екипа су се приближили бини и пажљиво слушали бројеве које је саопштио председник жирија. Треће место освојио је Верко Костић, а награду је уручио Председник скупштине општине Велико Градиште Владимир Штрбац. За оне који проводе одмор и уживају у Великом Градишту и на Сребрном језеру жири нам је препоручио рибљу чорбу Милана Миленковића која је освојила 2. место, а награду је уручио заменик председника општине Слађан Марковић. Ипак, за врхунске мераклије, али и све друге који уживају у рибљим специјалитетима, жири је рекао да је шампион у справљању рибље чорбе Милош Јотић из Пожаревца. Награду је уручио Председник општине Велико Градиште Драган Милић.
Проглашење победника означило је крај такмичарског дела програма и почетак великог народног весеља. Велики концерт Лексингтон бенда загрејао је атмосферу и одушевио публику. Играло се и певало до дуго у ноћ, а у општенародном весељу уживали су и учесници манифестације, победници, али и они који су имали мање среће. Како и приличи оваквом догађају сви присутни послали су поруку са овог места да је најбитније радовати се животу. У ведром расположењу у друштву пријатеља, уз ексклузивне рибље специјалитете и добру музику, затворене су 55 Аласке вечери.