Turistički forum Srbije

објављено у: Вести

Turistički forum Srbije koji je održan 26. i 27. septembra u Velikom Gradištu okupio je zaposlene u regionalnim, gradskim i opštinskim Turističkim organizacijama, predstavnike Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kao i Turističke organizacije Srbije.
Otvaranje događaja organizovano je na Ramskoj tvrđavi, a učesnike Foruma dočekali su Srednjovekovni junaci kao i lovci sa izložbenim lovnim pticama. Nakon obilaska tvrđave i poruke dobrodošlice direktorke TO Veliko Gradište Dajane Stojanović, organizovan je koktel.
Drugog dana foruma, u hotelu “Danubia park” na Srebrnom jezeru održana je ceremonija zvaničnog otvaranja radnog dela predavanja i panela. Uvodna obraćanja imali su Renata Pindžo – pomoćnica ministarke MTTT-a, Marija Labović – direktorka TOS-a, Dragan Milić predsednik Opštine Veliko Gradište kao i Zuraba Poloikašvilija, generalni sekretar Svetske turističke organizacije koji se obratio video porukom. Nakon pozdravnih govora održan je okrugli sto na temu: „Postkovid suočavanje sa odlivom kadrova iz turizma. Ljudski resursi kao međa između uspešnih i neuspešnih destinacija“ a učesnici su bili Zoran Martinović- direktor nacionalne službe za zapošljavanje, prof.dr Georgi Genov HORES, Goran Kovačević – direktor hotela „Viceroy Kopaonik“ i Vladimir Živanović – direktor Turističke organizacije Zlatibor a moderator ovog panela bio je Dr Milan Ćulić, Centar za istraživanje i studije turizma. Nakon kratke pauze, održano je fantastično predavanje i radionica na temu „Story telling“ a predavači su bili Stefan Momčilović, bloger (Moma oko sveta) i Marko Edge, bloger. Kroz edukativne programe i radionice, predstavnici turističkih organizacija razmenili su iskustva i upoznali su se sa aktuelnim izazovima i savremenim trendovima u promociji turističke ponude Srbije.
U popodnevnim časovima organizovana je vožnja brodom uz vodiča (primena “Story tellinga“ u praksi), do Golupca uz obilazak Golubačke tvrđave. Svetski dan turizma, turistički radnici proveli su na najlepšoj Evropskoj reci, a razmena iskustava uz druženje sa kolegama iz branše donelo je veliki broj novih ideja, kreativnih rešenja i predloga za realizaciju mnogobrojnih projekata koji nas očekuju.
Kao i svake godine, forum je završen uz zajedničko druženje na svečanoj večeri, a pozitivne utiske sa Srebrnog jezera kolege su ponele širom Srbije. Ceo događaj propratili su mnogobrojni mediji sa nacionalnom frekvencijom koji su u okviru foruma obišli i Manastir Nimnik kao I Narodni Muzej u Velikom Gradištu.
Forum se održao nakon pauze uslovljene pandemijom, a povodom Svetskog dana turizma. Organizator događaja je tradicionalno Turistička organizacija Srbije a ovogodišnji domaćin bila je Turistička organizacija opštine Veliko Gradište.