Sila-Fest otvaranje

objavljeno u: Vesti

U nedelju 29.08.2020.g. u Kulturnom centru “Vlastimir Pavlović Carevac”, u 19 časova i 30 minuta, svečano je otvoren trinaesti međunarodni festival turističkog i ekološkog filma. Na ceremoniji otvaranja govorili su direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović, koja je pozdravila sve prisutne i zahvalila se dugogodišnjim saradnicima Sila-Fest-a – Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističkoj organizaciji Srbije i Visokoj Turističkoj školi sa Novog Beograda i članovima žirija. Ona je istakla važnost festivala, pogotovu njegovu simboliku koja je ove godine postala jasnija, jača i upečatljivija. U svom izlaganju iznela je uverenje da će ove godine svi filmovi biti propraćeni sa većom pažnjom nego inače, a da će se poruke dugo pamtiti i prepričavati.
Predsednik Saveta festivala i Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić prigodnim govorm otvorio je prvi festivalski dan. U svom govoru, pozdravio je sve prijatelje koje je upoznao takom višegodišnjeg održavanja festivala, ali i sve goste koji su prvi put u Velikom Gradištu. Ovom prilikom on je istakao SILA-FEST na najlepši način zatvara letnji deo turističke sezone, i da ovaj festival ima poseban značaj kako u našoj kulturološko-turističkoj ponudi, tako i u svetskom organizacijama zato što je SILA-FEST deo lanca filmskih festivala CIFFT koji je pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu – Njujork, Los Anđeles, Varšava, Berlin, Kan, Porto, Beč, Dovil…
Izvršni direktor festivala Boško Savković posebno je odao počast dugogodišnjem prijatelju , saradniku i divnom čoveku koji je bio tu od osnivanja SILA-FEST-a i koji je po prvi put propustio festival ove godine. Mirko Bibić preminuo je od posledica Koronavirusa, a sinoć mu je – posthumno uručena akreditacija SILA-FEST festivala 2021. Akreditaciju je primila Branislavka Veličković, direktorka Kulturnog centra.
Na ceremoniji otvaranja prikazan je film našeg sugrađanina Nikole Pršendića “Glupo pitanje – naravno da se vraćam”, koji govori o dolasku jednog stranca na Velikogradištansku gitarijadu, o njegovim impresijama gradom, hranom i prijateljima za ceo život. Nakon ovog filma, prikazano je još 5 filmova u takmičarskom delu.
Festival će trajati do 4.septembra kada će biti svečano zatvaranje i dodela festivalskih nagrada. U gradskom parku svake večeri održavaće se projekcije filmova sa početkom u 19 časova i 30 minuta.