Сила-Фест отварање

објављено у: Вести

У недељу 29.08.2020.г. у Културном центру “Властимир Павловић Царевац”, у 19 часова и 30 минута, свечано је отворен тринаести међународни фестивал туристичког и еколошког филма. На церемонији отварања говорили су директорка Туристичке организације општине Велико Градиште Дајана Стојановић, која је поздравила све присутне и захвалила се дугогодишњим сарадницима Сила-Фест-а – Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Туристичкој организацији Србије и Високој Туристичкој школи са Новог Београда и члановима жирија. Она је истакла важност фестивала, поготову његову симболику која је ове године постала јаснија, јача и упечатљивија. У свом излагању изнела је уверење да ће ове године сви филмови бити пропраћени са већом пажњом него иначе, а да ће се поруке дуго памтити и препричавати.
Председник Савета фестивала и Председник општине Велико Градиште Драган Милић пригодним говорм отворио је први фестивалски дан. У свом говору, поздравио је све пријатеље које је упознао таком вишегодишњег одржавања фестивала, али и све госте који су први пут у Великом Градишту. Овом приликом он је истакао СИЛА-ФЕСТ на најлепши начин затвара летњи део туристичке сезоне, и да овај фестивал има посебан значај како у нашој културолошко-туристичкој понуди, тако и у светском организацијама зато што је СИЛА-ФЕСТ део ланца филмских фестивала ЦИФФТ који је под патронатом Светске туристичке организације – УНWТО. ЦИФФТ окупља најбоље фестивале ове врсте филмова у свету – Нјујорк, Лос Анђелес, Варшава, Берлин, Кан, Порто, Беч, Довил…
Извршни директор фестивала Бошко Савковић посебно је одао почаст дугогодишњем пријатељу , сараднику и дивном човеку који је био ту од оснивања СИЛА-ФЕСТ-а и који је по први пут пропустио фестивал ове године. Мирко Бибић преминуо је од последица Коронавируса, а синоћ му је – постхумно уручена акредитација СИЛА-ФЕСТ фестивала 2021. Акредитацију је примила Браниславка Величковић, директорка Културног центра.
На церемонији отварања приказан је филм нашег суграђанина Николе Пршендића “Глупо питање – наравно да се враћам”, који говори о доласку једног странца на Великоградиштанску гитаријаду, о његовим импресијама градом, храном и пријатељима за цео живот. Након овог филма, приказано је још 5 филмова у такмичарском делу.
Фестивал ће трајати до 4.септембра када ће бити свечано затварање и додела фестивалских награда. У градском парку сваке вечери одржаваће се пројекције филмова са почетком у 19 часова и 30 минута.