SILA-FEST 2019

objavljeno u: Vesti

U petak, 6. septembra, u gradskom parku u Velikom Gradištu, održana je  ceremonija svečanog zatvaranja međunarodnog  Festivala kratkog Turističkog i Ekološkog filma SILA-FEST 2019.

Veliko Gradište je u protekloj nedelji bilo domaćin filmskim stvaraocima dokumentarnih beleški  iz celog sveta. Mnogobrojni posetioci, ljubitelji filmske umetnosti, na večernjim projekcijama, bili su u mogućnosti da uživaju u najboljim filmskim ostvarenjima i premijerama kratkih dokumentarnih filmova iz sveta turizma i ekologije. Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka imao je težak zadatak da oda priznanje najuspešnijim filmskih ostvarenjima iz celog sveta.

Na ceremoniji zatvaranja govorili su: gospođa LJiljana Čerović, predstavnica Turističke organizacije Srbije, izvršni producent festivala, Boško Savković i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić. Među mnogobrojnim zvaničnicima na SILA-FESTU ove godine prisustvali su predstavnici Iranske Ambasade, predstavnici Turističkih organizacija Portugala i Slovenije, profesor Dr Terens Kliford – Amos, profesori sa Visoke Turističke škole kao i mnogobrojni predstavnici medija … U prisustvu velikog broja filmskih stručnjaka uručene su nagrade najuspešnijima, a izvršni direktor festivala Boško Savković podsetio nas je da se ove večeri festival ne završava, da on traje cele godine a da je veče dodele nagrada njegov vrhunac. Pripreme za SILA-FEST 2020 su već u toku,a svake godine na festival, koji je u porodici CIFTOVIH festivala, pristiže sve veći broj filmova.

Izvršni producent SILA-FEST-a Boško Savković, koji je ovogodišnji dobitnik najprestižnijeg priznanja  Opštine Veliko Gradište u oblasti kulture, novčani deo nagrade u iznosu od 20.000 dinara donirao je udruženju “Srbija velikog srca” iz Velikog Gradišta. Nagradu je primila predsednica udruženja, gospođa Jelena Marković,  zahvalila se filmskim stvaraocima koji prave filmove ovakvog tipa. Posebno dirnuta  filmom iranskog autora Pajam Šadnije “Exist”, koji je proglašen za najbolji ekološki film, a govori o majci, koja na naftnim poljima jugoistoka Irana pokušava da prikupi novac kako bi kupila kiseonik i spasla život svog sina, Jelena je zaključila da humanitarno udruženje na čijem je čelu ima za cilj podršku osobama sa invaliditetom, malignim i retkim bolestima, kao i njihovim porodicama na teritoriji čitave Srbije i u regionu, ali da je uvek dirnuta kada u svom gradu dobije priznanje, i da joj to daje “Vetar u leđa” da nastavi i istraje u velikoj borbi koju vodi njeno udruženje.

Ugostitelji sa Srebrnog jezera, koji su godinama u nazad domaćini filmskim stvaraocima, festivalu su darivali 500 evra kao nagradu za najbolji Srpski film. Po njihovom mišljenju, ove godine,  dva filma zaslužila su ovu prestižnu nagradu, pa su novac podelili filmovi “Od Hadriana do ponizne Sofije” ,film koji je osvojio i nagradu “Plavi Dunav” za najbolji animirani film festivala, čiju režiju potpisuje Aleksa Gajić za  Narodni muzej iz Velikog Gradišta, kao i film “Sajam Dunava” promotivni film Turističke organizacije iz Golupca.

GRAND PRIX festivala, po mišljenju žirija, osvojio je Britanski režiser i bloger Džulijan Mekdonel za svoje ostvarenje: “WHAT TO DO IN BELGRADE”.

Nagrade su dodeljene a svi gosti festivala otišli su bogatiji za jedan novi doživljaj Turističkog i Ekološkog filma i za bar još jedno novo prijateljstvo.