СИЛА-ФЕСТ 2019

објављено у: Вести

У петак, 6. септембра, у градском парку у Великом Градишту, одржана је  церемонија свечаног затварања међународног  Фестивала кратког Туристичког и Еколошког филма СИЛА-ФЕСТ 2019.

Велико Градиште је у протеклој недељи било домаћин филмским ствараоцима документарних белешки  из целог света. Многобројни посетиоци, љубитељи филмске уметности, на вечерњим пројекцијама, били су у могућности да уживају у најбољим филмским остварењима и премијерама кратких документарних филмова из света туризма и екологије. Жири састављен од еминентних стручњака имао је тежак задатак да ода признање најуспешнијим филмских остварењима из целог света.

На церемонији затварања говорили су: госпођа Љиљана Черовић, представница Туристичке организације Србије, извршни продуцент фестивала, Бошко Савковић и председник општине Велико Градиште Драган Милић. Међу многобројним званичницима на СИЛА-ФЕСТУ ове године присуствали су представници Иранске Амбасаде, представници Туристичких организација Португала и Словеније, професор Др Теренс Клифорд – Амос, професори са Високе Туристичке школе као и многобројни представници медија … У присуству великог броја филмских стручњака уручене су награде најуспешнијима, а извршни директор фестивала Бошко Савковић подсетио нас је да се ове вечери фестивал не завршава, да он траје целе године а да је вече доделе награда његов врхунац. Припреме за СИЛА-ФЕСТ 2020 су већ у току,а сваке године на фестивал, који је у породици ЦИФТОВИХ фестивала, пристиже све већи број филмова.

Извршни продуцент СИЛА-ФЕСТ-а Бошко Савковић, који је овогодишњи добитник најпрестижнијег признања  Општине Велико Градиште у области културе, новчани део награде у износу од 20.000 динара донирао је удружењу “Србија великог срца” из Великог Градишта. Награду је примила председница удружења, госпођа Јелена Марковић,  захвалила се филмским ствараоцима који праве филмове оваквог типа. Посебно дирнута  филмом иранског аутора Пајам Шадније “Exist”, који је проглашен за најбољи еколошки филм, а говори о мајци, која на нафтним пољима југоистока Ирана покушава да прикупи новац како би купила кисеоник и спасла живот свог сина, Јелена је закључила да хуманитарно удружење на чијем је челу има за циљ подршку особама са инвалидитетом, малигним и ретким болестима, као и њиховим породицама на територији читаве Србије и у региону, али да је увек дирнута када у свом граду добије признање, и да јој то даје “Ветар у леђа” да настави и истраје у великој борби коју води њено удружење.

Угоститељи са Сребрног језера, који су годинама у назад домаћини филмским ствараоцима, фестивалу су даривали 500 евра као награду за најбољи Српски филм. По њиховом мишљењу, ове године,  два филма заслужила су ову престижну награду, па су новац поделили филмови “Од Хадриана до понизне Софије” ,филм који је освојио и награду “Плави Дунав” за најбољи анимирани филм фестивала, чију режију потписује Алекса Гајић за  Народни музеј из Великог Градишта, као и филм “Сајам Дунава” промотивни филм Туристичке организације из Голупца.

ГРАНД ПРИX фестивала, по мишљењу жирија, освојио је Британски режисер и блогер Џулијан Мекдонел за своје остварење: “WHAT TO DO IN BELGRADE”.

Награде су додељене а сви гости фестивала отишли су богатији за један нови доживљај Туристичког и Еколошког филма и за бар још једно ново пријатељство.