Pravoslavna Nova godina

објављено у: Вести

Građani opštine Veliko Gradište dočekali su Pravoslavnu Novu godinu u slavljeničkom raspoloženju, uz kulturno umetnički program, zabavno muzički program i besplatno posluženje. Program je počeo u 19 časova u sali Kulturnog centra. Gradjanima se predstavio ANIP Vlastimir Pavlović Carevac iz Velikog Gradišta spletom narodnih igara, u nekoliko starosnih kategorija. Dva sata kvalitetnog programa oduševio je publiku, a program je sadržao igre i pesme iz cele Srbije. Po završetku programa, gradjani su došli na gradski trg gde je organizovan veliki doček. Na Žitnom trgu oko 21 čas počeo je program u veselom raspoloženju, uz tradicionalnu zdravicu i zvuke narodnog kola. Posetiocima su služeni sendviči, kuvano vino, rakija i sokovi koji su uz dobru muziku i igru doprineli pravoj novogodišnjoj atmosferi. Uz orkestar “Znalci” Novice Simića i vokalnog  solistu Zijadu igralo se veselo i razigrano kolo, svih uzrasta, sve do ponoći kada je veličanstveni vatromet najavio dolazak Nove Pravoslavne godine. Crkvena zvona označila su početak ponoćne liturgije, a veliki broj građana pridružio se molebanu u crkvi Svetog Arhangela Gavrila.

U susret praznicima, početkom decembra počela je akcija dekoracije grada. Turistička organizacija opštine Veliko Gradište pokrenula je akciju za izbor najlepše ukrašenog dvorišta, kuće i balkona kao i najbolje dekorisanog izloga u našoj opštini. Komisija je obilazila prijavljene takmičare i ocenjivala angažovanje na prazničnom uređenju.

Svi izlozi i dvorišta su fotografisani, a vlasnici istih su svojom maštom i trudom učinili da njihovi objekti bajkovito zablistaju. U konkurenciji mnoštva lepih,pa i prelepih izloga i balkona, suočen sa mnogim dilemama, žiri je imao težak zadatak da oceni najuspešnije. Najlepše ukrašenu kuću imala je Maja Buila iz Kusića, svoje dvorište najuspešnije je dekorisala Ivana Djordjević iz Biskuplja a nagrada za najlepši balkon pripala je Nedeljku Stefanoviću iz Topolovnika.  Ove godine najlepši izlog grada imao je restoran “Kasina kod ajduka”. Nagradjenima će poklone uručiti predsednik opštine  u utorak 16. januara u svom kabinetu. Ovim putem javno se pohvaljuju i Udruženje starih umetničkih zanata i domaće radinosti “Lira”, foto MIX, pekara Ema kao i Narodna biblioteka Vuk Karadžić za izuzetno zalaganje i praznično dekorisanje izloga.

Doček Nove godine po Julijanskom kalendaru organizovali su opština Veliko Gradište, Turistička organizacija opštine, Kulturni centar Vlastimir Pavlović Carevac i MZ Veliko Gradište kao i mnogobrojni prijatelji i sponzori dočeka.