Plivanje za časni krst u Velikom Gradištu

objavljeno u: Vesti

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje u Velikom Gradištu, 14. put po redu, u  organizacije Crkve Svetog arhangela Gavrila, obeležen je tradicionalnim plivanjem za Časni krst. Na Dunavskom keju okupilo se mnogo ljudi da podrži učesnike ovog zanimljivog takmičenja. U konkurenciji od 15 učesnika,  ovogodišnji pobednik bio je Adamović Miloš iz Požarevca. Milošu je pripao časni krst a našoj sugrađanki Lepi Aleksić, kao jedinoj ženskoj učesnici plivanja,  direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović uručila je dukat. Najmlađi učesnik bio je Vasiljević Stefan iz Kisiljeva (2004.godište).

Plivanje su podržali alasi Velikog Gradišta Petrović Nenad, Željko Bojović, Stanko Zdravković, Stević Slavoljub i Okić Ivan, koji su u čamcima dočekali učesnike i vratili ih na obalu. Jedini učesnici koji su plivali i u povratku bili su Stanković Nenad i Lepa Aleksić.

Sveštenik je u prigodnom govoru, tokom uručenja priznanja u crkvenom domu, istakao da je svaki učesnik plivanja koji je ušao u reku na Bogojavljanje pobednik, bez obzira što su do krsta neki stigli pre a neki kasnije. Svi plivači koji u okviru Bogojavljenja skoče u osveštanu reku služitelji su Boga živoga, koji im je dao snagu, i kome se uvek zahvaljujemo na blagodetima koje nam pruža.