Pasuljijada 2023

objavljeno u: Vesti

Sedamnaesti put po redu, tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada okupila je u Velikom Gradištu rekordan broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje. Zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković se obratio i zvanično pozdravio skup.
U jutarnjim časovima izabrane su najlepše bašte i najlepši balkoni grada. Komisija je obilazila cvetna dvorišta naših sugrađana, ocenjivala angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta su fotografisana, a fotografije su izložene u gradskom parku na velikim panoima.
Zamenica direktorke Kulturnog centra Vlastimir Pavlović Carevac – Gordana Radovanović uručila je nagrade u ovoj kategoriji. Žiri je nagradu za najcvetniju baštu dodelio Verici Ducić iz Zatonja, najuređeniju baštu imala je Lidija Ristović iz Tribroda a najslikovitije dvorište Zlatica Stević iz Desine. Treće mesto za najlepši balkon osvojio je Simić Vlastimir iz Velikog Gradišta, drugo mesto Biljana Kostić iz Topolovnika a najuređeniji balkon ove godine imala je Branka Jovanović iz Velikog Gradišta. Najuređenije zajedničko dvorište ispred zgrade imali su stanari u ulici Žike Popovića 1 , na čelu sa Zgonjanin Dragicom. Nagrade za najlepše bašte i balkon obezbedila je grnčarija Pavlović iz Češljeve Bare.

U gradskom parku u 15 časova, organizator je dao znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja Gradištanca. Nekoliko časova ranije, učesnici su sređivali svoje štandove, koje je svaka ekipa brižno uređivala, najbolje što ume. Direktorka Turističke organizacije Dajana Stojanović uručila je nagrade za najuređeniju kuhinju, najoriginajlniji naziv ekipe i najveseliji kotlić.
Štandovi su bili u etno stilu, a najlepše uređenu kuhinju imala je ekipa: Udruženje žena „Srebrne niti – Zatonje“. Ekipe su brižljivo smišljale jedinstvena, šaljiva imena a pobedila je ekipa sa nazivom: „Zbog Gradištanca brak traje – ništa bez dobre kobaje!!!“ Kada se upalila vatra, i pasulj stavio na krčkanje, oko kotlića je vladala vesela atmosfera. Specijalna nagrada dodeljuje se za najveseliji kotlić. Najveseliji kotlić imala je ekipa „Ako se danas ne opasuljimo, dogodine ćemo“.
U isto vreme, u gradskom parku, krčkao se pasulj kome su se svi posetioci najviše radovali, zato što su ovaj pasulj degustirali besplatno. Pasulj za narod kuvala je vojska Srbije- Garnizon iz Požarevca. Posebnu zahvalnicu vojsci uručio je zamenik predsednika opštine Slađan Marković, a zahvalnicu je primio Zastavnik Milan Pavlović.
Posle tačno tri sata od početka kuvanja, organizator je dao znak učesnicima da gase vatru. Kapiteni ekipa dali su volonterima uzorak u pripremljenim činijama. Žiri je ocenjivao izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost. Predsednik žirija Uroš Dučić na bini je otvorio brojeve nagrađenih.
Treće mesto osvojio je pasulj koji je skuvala Građana Marković iz Petke kod Kostolca a nagradu je uručila direktorka Turističke organizacije Dajana Stojanović, drugo mesto zaozela je ekipa na čijem je čelu bio Petrović Sveta iz Velikog Gradišta a nagradu je uručila zamenica predsednika skupštine Solfina Jovanović. Kao vrhunski eliksir za dug život žiri nam je preporučio pobednički pasulj koji je skuvala Dragana Golubović iz Despotovca. Nagradu pobedniku uručio je zamenik predsednika opštine Slađan Marković.
Svake godine na ovoj manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus Gradištanca i za bar jedno novo prijateljstvo.
Kako dolikuje ovoj manifestaciji, nakon dodele počeo je veliki narodni koncert, na kome je pevao OK bend.
Organizatori manifestacije Pasuljijada su Opština Veliko Gradište i Turistička organizacija opštine Veliko Gradište.Saradnik manifestacije i dugogodišnji organizator je Kulturni Centar Vlastimir Pavlović Carevac kao i Srednja škola Veliko Gradište.