Пасуљијада 2023

објављено у: Вести

Седамнаести пут по реду, традиционална кулинарска манифестација Пасуљијада окупила је у Великом Градишту рекордан број врхунских кулинара и љубитеља домаће кухиње. Заменик председника општине Велико Градиште Слађан Марковић се обратио и званично поздравио скуп.
У јутарњим часовима изабране су најлепше баште и најлепши балкони града. Комисија је обилазила цветна дворишта наших суграђана, оцењивала ангажовање на уређењу башти и балкона, зеленила и цветних садница. Сва дворишта су фотографисана, а фотографије су изложене у градском парку на великим паноима.
Заменица директорке Културног центра Властимир Павловић Царевац – Гордана Радовановић уручила је награде у овој категорији. Жири је награду за најцветнију башту доделио Верици Дуцић из Затоња, најуређенију башту имала је Лидија Ристовић из Триброда а најсликовитије двориште Златица Стевић из Десине. Треће место за најлепши балкон освојио је Симић Властимир из Великог Градишта, друго место Биљана Костић из Тополовника а најуређенији балкон ове године имала је Бранка Јовановић из Великог Градишта. Најуређеније заједничко двориште испред зграде имали су станари у улици Жике Поповића 1 , на челу са Згоњанин Драгицом. Награде за најлепше баште и балкон обезбедила је грнчарија Павловић из Чешљеве Баре.

У градском парку у 15 часова, организатор је дао знак за почетак кувања најпознатијег пасуља Градиштанца. Неколико часова раније, учесници су сређивали своје штандове, које је свака екипа брижно уређивала, најбоље што уме. Директорка Туристичке организације Дајана Стојановић уручила је награде за најуређенију кухињу, најоригинајлнији назив екипе и највеселији котлић.
Штандови су били у етно стилу, а најлепше уређену кухињу имала је екипа: Удружење жена „Сребрне нити – Затоње“. Екипе су брижљиво смишљале јединствена, шаљива имена а победила је екипа са називом: „Због Градиштанца брак траје – ништа без добре кобаје!!!“ Када се упалила ватра, и пасуљ ставио на крчкање, око котлића је владала весела атмосфера. Специјална награда додељује се за највеселији котлић. Највеселији котлић имала је екипа „Ако се данас не опасуљимо, догодине ћемо“.
У исто време, у градском парку, крчкао се пасуљ коме су се сви посетиоци највише радовали, зато што су овај пасуљ дегустирали бесплатно. Пасуљ за народ кувала је војска Србије- Гарнизон из Пожаревца. Посебну захвалницу војсци уручио је заменик председника општине Слађан Марковић, а захвалницу је примио Заставник Милан Павловић.
После тачно три сата од почетка кувања, организатор је дао знак учесницима да гасе ватру. Капитени екипа дали су волонтерима узорак у припремљеним чинијама. Жири је оцењивао изглед пасуља, његов укус, густину, раскуваност и заљућеност. Председник жирија Урош Дучић на бини је отворио бројеве награђених.
Треће место освојио је пасуљ који је скувала Грађана Марковић из Петке код Костолца а награду је уручила директорка Туристичке организације Дајана Стојановић, друго место заозела је екипа на чијем је челу био Петровић Света из Великог Градишта а награду је уручила заменица председника скупштине Солфина Јовановић. Као врхунски еликсир за дуг живот жири нам је препоручио победнички пасуљ који је скувала Драгана Голубовић из Деспотовца. Награду победнику уручио је заменик председника општине Слађан Марковић.
Сваке године на овој манифестацији поражених нема, сви одлазе богатији за једно ново искуство, за један нови укус Градиштанца и за бар једно ново пријатељство.
Како доликује овој манифестацији, након доделе почео је велики народни концерт, на коме је певао ОК бенд.
Организатори манифестације Пасуљијада су Општина Велико Градиште и Туристичка организација општине Велико Градиште.Сарадник манифестације и дугогодишњи организатор је Културни Центар Властимир Павловић Царевац као и Средња школа Велико Градиште.