Pasuljijada 2021

objavljeno u: Vesti

U subotu 14. avgusta, petnaesti put po redu, održana je tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada okupila je u Velikom Gradištu veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje, koji rado uzimaju učešće ovoj manifestaciji.
Manifestaciju je, prigodnim govorom, otvorio Predsednik skupštine opštine Veliko Gradište Vladimir Štrbac.
U oviru Pasuljijade održan je turnir u basketu 3 na 3. Ekipe su se nadmetale za laskavu titulu majstora košarke. Veliko Gradište prepoznatljivo je po sportskim dešavanjima, a proslavljeni košarkaš Miloš Teodosić već šestu godinu za redom održava svoj kamp za mlade talente na Srebrnom jezeru, pa ne čudi što je baš u Velikom Gradištu organizovan ovaj turnir. Drugo mesto pripalo je triju – Nikoli Dubravčiću, Milanu Popoviću i Aleksandru Šekularcu a šampionska ekipa u basketu ove godine bila je u sastavu Miloš Milivojević, Marko Milosavljević i Uroš Nikolić. Nagrade je uručo Predsednik sportskog saveza Dušan Banović.
U ranim jutarnjim časovima izabrana je najlepša, najslikovitija i najcvetnija bašta, najcvetniji balkon i najlepše zajedničko dvorište. Ova akcija traje od aprila, i sastavni je deo akcije uređenja grada. Komisija je obilazila cvetna dvorišta sugrađana, ocenjivala angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta su fotografisana, a fotografije su bile izložene u gradskom parku na velikim panoima.
U ovu aktivnost, svake godine uključuje se sve veći broj građana, koji se motivišu ne samo na uređenju svojih dvorišta, već i na sređivanje malih zelenih površina u okviru svojih zgrada i malih skverova koji od neuglednih ćoškova postaju prave male zelene oaze. Opština Veliko Gradište ulaže veliki napor da se oplemene javni parkovi i svake godine obogate cvetnim sadnicama i zelenilom. Dužinom celog Carevčevog šetališta početkom maja, cvetale su ruže. Carevčevo šetalište je jedno od najlepših u Srbiji, a ambijent Dunava savršeno se uklapa sa zelenilom i cvećem na osvetljenoj stazi.
Neki od naših sugrađana tokom godina toliko su uredili svoja dvorišta, da na glavnoj prilaznoj ulici na Srebrnom jezeru u naselju Beli Bagrem, ispred vikendica imamo prave pejzažno uređene celine, sa mnogo cveća i zelenila, malim fontanama i drvenim mostićima. Ovako uređena dvorišta, često se nalaze na razglednicama, ali sve češće motivišu i mladence da dolaze ovde i slikaju se u cveću nakon venčanja. Ovde se svrstavaju egzotično bajkovite bašte od vile „Tamaris“, „IN“, Sunce „M i M“, vile Živanovića i Dačevića.
Direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović uručila je nagrade pojedincima za najlepše bašte i balkone, a vredne poklone obezbedila je Grnčarija Pavlović iz Češljeve Bare.
U konkurenciji mnoštva lepih,pa i prelepih bašti i balkona, suočen sa mnogim dilemama,koja je zaista najbolja, žiri je nagradu za drugo mesto za najuređeniju baštu dodelio Životić Ivani iz Velikog Gradišta.
Prvo mesto za najuređeniju baštu pripalo je Danijeli Stokić iz Zatonja, čije dvorište mnogi porede sa Šembrunskim parkom.

Prvo mesto u u konkurenciji najcvetnije bašte pripalo je Milunović Biljani koja je svoje dvorište na Srebrnom jezeru pretvorila u raskošnu oazu.
Treće mesto za najlepši balkon ove godine osvojila je Nadica Mijatović iz Tribroda. Drugo mesto za najlepše uređeni balkon ove godine pripalo je Jović Milijana iz Velikog Gradišta.
Specijalna nagrada za najcvetniji balkon zasluženo je otišla Simić Vlastimiru. Balkoni i bašta kuće Simića već nekoliko godina privlače turiste da zastanu, naprave par fotografija, raspitaju se o broju cvetnih sadnica, načinu održavanja i uloženom trudu domaćina ovog malog raja, koji se nalazi na samom ulazu u Veliko Gradište, putem koji vodi sa Srebrnog jezera.
Specijalne nagrade u ovoj kategoriji uručila je direktorka Kulturnog centra Vlastimir Pavlović Carevac Branislavka Veličković.
Najuređenije zajedničko dvorište ove godine imali su stanari zgrade Dunavke u ulici Pavla Savića , na čelu sa Njegošom Brezom. Javno su pohvaljeni svi stanari ove zgrade za izuzetnu maštovitost i inovativne ideje u održavanju zajedničke površine.
Posebna nagrada ove godine, dodeljena je Zoranu i Mirjani Josimović iz Velikog Gradišta. U svom dvorištu ovaj bračni par neguje preko 5.000 lala a svu lepotu ambijenta dopunjuju stara, viševekovna stabla, narcisi i kosovski božur.. Tokom proleća društvene mreže preplavile su fotografije „polja lala“ iz Velikog Gradišta. Ovu nagradu Turistička organizacija specijalno je uručila za najslikovitije dvorište.
U gradskom parku, u 15 časova, organizator je dao znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja Gradištanca.
Nekoliko časova ranije, učesnici su sređivali svoje štandove, koje je svaka ekipa brižno uređivala, najbolje što ume.
Zamenik predsednika skupštine Saša Živković uručio je nagrade za najuređeniju kuhinju, štand sa najjačom porukom, najoriginajlniji naziv ekipe i najveseliji kotlić.
Štandovi su bili u etno stilu, a najlepše uređenu kuhinju imala je ekipa: „ Udruženje penzionera“.
Štand koji je poslao najjaču poruku na ovoj Pauljijadi je – simbolično – štand Doma Zdravlja. Na edukativnom štandu našle su se poučne poruke o zdravlju, a na majicama ispisana je poruka „Vakcinišimo se – Vratimo zagrljaj“.
Ekipe su brižljivo smišljale jedinstvena, šaljiva imena a pobedila je ekipa Dunavke za naziv: „Bez našeg ulja nema dobrog pasulja“!!!!
Kada se upalila vatra, i pasulj stavio na krčkanje, oko kotlića je vladala vesela atmosfera. Specijalna nagrada dodeljena je za najveseliji kotlić. Najbolje raspoložena je bila ekipa Nenada Zdravkovića iz Kalinovčića .
U isto vreme, u gradskom parku, krčkao se pasulj kome su se svi posetioci najviše radovali, zato što su ovaj pasulj degustirali besplatno. Pasulj za narod kuvala je vojska Srbije- Garnizon iz Požarevca. Posebnu zahvalnicu vojsci uručio je zamenik predsednika opštine Slađan Marković, a zahvalnicu je primio Stariji Vodnik prve klase , gospodin Boban Jovanović.
Posle tačno tri sata od početka kuvanja, organizator je dao znak učesnicima da gase vatru. Kapiteni ekipa dali su volonterima uzorak u pripremljenim činijama. Žiri u sastavu – kuvar iz Vojske Jovica Micić ,Stariji vodnik prve klase Boban Jovanović, Poručnik Aleksandar Božić kao i Darko Tadić iz Velikog Gradišta, ocenjivao je izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost. Predsednik žirija Poručnik Aleksandr Božić pročitao je brojeve nagrađenih.
Treće mesto osvojio je pasulj Nikolić Momčila iz Tribroda.
Nagradu je uručio Predsednik skupštine Vladimir Štrbac.
Drugo mesto osvojio je pasulj koji je skuvao Rajčić Miodrag iz Velikog Gradišta a nagradu je uručio zamenik predsednika opštine Slađan Marković.
Predsednik žirija dao nam je lek za veliku neizvesnost i kao vrhunski eliksir za dug život preporučio nam je pasulj Danijela Dimitrijevića iz Velikog Gradišta. Nagradu pobedniku uručio je Predsednik opštine Dragan Milić .
Svake godine na ovoj manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus Gradištanca i za bar jedno novo prijateljstvo.
Kako dolikuje ovoj manifestaciji, narodno veselje trajalo je do dugo u noć, a na koncertu, u prepunom gradskom parku, pevala je Rada Manojlović.
Organizatori manifestacije su Opština Veliko Gradište i Turistička organizacija opštine Veliko Gradište.
Podrašku su dali – Sportski savez iz Velikog Gradišta i Kulturni centar Vlastimir Pavlović Carevac.