Пасуљијада 2021

објављено у: Вести

У суботу 14. августа, петнаести пут по реду, одржана је традиционална кулинарска манифестација Пасуљијада окупила је у Великом Градишту велики број врхунских кулинара и љубитеља домаће кухиње, који радо узимају учешће овој манифестацији.
Манифестацију је, пригодним говором, отворио Председник скупштине општине Велико Градиште Владимир Штрбац.
У овиру Пасуљијаде одржан је турнир у баскету 3 на 3. Екипе су се надметале за ласкаву титулу мајстора кошарке. Велико Градиште препознатљиво је по спортским дешавањима, а прослављени кошаркаш Милош Теодосић већ шесту годину за редом одржава свој камп за младе таленте на Сребрном језеру, па не чуди што је баш у Великом Градишту организован овај турнир. Друго место припало је трију – Николи Дубравчићу, Милану Поповићу и Александру Шекуларцу а шампионска екипа у баскету ове године била је у саставу Милош Миливојевић, Марко Милосављевић и Урош Николић. Награде је уручо Председник спортског савеза Душан Бановић.
У раним јутарњим часовима изабрана је најлепша, најсликовитија и најцветнија башта, најцветнији балкон и најлепше заједничко двориште. Ова акција траје од априла, и саставни је део акције уређења града. Комисија је обилазила цветна дворишта суграђана, оцењивала ангажовање на уређењу башти и балкона, зеленила и цветних садница. Сва дворишта су фотографисана, а фотографије су биле изложене у градском парку на великим паноима.
У ову активност, сваке године укључује се све већи број грађана, који се мотивишу не само на уређењу својих дворишта, већ и на сређивање малих зелених површина у оквиру својих зграда и малих скверова који од неугледних ћошкова постају праве мале зелене оазе. Општина Велико Градиште улаже велики напор да се оплемене јавни паркови и сваке године обогате цветним садницама и зеленилом. Дужином целог Царевчевог шеталишта почетком маја, цветале су руже. Царевчево шеталиште је једно од најлепших у Србији, а амбијент Дунава савршено се уклапа са зеленилом и цвећем на осветљеној стази.
Неки од наших суграђана током година толико су уредили своја дворишта, да на главној прилазној улици на Сребрном језеру у насељу Бели Багрем, испред викендица имамо праве пејзажно уређене целине, са много цвећа и зеленила, малим фонтанама и дрвеним мостићима. Овако уређена дворишта, често се налазе на разгледницама, али све чешће мотивишу и младенце да долазе овде и сликају се у цвећу након венчања. Овде се сврставају егзотично бајковите баште од виле „Тамарис“, „ИН“, Сунце „М и М“, виле Живановића и Дачевића.
Директорка Туристичке организације општине Велико Градиште Дајана Стојановић уручила је награде појединцима за најлепше баште и балконе, а вредне поклоне обезбедила је Грнчарија Павловић из Чешљеве Баре.
У конкуренцији мноштва лепих,па и прелепих башти и балкона, суочен са многим дилемама,која је заиста најбоља, жири је награду за друго место за најуређенију башту доделио Животић Ивани из Великог Градишта.
Прво место за најуређенију башту припало је Данијели Стокић из Затоња, чије двориште многи пореде са Шембрунским парком.

Прво место у у конкуренцији најцветније баште припало је Милуновић Биљани која је своје двориште на Сребрном језеру претворила у раскошну оазу.
Треће место за најлепши балкон ове године освојила је Надица Мијатовић из Триброда. Друго место за најлепше уређени балкон ове године припало је Јовић Милијана из Великог Градишта.
Специјална награда за најцветнији балкон заслужено је отишла Симић Властимиру. Балкони и башта куће Симића већ неколико година привлаче туристе да застану, направе пар фотографија, распитају се о броју цветних садница, начину одржавања и уложеном труду домаћина овог малог раја, који се налази на самом улазу у Велико Градиште, путем који води са Сребрног језера.
Специјалне награде у овој категорији уручила је директорка Културног центра Властимир Павловић Царевац Браниславка Величковић.
Најуређеније заједничко двориште ове године имали су станари зграде Дунавке у улици Павла Савића , на челу са Његошом Брезом. Јавно су похваљени сви станари ове зграде за изузетну маштовитост и иновативне идеје у одржавању заједничке површине.
Посебна награда ове године, додељена је Зорану и Мирјани Јосимовић из Великог Градишта. У свом дворишту овај брачни пар негује преко 5.000 лала а сву лепоту амбијента допуњују стара, вишевековна стабла, нарциси и косовски божур.. Током пролећа друштвене мреже преплавиле су фотографије „поља лала“ из Великог Градишта. Ову награду Туристичка организација специјално је уручила за најсликовитије двориште.
У градском парку, у 15 часова, организатор је дао знак за почетак кувања најпознатијег пасуља Градиштанца.
Неколико часова раније, учесници су сређивали своје штандове, које је свака екипа брижно уређивала, најбоље што уме.
Заменик председника скупштине Саша Живковић уручио је награде за најуређенију кухињу, штанд са најјачом поруком, најоригинајлнији назив екипе и највеселији котлић.
Штандови су били у етно стилу, а најлепше уређену кухињу имала је екипа: „ Удружење пензионера“.
Штанд који је послао најјачу поруку на овој Пауљијади је – симболично – штанд Дома Здравља. На едукативном штанду нашле су се поучне поруке о здрављу, а на мајицама исписана је порука „Вакцинишимо се – Вратимо загрљај“.
Екипе су брижљиво смишљале јединствена, шаљива имена а победила је екипа Дунавке за назив: „Без нашег уља нема доброг пасуља“!!!!
Када се упалила ватра, и пасуљ ставио на крчкање, око котлића је владала весела атмосфера. Специјална награда додељена је за највеселији котлић. Најбоље расположена је била екипа Ненада Здравковића из Калиновчића .
У исто време, у градском парку, крчкао се пасуљ коме су се сви посетиоци највише радовали, зато што су овај пасуљ дегустирали бесплатно. Пасуљ за народ кувала је војска Србије- Гарнизон из Пожаревца. Посебну захвалницу војсци уручио је заменик председника општине Слађан Марковић, а захвалницу је примио Старији Водник прве класе , господин Бобан Јовановић.
После тачно три сата од почетка кувања, организатор је дао знак учесницима да гасе ватру. Капитени екипа дали су волонтерима узорак у припремљеним чинијама. Жири у саставу – кувар из Војске Јовица Мицић ,Старији водник прве класе Бобан Јовановић, Поручник Александар Божић као и Дарко Тадић из Великог Градишта, оцењивао је изглед пасуља, његов укус, густину, раскуваност и заљућеност. Председник жирија Поручник Александр Божић прочитао је бројеве награђених.
Треће место освојио је пасуљ Николић Момчила из Триброда.
Награду је уручио Председник скупштине Владимир Штрбац.
Друго место освојио је пасуљ који је скувао Рајчић Миодраг из Великог Градишта а награду је уручио заменик председника општине Слађан Марковић.
Председник жирија дао нам је лек за велику неизвесност и као врхунски еликсир за дуг живот препоручио нам је пасуљ Данијела Димитријевића из Великог Градишта. Награду победнику уручио је Председник општине Драган Милић .
Сваке године на овој манифестацији поражених нема, сви одлазе богатији за једно ново искуство, за један нови укус Градиштанца и за бар једно ново пријатељство.
Како доликује овој манифестацији, народно весеље трајало је до дуго у ноћ, а на концерту, у препуном градском парку, певала је Рада Манојловић.
Организатори манифестације су Општина Велико Градиште и Туристичка организација општине Велико Градиште.
Подрашку су дали – Спортски савез из Великог Градишта и Културни центар Властимир Павловић Царевац.