Pasuljijada

objavljeno u: Vesti

Četrnaesti put po redu, tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada okupila je u Velikom Gradištu veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje, koji rado uzimaju učešće u ovoj manifestaciji.

Na Pasuljijadi je održan turnir u basketu 3 na 3. Ekipe su se nadmetale za laskavu titulu majstora košarke. Veliko Gradište prepoznatljivo je po sportskim dešavanjima, a proslavljeni košarkaš Miloš Teodosić već treću godinu za redom održava svoj kamp za mlade talente na Srebrnom jezeru, pa ne čudi što je baš u Velikom Gradištu organizovan ovaj turnir. Treće mesto osvojila je ekipa „Carpediem“, drugo mesto pripalo je ekipi „Crno beli“, a šampion košarke na manifestaciji bila je ekipa „Braničevo 1“. Nagrade je uručio generalni sekretar sportskog saveza Dušan Banović.

U okviru Pasuljijade izabrana najlepša bašta, najcvetniji balkon, najlepše zajedničko dvorište i najbolje uređena javna površina grada. Ova akcija traje od aprila, i sastavni je deo akcije uređenja grada. Komisija je obilazila cvetna dvorišta naših sugrađana, ocenjivala angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta su fotografisana, a fotografije su bile izložene u gradskom parku na velikim panoima.

U ovu aktivnost, svake godine uključuje se sve veći broj građana, koji se motivišu ne samo na uređenju svojih dvorišta, već i na sređivanje malih zelenih površina u okviru svojih zgrada i malih skverova koji od neuglednih ćoškova postaju prave male zelene oaze. Opština Veliko Gradište ulaže veliki napor da se oplemene javni parkovi i svake godine obogate cvetnim sadnicama i zelenilom. Dužinom celog Carevčevog šetališta početkom maja, zasađene su ruže. Carevčevo šetalište je jedno od najlepših u Srbiji, a ambijent Dunava savršeno se uklapa sa zelenilom i cvećem na osvetljenoj stazi.

Neki od naših sugrađana tokom godina toliko su uredili svoja dvorišta, da na glavnoj prilaznoj ulici na Srebrnom jezeru u naselju Beli Bagrem, ispred vikendica imamo prave pejzažno uređene celine, sa mnogo cveća i zelenila, malim fontanama i drvenim mostićima. Ovako uređena dvorišta, često se nalaze na razglednicama, ali sve češće motivišu i mladence da dolaze ovde i slikaju se u cveću nakon venčanja. Ovde se svrstavaju egzotično bajkovite bašte od vile Tamaris“,  „IN“,  Sunce „M i M“,  vile Živanovića i  Dačevića.

U konkurenciji mnoštva lepih,pa i prelepih bašti i balkona, suočen sa mnogim dilemama,koja je zaista najbolja, žiri je nagradu za treće mesto za baštu dodelio Milijani Jović iz Velikog Gradišta, drugo mesto pripalo je Dragani Janković iz Desina, a prvo  mesto osvojila je bašta koju je uredila Kristina Reče na Srebrnom jezeru. Najlepši balkon ove godine imala je Nadica Mijatović iz Tribroda.  Najuređenije zajedničko dvorište ove godine imali su  stanari zgrade Dunavke u ulici Pavla Savića , na čelu sa Njegošom Brezom. Javno su pohvaljeni svi stanari ove zgrade za izuzetnu maštovitost i inovativne ideje u održavanju zajedničke površine. Javnu površinu najbolje su uredili stanari zgrade  stanbena zajednica u ulici Kneza Lazara 43 kod Komercijalne banke na čelu sa  Spomenkom Cokić.  Ovo je specijalna nagrada za održavanje javnih površina i zelenila u okviru dvorišta, i prilaza ka glavnom putu ispred zgrada. Specijalna nagrada za najcvetniji balkon i baštu zasluženo je ove godine pripala Simić Vlastimiru. Balkoni i bašta kuće Simića već nekoliko godina privlače turiste da zastanu, naprave par fotografija, raspitaju se o broju cvetnih sadnica, načinu održavanja i uloženom trudu domaćina ovog malog raja, koji se nalazi na samom ulazu u Veliko Gradište, putem koji vodi sa Srebrnog jezera.

Nagrade je uručila direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanovć.

Nagrade za najlepše bašte i balkon obezbedila je grnčarija Pavlović iz Češljeve Bare.

U gradskom parku, u 15 časova, organizator je dao znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja Gradištanca.

Nekoliko časova ranije, učesnici su sređivali svoje štandove, koje je svaka ekipa brižno uređivala, najbolje što ume.

Štandovi su bili u etno stilu, a najlepše uređenu  kuhinju imala je ekipa: „Udruženje penzionera Veliko Gradište“. Pozivamo predstavnika nagrađenih da nam se pridruže na sceni i predstave se.

Ekipe su brižljivo smišljale jedinstvena, šaljiva imena a pobedila je ekipa sa nazivom: „Gradištanac volim sa rebarca suva, kad ga Trajko skuva, perfeks žiri čuva“!!!!

Kada se upalila vatra, i pasulj stavio na krčkanje, oko kotlića je vladala vesela atmosfera. Specijalna nagrada dodeljuje se za najveseliji kotlić.  Najveseliji kotlić imala je ekipa  „Kalinovčić“.

Nagrade je uručio zamenik predsednika skupštine Božidar Grujić.

U isto vreme, u gradskom parku, krčkao se pasulj kome su se svi posetioci najviše radovali, zato što su ovaj pasulj degustirali besplatno. Pasulj za narod kuvala je vojska Srbije- Garnizon iz Požarevca. Posebnu zahvalnicu vojsci uručio je zamenik predsednika opštine Slađan Marković, a zahvalnicu je primio Stariji vodnik prve klase, gospodin  Pavlović Milan.

Posle tačno tri sata od početka kuvanja, organizator je dao znak učesnicima da gase vatru. Kapiteni ekipa dali su volonterima uzorak u pripremljenim činijama. Žiri je ocenjivao  izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost.

Treće mesto osvojio je pasulj koji je skuvao Živković Radovanče iz Tribroda, drugo mesto osvojio je pasulj koji je skuvao Goran Đokić iz Vinaca, a šampion u kuvanju Gradištanca ove godine je bio Petković Svetomir iz Velikog Gradišta .

Nagrade pobednicima uručio je zamenik predsednika opštine Slađan Marković.

Svake godine na ovoj manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus Gradištanca i za bar jedno novo prijateljstvo.

Kako dolikuje ovoj manifestaciji, veliki narodni koncert Ane Bekute, oduševio je publiku, a veliko razigrano kolo, vilo se do dugo u noć.