Пасуљијада

објављено у: Вести

Четрнаести пут по реду, традиционална кулинарска манифестација Пасуљијада окупила је у Великом Градишту велики број врхунских кулинара и љубитеља домаће кухиње, који радо узимају учешће у овој манифестацији.

На Пасуљијади је одржан турнир у баскету 3 на 3. Екипе су се надметале за ласкаву титулу мајстора кошарке. Велико Градиште препознатљиво је по спортским дешавањима, а прослављени кошаркаш Милош Теодосић већ трећу годину за редом одржава свој камп за младе таленте на Сребрном језеру, па не чуди што је баш у Великом Градишту организован овај турнир. Треће место освојила је екипа „Carpediem“, друго место припало је екипи „Црно бели“, а шампион кошарке на манифестацији била је екипа „Браничево 1“. Награде је уручио генерални секретар спортског савеза Душан Бановић.

У оквиру Пасуљијаде изабрана најлепша башта, најцветнији балкон, најлепше заједничко двориште и најбоље уређена јавна површина града. Ова акција траје од априла, и саставни је део акције уређења града. Комисија је обилазила цветна дворишта наших суграђана, оцењивала ангажовање на уређењу башти и балкона, зеленила и цветних садница. Сва дворишта су фотографисана, а фотографије су биле изложене у градском парку на великим паноима.

У ову активност, сваке године укључује се све већи број грађана, који се мотивишу не само на уређењу својих дворишта, већ и на сређивање малих зелених површина у оквиру својих зграда и малих скверова који од неугледних ћошкова постају праве мале зелене оазе. Општина Велико Градиште улаже велики напор да се оплемене јавни паркови и сваке године обогате цветним садницама и зеленилом. Дужином целог Царевчевог шеталишта почетком маја, засађене су руже. Царевчево шеталиште је једно од најлепших у Србији, а амбијент Дунава савршено се уклапа са зеленилом и цвећем на осветљеној стази.

Неки од наших суграђана током година толико су уредили своја дворишта, да на главној прилазној улици на Сребрном језеру у насељу Бели Багрем, испред викендица имамо праве пејзажно уређене целине, са много цвећа и зеленила, малим фонтанама и дрвеним мостићима. Овако уређена дворишта, често се налазе на разгледницама, али све чешће мотивишу и младенце да долазе овде и сликају се у цвећу након венчања. Овде се сврставају егзотично бајковите баште од виле Тамарис“,  „ИН“,  Сунце „М и М“,  виле Живановића и  Дачевића.

У конкуренцији мноштва лепих,па и прелепих башти и балкона, суочен са многим дилемама,која је заиста најбоља, жири је награду за треће место за башту доделио Милијани Јовић из Великог Градишта, друго место припало је Драгани Јанковић из Десина, а прво  место освојила је башта коју је уредила Кристина Рече на Сребрном језеру. Најлепши балкон ове године имала је Надица Мијатовић из Триброда.  Најуређеније заједничко двориште ове године имали су  станари зграде Дунавке у улици Павла Савића , на челу са Његошом Брезом. Јавно су похваљени сви станари ове зграде за изузетну маштовитост и иновативне идеје у одржавању заједничке површине. Јавну површину најбоље су уредили станари зграде  станбена заједница у улици Кнеза Лазара 43 код Комерцијалне банке на челу са  Споменком Цокић.  Ово је специјална награда за одржавање јавних површина и зеленила у оквиру дворишта, и прилаза ка главном путу испред зграда. Специјална награда за најцветнији балкон и башту заслужено је ове године припала Симић Властимиру. Балкони и башта куће Симића већ неколико година привлаче туристе да застану, направе пар фотографија, распитају се о броју цветних садница, начину одржавања и уложеном труду домаћина овог малог раја, који се налази на самом улазу у Велико Градиште, путем који води са Сребрног језера.

Награде је уручила директорка Туристичке организације општине Велико Градиште Дајана Стојановћ.

Награде за најлепше баште и балкон обезбедила је грнчарија Павловић из Чешљеве Баре.

У градском парку, у 15 часова, организатор је дао знак за почетак кувања најпознатијег пасуља Градиштанца.

Неколико часова раније, учесници су сређивали своје штандове, које је свака екипа брижно уређивала, најбоље што уме.

Штандови су били у етно стилу, а најлепше уређену  кухињу имала је екипа: „Удружење пензионера Велико Градиште“. Позивамо представника награђених да нам се придруже на сцени и представе се.

Екипе су брижљиво смишљале јединствена, шаљива имена а победила је екипа са називом: „Градиштанац волим са ребарца сува, кад га Трајко скува, перфекс жири чува“!!!!

Када се упалила ватра, и пасуљ ставио на крчкање, око котлића је владала весела атмосфера. Специјална награда додељује се за највеселији котлић.  Највеселији котлић имала је екипа  „Калиновчић“.

Награде је уручио заменик председника скупштине Божидар Грујић.

У исто време, у градском парку, крчкао се пасуљ коме су се сви посетиоци највише радовали, зато што су овај пасуљ дегустирали бесплатно. Пасуљ за народ кувала је војска Србије- Гарнизон из Пожаревца. Посебну захвалницу војсци уручио је заменик председника општине Слађан Марковић, а захвалницу је примио Старији водник прве класе, господин  Павловић Милан.

После тачно три сата од почетка кувања, организатор је дао знак учесницима да гасе ватру. Капитени екипа дали су волонтерима узорак у припремљеним чинијама. Жири је оцењивао  изглед пасуља, његов укус, густину, раскуваност и заљућеност.

Треће место освојио је пасуљ који је скувао Живковић Радованче из Триброда, друго место освојио је пасуљ који је скувао Горан Ђокић из Винаца, а шампион у кувању Градиштанца ове године је био Петковић Светомир из Великог Градишта .

Награде победницима уручио је заменик председника општине Слађан Марковић.

Сваке године на овој манифестацији поражених нема, сви одлазе богатији за једно ново искуство, за један нови укус Градиштанца и за бар једно ново пријатељство.

Како доликује овој манифестацији, велики народни концерт Ане Бекуте, одушевио је публику, а велико разиграно коло, вило се до дуго у ноћ.