Oživimo Srednji vek

objavljeno u: Vesti

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo vratiti se u srednji vek, kako su ljudi bili obučeni, kako su lovili, šta su jeli i kakav je bio njihov stil života? Put kroz vreme dogodio se ove subote na Ramskoj tvrđavi. Živopisna tvrđava, na jedan dan, oživela je duh prohujalih vremena, vitezovi, Robin Hud, prelepe devojke u srednjovekovnim haljinama, ptice obučene za lov, vino i najkvalitetnija vlastelinska trpeza na kratko su nas vratile u mistična i bajkovita vremena.
Jutro je počelo burno, članovi Društva Sokolara Srbije lovili su sa svojim nerazdvojnim prijateljima nebeskim lovcima. Raznovrsnost ptica grabljivica Srbije, njihov značaj u prirodi i status u životnoj zajednici došli su do pravog izražaja u šumama Gorice. Lovu su prisustvovala dva Lovačka udruženja – Udruženje “Golub” Veliko Gradište i udruženje “Fazan” Srednjevo. Lovačka sekcija iz Rama spremala je ručak od divljači za sve učesnike manifestacije. Trpeza se sastojala od gulaša i divljači spremljene pod sačem.
Tačno u podne na tvrđavu su ušetali vitezovi u svojim prepoznatljivim oklopima i mačevima od kovanog gvožđa. Posetioci su imali priliku da saznaju neke zanimljivosti o tome ko su bili i kako su izgledali srpski vitezovi. Udruženjem za očuvanje starih zanata i veština „Beli Orlovi“ u veselom raspoloženju, objašnjavali su znatiželjnim turistima kako su kovani srednjovekovni mačevi i zašto je kompletan oklop srednjovekovnog viteza vredeo kao pedesetak najboljih grla goveda. Za vitezovima u tvrđavu su ušetali sokolari sa svojim plemenitim pticama, koji su se pridružili porodici Nikolić odgajivačima izložbenih ptica grabljivica. Ovoj zanimljivoj povorci najviše su se obradovali najmlađi, ali i oni stariji opčinjeni magijom srednjeg veka, prohujalim vremenima i različitim civilizacijama koje su se smenjivale na ovim prostorima.
Ispred tvrđave najbolje vinarije Srbije predstavile su svoja vina, a posetioci su rado degustirali i davali svoju ocenu vrsnim poznavaocima najboljih sorti grožđa. Prodajna izložba privukla je i domaće vinare, ali i sve ljubitelje “Božijeg napitka” koji su došli kao turisti u obilazak tvrđave.
Srednjovekovna muzika upotpunila je doživljaj, a društvene mreže vrlo brzo su bile preplavljene fotografijama sa ovog zanimljivog događaja. Tvrđava kao domaćin, svojim originalnim ambijentom i slikovitom arhitekturom povezala je modernog čoveka današnjice i čuvare tradicije, starih veština i zanata.