Оживимо Средњи век

објављено у: Вести

Да ли сте се икада запитали како би било вратити се у средњи век, како су људи били обучени, како су ловили, шта су јели и какав је био њихов стил живота? Пут кроз време догодио се ове суботе на Рамској тврђави. Живописна тврђава, на један дан, оживела је дух прохујалих времена, витезови, Робин Худ, прелепе девојке у средњовековним хаљинама, птице обучене за лов, вино и најквалитетнија властелинска трпеза на кратко су нас вратиле у мистична и бајковита времена.
Јутро је почело бурно, чланови Друштва Соколара Србије ловили су са својим нераздвојним пријатељима небеским ловцима. Разноврсност птица грабљивица Србије, њихов значај у природи и статус у животној заједници дошли су до правог изражаја у шумама Горице. Лову су присуствовала два Ловачка удружења – Удружење “Голуб” Велико Градиште и удружење “Фазан” Средњево. Ловачка секција из Рама спремала је ручак од дивљачи за све учеснике манифестације. Трпеза се састојала од гулаша и дивљачи спремљене под сачем.
Тачно у подне на тврђаву су ушетали витезови у својим препознатљивим оклопима и мачевима од кованог гвожђа. Посетиоци су имали прилику да сазнају неке занимљивости о томе ко су били и како су изгледали српски витезови. Удружењем за очување старих заната и вештина „Бели Орлови“ у веселом расположењу, објашњавали су знатижељним туристима како су ковани средњовековни мачеви и зашто је комплетан оклоп средњовековног витеза вредео као педесетак најбољих грла говеда. За витезовима у тврђаву су ушетали соколари са својим племенитим птицама, који су се придружили породици Николић одгајивачима изложбених птица грабљивица. Овој занимљивој поворци највише су се обрадовали најмлађи, али и они старији опчињени магијом средњег века, прохујалим временима и различитим цивилизацијама које су се смењивале на овим просторима.
Испред тврђаве најбоље винарије Србије представиле су своја вина, а посетиоци су радо дегустирали и давали своју оцену врсним познаваоцима најбољих сорти грожђа. Продајна изложба привукла је и домаће винаре, али и све љубитеље “Божијег напитка” који су дошли као туристи у обилазак тврђаве.
Средњовековна музика употпунила је доживљај, а друштвене мреже врло брзо су биле преплављене фотографијама са овог занимљивог догађаја. Тврђава као домаћин, својим оригиналним амбијентом и сликовитом архитектуром повезала је модерног човека данашњице и чуваре традиције, старих вештина и заната.