Otvorena Ramska tvrđava

objavljeno u: Vesti

Rekonstruisanu Ramsku tvrđavu u selu Ram, u opštini Veliko Gradište, u ponedeljak 2. marta, zvanično je otvorila premijerka Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, u prisustvu potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasima Ljajića, ambasadora Turske u Srbiji, Tanžua Bilgića, koordinatora TIKA-e u Srbiji, Čale Gultekin Tosbat i domaćina, predsednika opštine Veliko Gradište, Dragana Milića.

 

„Za mene je Veliko Gradište jedna mala opština sa velikim srcem, ogromnog potencijala i ogromne lepote. Krenuli smo da je vraćamo na noge, da popravljamo stvari koje su nam ostale iz istorije, da ih čuvamo za buduća pokoljenja, investiramo strateški u budućnost i gradimo neke nove stvari koje će ostati za nama.“, rekla je premijerka, istakavši da je reč o važnom projektu koji će doprineti razvoju i turističkoj ponudi Podunavlja, biseru koji Evropa i svet tek treba da otkriju i koji je obnovljen sa prijateljima iz Turske.

 

Kako je rekla, turizam je velika ozbiljna grana za Veliko Gradište, ali i za celu Srbiju, stoga će Vlada nastaviti da gradi potencijale Srbije, posebno Podunavlja i ulagati još više, da na najbolji mogući način predstavi lepote koje ovde imamo.

 

Ona je najavila i da će za mesec i po dana biti gotov i pristan za dolazak brodova podno tvrđave, te da je infrastruktura, izgradnja puteva važna kako bi turisti lakše dolazili.

 

Ana Brnabić je istakla da je devizni priliv od turizma prošle godine iznosio 1,4 milijardi evra, a da nije urađeno još ni pola posla od onoga šta sve treba da se popravi, što nam je ostalo iz istorije i da uložimo za budućnost.

 

Premijerka je podsetila na investicionoi plan „Srbija 2025“ kojim je planirano 370 miliona evra za brzu saobraćajnicu od Koridora 10 do Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca kako bi se građanima Braničevskog okruga obezbedili bolji uslovi za život i kako bi, sa svojom decom, ostali ovde.

 

Ovom prilikom, ona je rekla da je u Velikom Gradištu započeta rekonstrukcija Doma zdravlja u vrednosti od oko milion evra kao i da će u obnovu jedne od najboljih muzičkih škola u zemlji, osnovnu i srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“ biti uloženo 200 hiljada evra.

 

“Ovo je drugi biser na koji je renoviran u poslednjih godinu dana. Posle Golubačke tvrđave i Ramska tvrđava dobila je potpuno novi izgled i nama sada preostaje da učinimo sve što možemo da iskoristimo potencijale koje Dunav pruža i koje Podunavlje, kao ozbiljna turistička destinacija su imali, ali je to bila najneiskorišćenija turistička destinacija u čitavoj zemlji. Od danas to više neće biti, sasvim sigurno, zato što će to biti deo jedinstvene turističke i kulturne rute koju ćemo ponudtiti domaćim i stranim turistima, a koja uključuje Viminacijum, Golubačku i Ramsku tvrđavu i sve ono što Donje Podunavlje ima kao potencijal, kao resurs.“, najavio je potpredsednik Vlade, Ljajić.

 

On je, takođe, podsetio da je Vlada od 2015. godine sa devet turistčkih projekata, u ovaj kraj investirala preko 175 miliona evra te da samo sinergija privatnog sektora i onog što Vlada ulaže može dati očekivani rezultat, a to je Podunavlje u top 10 destinacija u Srbji koji će vući srpski turizam napred.

 

Ambasador Turske, Bilgić, naglasio je da odlični odnosi između Turske i Srbije pružaju širok spektar mogućnosti za saradnju, za šta je restauracija Ramske tvrđave dobar primer.

 

“Uspeli smo da dostignemo  najbolje odnose u istoriji tursko-srpskih odnosa. Imamo zadatak da vredno radimo i napravimo kompletne projekte. Kao ambasador, mogu sa zadovoljstvom da kažem da moramo još više da radimo: ‘Nema stajanja, idemo dalje’.“, poručio je ambasador, uz zahvalnost Turskoj agenciji za saradnju i kordinaciju i vlastima Srbije na sjajnom radu, posebno ministru Ljajiću i opštini Veliko Gradište.

 

“Ovaj objekat je za nas veoma značajan jer mi imamo velike ambicije da razvijamo turizam – imamo Srebrno jezero, reku Dunav i Pek, okruženje gde se, u krugu od 30 kilometara, može da pohvali mali broj mesta u Evropi pa i u svetu da imaju takve stvari kao što su ova tvrđava, Viminacijum, Ergela “Ljubičevo“, Golubačka tvrđava, Lepenski vir i dalje Istočna Srbija. Tu su i dva manastira Tumane i Nimnik i sve to povezuje tri opštine Veliko Gradište, Požarevac, Golubac pa i Majdanpek i Donji Milanovac, sa ambicijama da to bude prva tusitčka ponuda i možda i prva turistička organizacija koja će turističkom tržištu da ponudi gostima“, rekao je domaćin skupa, predsednik opštine, Dragan Milić, brojnim okupljenim građanima i gostima.

 

On je napomenuo da ovakvu saradnju sa Vladom i rukovodstvom Republike Srbije u zadnje četiri godine do sada nije imao te da česte posete predstavnika Vlade opštini uvek daju rezultata – asfaltirane su ulice, urađena gasifikacija, radi se Dom zdravlja i mnogi drugi objekti, a sve što je dogovoreno je i ispunjeno. Kako je istakao, među najvažnijim investicijama je brza saobraćajnica preko Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca, durga je gasifikacija čiji se završetak očekuje ove godine, a kao treća pronalaženje partnera za čišćenje Srebrnog jezera, za šta očekuje pomoć Vlade i Evropske unije. Milić je naveo i da je u planu izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže od 28 kilometara oko Srebrnog jezera sa sistemom za prečišćavanje otpadnih voda što, takođe, podržava Vlada Srbije kao i da se vodovod i kanalizacija obezbede svakom selu u opštini. Predstavnici Vlade i Turske države obišli su, nakon otvaranja, i Srebrno jezero.

 

Predsednik opštine je, ovom prilikom, izrazio zahvalnost Turskoj državi i agenciji TIKA za uložena sredstva od preko dva miliona evra za obnovu tvrđave i, ujedno, uputio molbu za uređenje karavan-saraja što bi, uz pristan za brodove, činilo kompletnu turističku celinu i dalo još veći značaj ovom objektu.

 

Ceremoniju otvaranja ovog obnovljenog turističkog bisera uveličala je, izvođenjem turske i srpske narodne pesme, profesorka Marta Blagojević.

 

Otvaranju Ramske tvrđave prisustvovale su kolege iz Turističkih organizacija Golupca i Donjeg Milanovca, Turističkog kompleksa „Tvrđava  Golubački grad“, Viminacijuma i Lepenskog vira.