Отворена Рамска тврђава

објављено у: Вести

Реконструисану Рамску тврђаву у селу Рам, у општини Велико Градиште, у понедељак 2. марта, званично је отворила премијерка Владе Републике Србије, Ана Брнабић, у присуству потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација, Расима Љајића, амбасадора Турске у Србији, Танжуа Билгића, координатора ТИКА-е у Србији, Чале Гултекин Тосбат и домаћина, председника општине Велико Градиште, Драгана Милића.

 

„За мене је Велико Градиште једна мала општина са великим срцем, огромног потенцијала и огромне лепоте. Кренули смо да је враћамо на ноге, да поправљамо ствари које су нам остале из историје, да их чувамо за будућа покољења, инвестирамо стратешки у будућност и градимо неке нове ствари које ће остати за нама.“, рекла је премијерка, истакавши да је реч о важном пројекту који ће допринети развоју и туристичкој понуди Подунавља, бисеру који Европа и свет тек треба да открију и који је обновљен са пријатељима из Турске.

 

Како је рекла, туризам је велика озбиљна грана за Велико Градиште, али и за целу Србију, стога ће Влада наставити да гради потенцијале Србије, посебно Подунавља и улагати још више, да на најбољи могући начин представи лепоте које овде имамо.

 

Она је најавила и да ће за месец и по дана бити готов и пристан за долазак бродова подно тврђаве, те да је инфраструктура, изградња путева важна како би туристи лакше долазили.

 

Ана Брнабић је истакла да је девизни прилив од туризма прошле године износио 1,4 милијарди евра, а да није урађено још ни пола посла од онога шта све треба да се поправи, што нам је остало из историје и да уложимо за будућност.

 

Премијерка је подсетила на инвестиционои план „Србија 2025“ којим је планирано 370 милиона евра за брзу саобраћајницу од Коридора 10 до Пожаревца, Великог Градишта и Голупца како би се грађанима Браничевског округа обезбедили бољи услови за живот и како би, са својом децом, остали овде.

 

Овом приликом, она је рекла да је у Великом Градишту започета реконструкција Дома здравља у вредности од око милион евра као и да ће у обнову једне од најбољих музичких школа у земљи, основну и средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“ бити уложено 200 хиљада евра.

 

“Ово је други бисер на који је реновиран у последњих годину дана. После Голубачке тврђаве и Рамска тврђава добила је потпуно нови изглед и нама сада преостаје да учинимо све што можемо да искористимо потенцијале које Дунав пружа и које Подунавље, као озбиљна туристичка дестинација су имали, али је то била најнеискоришћенија туристичка дестинација у читавој земљи. Од данас то више неће бити, сасвим сигурно, зато што ће то бити део јединствене туристичке и културне руте коју ћемо понудтити домаћим и страним туристима, а која укључује Виминацијум, Голубачку и Рамску тврђаву и све оно што Доње Подунавље има као потенцијал, као ресурс.“, најавио је потпредседник Владе, Љајић.

 

Он је, такође, подсетио да је Влада од 2015. године са девет туристчких пројеката, у овај крај инвестирала преко 175 милиона евра те да само синергија приватног сектора и оног што Влада улаже може дати очекивани резултат, а то је Подунавље у топ 10 дестинација у Србји који ће вући српски туризам напред.

 

Амбасадор Турске, Билгић, нагласио је да одлични односи између Турске и Србије пружају широк спектар могућности за сарадњу, за шта је рестаурација Рамске тврђаве добар пример.

 

“Успели смо да достигнемо  најбоље односе у историји турско-српских односа. Имамо задатак да вредно радимо и направимо комплетне пројекте. Као амбасадор, могу са задовољством да кажем да морамо још више да радимо: ‘Нема стајања, идемо даље’.“, поручио је амбасадор, уз захвалност Турској агенцији за сарадњу и кординацију и властима Србије на сјајном раду, посебно министру Љајићу и општини Велико Градиште.

 

“Овај објекат је за нас веома значајан јер ми имамо велике амбиције да развијамо туризам – имамо Сребрно језеро, реку Дунав и Пек, окружење где се, у кругу од 30 километара, може да похвали мали број места у Европи па и у свету да имају такве ствари као што су ова тврђава, Виминацијум, Ергела “Љубичево“, Голубачка тврђава, Лепенски вир и даље Источна Србија. Ту су и два манастира Тумане и Нимник и све то повезује три општине Велико Градиште, Пожаревац, Голубац па и Мајданпек и Доњи Милановац, са амбицијама да то буде прва туситчка понуда и можда и прва туристичка организација која ће туристичком тржишту да понуди гостима“, рекао је домаћин скупа, председник општине, Драган Милић, бројним окупљеним грађанима и гостима.

 

Он је напоменуо да овакву сарадњу са Владом и руководством Републике Србије у задње четири године до сада није имао те да честе посете представника Владе општини увек дају резултата – асфалтиране су улице, урађена гасификација, ради се Дом здравља и многи други објекти, а све што је договорено је и испуњено. Како је истакао, међу најважнијим инвестицијама је брза саобраћајница преко Пожаревца, Великог Градишта и Голупца, дурга је гасификација чији се завршетак очекује ове године, а као трећа проналажење партнера за чишћење Сребрног језера, за шта очекује помоћ Владе и Европске уније. Милић је навео и да је у плану изградња водоводне и канализационе мреже од 28 километара око Сребрног језера са системом за пречишћавање отпадних вода што, такође, подржава Влада Србије као и да се водовод и канализација обезбеде сваком селу у општини. Представници Владе и Турске државе обишли су, након отварања, и Сребрно језеро.

 

Председник општине је, овом приликом, изразио захвалност Турској држави и агенцији ТИКА за уложена средства од преко два милиона евра за обнову тврђаве и, уједно, упутио молбу за уређење караван-сараја што би, уз пристан за бродове, чинило комплетну туристичку целину и дало још већи значај овом објекту.

 

Церемонију отварања овог обновљеног туристичког бисера увеличала је, извођењем турске и српске народне песме, професорка Марта Благојевић.

 

Отварању Рамске тврђаве присуствовале су колеге из Туристичких организација Голупца и Доњег Милановца, Туристичког комплекса „Тврђава  Голубачки град“, Виминацијума и Лепенског вира.