Otvaranje Sila-Fest festivala

objavljeno u: Vesti

U nedelju 26.08.2018.g.  u sali Kulturnog centra Vlastimir Pavlović Carevac u Velikom Gradištu, u 20 časova, svečano je otvoren deseti međunarodni festival turističkog i ekološkog filma SILAFEST 2018. Pre same ceremonije otvaranja, ulicom Kneza Lazara prošetao je Čarli Čaplin koji je na najlepši način najavio  svečanu ceremoniju otvaranja festivala. U ulozi Čaplina našao se kralj prerušavanja i komedije Raif Ferhatović iz Bihaća. Kasnije u toku večeri, film Bihaćkog režisera Hasana Arnautovića o ovom zanimljivom čoveku otvorio je festival.

Sve vreme dok je konferansijer govorio o jubileju, i uvodio nas u glavni deo festivala, pratila ga je filmska muzika, koju su specijalno za ovu priliku izvodili muzičari na gitari i harmonici. Svim gostima prvo su se obratili članovi žirija, svetski priznati režiseri, producenti, vlasnici filmskih kuća, distributeri filmova među kojima su bili i oskarom nagrađeni umetnici.

Izvršni producent festivala Boško Savković u svom prigodnom govoru povodom jubileja SILA-FEST-a prisetio se početaka: “Svaki početak je težak, svaki dan glava među dlanovima, prepreka do prepreke,  procedure za koje nismo ni znali da postoje. Ali ogromna želja i entuzijazam organizatora, prijatelja, volontera učinili su da trajemo eto 10 godina”. Boško se ovom prilikom zahvalio ljudima iz Velikog Gradišta koji su doprineli da se ovaj festival održava, da ima svoj život i bogat program koji može da parira svim događajima u velegradima poput Njujorka, Beča, Nice, Kana, Dubajia i drugim gradovima u kojima se održavaju festivali porodice CIFT-e. Ovom prilikom dodeljene su plakete prijateljima festivala, koji su od samog starta bili i ostali uz SILA-FEST. Među dobitnicima plaketa našli su se ugostitelji sa Srebrnog jezera – Vile Dunavski cvet, Kod Brke, Lago, Dinčić i Talija, alasi Pera i Velja, neumorni Saša i Mirko iz Kulturnog centra, komision “Lov i ribolov”,  Zoran Nikolić iz Arrive, Kulturni centar Vlastimir Pavlović Carevac, Turistička organizacija opštine Veliko Gradište i predsednik opštine Dragan Milić. Svi dobitnici plaketa obratili su se prigodnim govorom u kome su istakli veliko zadovoljstvo što su svih ovih godina bili deo velikog projekta kakav je SILA-FEST koji i posle deset godina trajanja i dalje raste i razvija se, dobija dimenzije jednog festivala koji neguje prave vrednosti kroz filmske kadrove, druženje, promociju i edukaciju. Uz želju da se vidimo i na dvadesetom, pedesetom, stotom festivalu, da on traje i posle nas kao njegovih idejnih tvoraca i poštovaoca, dobitnici plaketa podsetili su nas na zanimljive trenutke, ljude, događaje… Predsednik opštine i predsednik Umetničkog saveta Sila-Festa Dragan Milić otvorio je festival na zanimljiv način, uz reči da kada čovek shvati o kakvom se festivalu radi (da je zahvaljujući ovom događaju Veliko Gradište u nizu filmskih gradova poput Nice i Kana), prvo se uplaši, a zatim shvati koliko je posla potrebno obaviti da se gosti u toku svih festivalskih dana u Velikom Gradištu osećaju kao kod svoje kuće. U svom obraćanju pozdravio je učesnike ovog prestižnog događaja, vrhunske umetnike, dobitnike najvećih svetskih priznanja u svetu filma. Uz zaključak da ovaj festival raste i razvija se, filmski stvaraoci iz celog sveta odlaze sa lepim utiscima i vraćeju se na ovaj festival gde snimaju kadrove i pronalaze inspiraciju za nova ostvarenja. Predsednik opštine zahvalio se producentu festivala Bošku Savkoviću, predstavnicima Visoke Turističke škole, predstavnicima TOS-a kao i Ministarstvu trgovine, turiszma I telekomunikacija na nesebičnoj pomoći koju pružaju festivalu od osnivanja.

Ovogodišnji festival preko life streaming-a prenosi se uživo u nekoliko zemalja, a svečanu ceremoniju otvaranja pratili su građani u Rešici u Rumuniji, kao i posetioci pivnice Copacabana na Srebrnom jezeru.