Отварање Сила-Фест фестивала

објављено у: Вести

У недељу 26.08.2018.г.  у сали Културног центра Властимир Павловић Царевац у Великом Градишту, у 20 часова, свечано је отворен десети међународни фестивал туристичког и еколошког филма СИЛАФЕСТ 2018. Пре саме церемоније отварања, улицом Кнеза Лазара прошетао је Чарли Чаплин који је на најлепши начин најавио  свечану церемонију отварања фестивала. У улози Чаплина нашао се краљ прерушавања и комедије Раиф Ферхатовић из Бихаћа. Касније у току вечери, филм Бихаћког режисера Хасана Арнаутовића о овом занимљивом човеку отворио је фестивал.

Све време док је конферансијер говорио о јубилеју, и уводио нас у главни део фестивала, пратила га је филмска музика, коју су специјално за ову прилику изводили музичари на гитари и хармоници. Свим гостима прво су се обратили чланови жирија, светски признати режисери, продуценти, власници филмских кућа, дистрибутери филмова међу којима су били и оскаром награђени уметници.

Извршни продуцент фестивала Бошко Савковић у свом пригодном говору поводом јубилеја СИЛА-ФЕСТ-а присетио се почетака: “Сваки почетак је тежак, сваки дан глава међу длановима, препрека до препреке,  процедуре за које нисмо ни знали да постоје. Али огромна жеља и ентузијазам организатора, пријатеља, волонтера учинили су да трајемо ето 10 година”. Бошко се овом приликом захвалио људима из Великог Градишта који су допринели да се овај фестивал одржава, да има свој живот и богат програм који може да парира свим догађајима у велеградима попут Нјујорка, Беча, Нице, Кана, Дубајиа и другим градовима у којима се одржавају фестивали породице ЦИФТ-е. Овом приликом додељене су плакете пријатељима фестивала, који су од самог старта били и остали уз СИЛА-ФЕСТ. Међу добитницима плакета нашли су се угоститељи са Сребрног језера – Виле Дунавски цвет, Код Брке, Лаго, Динчић и Талија, аласи Пера и Веља, неуморни Саша и Мирко из Културног центра, комисион “Лов и риболов”,  Зоран Николић из Арриве, Културни центар Властимир Павловић Царевац, Туристичка организација општине Велико Градиште и председник општине Драган Милић. Сви добитници плакета обратили су се пригодним говором у коме су истакли велико задовољство што су свих ових година били део великог пројекта какав је СИЛА-ФЕСТ који и после десет година трајања и даље расте и развија се, добија димензије једног фестивала који негује праве вредности кроз филмске кадрове, дружење, промоцију и едукацију. Уз жељу да се видимо и на двадесетом, педесетом, стотом фестивалу, да он траје и после нас као његових идејних твораца и поштоваоца, добитници плакета подсетили су нас на занимљиве тренутке, људе, догађаје… Председник општине и председник Уметничког савета Сила-Феста Драган Милић отворио је фестивал на занимљив начин, уз речи да када човек схвати о каквом се фестивалу ради (да је захваљујући овом догађају Велико Градиште у низу филмских градова попут Нице и Кана), прво се уплаши, а затим схвати колико је посла потребно обавити да се гости у току свих фестивалских дана у Великом Градишту осећају као код своје куће. У свом обраћању поздравио је учеснике овог престижног догађаја, врхунске уметнике, добитнике највећих светских признања у свету филма. Уз закључак да овај фестивал расте и развија се, филмски ствараоци из целог света одлазе са лепим утисцима и враћеју се на овај фестивал где снимају кадрове и проналазе инспирацију за нова остварења. Председник општине захвалио се продуценту фестивала Бошку Савковићу, представницима Високе Туристичке школе, представницима ТОС-а као и Министарству трговине, турисзма И телекомуникација на несебичној помоћи коју пружају фестивалу од оснивања.

Овогодишњи фестивал преко лифе стреаминг-а преноси се уживо у неколико земаља, а свечану церемонију отварања пратили су грађани у Решици у Румунији, као и посетиоци пивнице Цопацабана на Сребрном језеру.