Општина Велико Градиште одржала презентацију своје туристичке понуде у Темишвару

објављено у: Вести

U samom centru Temišvara, na Trgu Pobede u restoranu Lojd, 6.aprila, održana je prezentacija turističkih potencijala opštine Veliko Gradište.

U saradnji sa Savezom Srba u Rumuniji, Konzulatom Republike Srbije u Rumunij i Temišvarskim vlastima  Opština Veliko Gradište organizovala je kulturno turistički promotivni performans koji je počeo u 13 časova konferencijom za novinare i predstavnike turističke privrede. Mnogobrojnim predstavnicima medija obratili su se predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović, Konzul Republike Srbije u Temišvaru Irena Radojčić, predsednik Saveza Srba u Temišvaru Ognjen Krstić i vlasnik restorana Lojd Javor Radovanković.

Direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište zahvalila se svima koji su pomogli organizaciju ovog događaja, kao i kolegama iz odeljenje za turizam Županije Karaš Severin i lučke kapetanije iz Nove Moldave,  koji su kao gosti Turističke organizacije prisustvovali prezentaciji. Direktorka je ovim putem istakla važnost koju, već tradicionalno, turisti iz Rumunije imaju za turizam Velikog Gradišta. Ovom prezentacijom pokušaćemo da se zahvalimo našim dragim gostima iz Temišvara, i ujedno pozovemo nove posetioce koji su zainteresovani za klasične odmore, sport i rekreaciju, potpuno uživanje u krstarenju turističkim brodovima ili jednostavno za veselu atmosferu na našim manifestacijama, rekla je direktorka Dajana. Ona je najavila turističku sezonu, koja će ovog proleća početi muzičkim festivalom Uranak u toku prvomajskih praznika. Turistima iz Rumunije je ponuda bogatog manifestacionog turizma jako interesantna, oni već tradicionalno učestvuju na našim gastronomskim festivalima, jednom smo čak imali i pobednika u kuvanju pasulja iz Temišvara, ali i kulturološkim manifestacijama, a na Ramskim sutonima skoro svake godine učestvuju i pesnici iz udruženja Srba iz Rumunije. Direktorka je pozvala sve prisutne da po završetku zvaničnog dela prezentacije uživaju u nastupu Ansambla narodnih igara i pesama Vlastimir Pavlović Carevac, i probaju najukusnije specijalitete iz kuhinja ugostitelja sa Srebrnog jezera.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, predstavio je sve ono što naša opština nudi svojim gostima, i istakao je svoju želju da turisti posete Veliko Gradište, uz uverenje da kada gost jednom dođe kod nas, uvek se vraća, što i jeste glavni cilj opštini koja svoju budućnost vidi u turizmu. Srebrno jezero, koje je jedno od najlepših i najpoznatijih turističkih mesta Srbije, nalazi se na svega stotinka kilometara od Temišvara, a posetioci koji dolaze, imaju priliku da skelom preko Dunava, na tradicionalan način, uplove u Veliko Gradište kod Ramske tvrđave, i nastave svoj put ka Srebrnom jezeru. Jezero svojom bogatom ponudom može da zadovolji potrebe I najzahtevnijih turista, Pre svega tu su duge, uređene plaže, jedan od najlepših akva-parkova Srbije, Nacionalni veslački centar, sportski tereni, kamp Miloša Teodosića, našeg proslavljenog košarkaša, koji je trenutno jedan od najboljih igrača Evrope, i koji na Srebrnom jezeru obučava mlade, talentovane nade košarke. Prošle godine u Miloševom kampu imali smo i tim mladih košarkaša iz Temišvara. Bogata ponuda koju nude ugostitelji uvek je interesantna svim turistima, a deo ove ponude imaćete priliku da probate nakon ove prezentacije, jer su naši najbolji ugostitelji pošli sa nama, spremaju nam dobro poznatu hranu naše opštine. Smeštajni kapaciteti su svake godine sve bolji, tako da imamo kategorisane objekte koji se kreću u rangu od hotela sa kongresnim dvoranama, vilama sa restoranima, privatnim vikendicama do auto-kampa. Predsednik je još jednom zahvalio domaćinima ovog skupa, prisutnim zvaničnicima iz Temišvara, predstavnicima medija i agencijama na velikom odzivu.

Konzul Republike Srbije u Temišvaru Irena Radojčić, govorila je o Velikom Gradištu nadahnuto i sa ushićenjem, istaknuvši tom prilikom da kada je u pitanju ova opština ona mora da bude subjektivna, zato što su se njeni roditelji sreli upravo na Srebrnom jezeru. Govorila je o gostoprimstvu lokalnog stanovništva, o Dunavu i događajima vezanim za kulturu koji se u Velikom Gradištu organizuju na vrlo visokom nivou. Ona je istakla kako svoje odmore rado provodi u našoj opštini, voli našu hranu, dugo plivanje i sunčanje kao i srdačnost svih ljudi, sada već njenih prijatelja.

Ognjen Krstić obratio se kratko, pozdravio je sve goste i zahvalio se svima koji su pomogli prezentaciju. Ognjen se zahvalio i opštini Veliko Gradište što je taj dan Temišvar pretvorila u razigrano mesto, i prenela pozitivnu energiju kakvu može da ima samo mesto koje je okruženo velikim rekama i mirnim jezerima.

Vlasnik restorana Lojd, Javor Radovanković nazdravio je svim gostima sa željom da ovo bude još jedna u nizu akcija povezivanja Srbije i Rumunije.

Kako vremenski uslovi nisu dozvoljavali nastup na samom trgu, performans je nastavljen u velikoj, svečanoj sali restorana. Posetioci sa trga Pobede, na kome se održavao Uskršnji bazar, došli su da se upoznaju sa turističkom ponudom opštine Veliko Gradište i uživaju u spektakularnom nastupu izvođačke grupe Ansambla narodnih igara i pesama Vlastimir Pavlović Carevac. Mladi i razigrani folklorci, podigli su na noge sve prisutne, koji su veselo pucketali prstima, aplaudirali, i na trenutke pokušavali da zaigraju različite narodne igre i pesme iz Srbije. Među posetiocima našao se i jedan mladi bračni par iz Kine.

Za to vreme na terasi, krčkala se najukusnija hrana u rukama veštih kuvara, naših čuvenijih restorana.  Ugostiteljsaka ponuda i gastronomski specijaliteti su jedna od najbitnijih potencijala Srbije, a Veliko Gradište je opština koja je poznata po širokoj ponudi hrane i bogatim menijima svojih restorana. Ovom prezentacijom ugostitelji su mogli da direktno prezentuju svoje restorane predstavnicima agencija u Rumuniji, ali i posetiocima prezentacije, kao svojim budućim gostima.

Predstavnici medija posebno su bili oduševljeni prezentacijom virtuelnih tura, pomoću kojih su mogli, da na trenutak budu deo našeg grada, prošetaju Srebrnim jezerom i Ramskom tvrđavom.

Na prijateljski poziv naših saradnika, u restoranu Lojd u Rumuniji, uspeli smo na jedan dan da prenesemo razigrani i veseli duh Velikog Gradišta i da budemo dobri domaćini našim dragim saradnicima, kolegama, predstavnicima medija i posetiocima. Ovom prilikom zahvaljujemo se svim saradnicima iz Rumunije, ali našim dragim kolegama iz Kulturnog centra Vlastimir Pavlović Carevac, našim ugostiteljima, i naravno Opštinskoj upravi Veliko Gradište koja nam je omogućila da svi zajedno predstavimo sve ono što Veliko Gradište ima u svojoj turističkoj ponudi.