Opština Veliko Gradište održala prezentaciju svoje turističke ponude u Temišvaru

objavljeno u: Vesti

U samom centru Temišvara, na Trgu Pobede i u restoranu Lojd, 13.aprila, održana je prezentacija turističkih potencijala opštine Veliko Gradište.

U saradnji sa Savezom Srba u Rumuniji, Konzulatom Republike Srbije i Temišvarskim vlastima  Opština Veliko Gradište organizovala je kulturno turistički promotivni performans koji je počeo u 12 časova konferencijom za novinare i predstavnike turističke privrede. Mnogobrojnim predstavnicima medija obratili su se predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović,Generalni  Konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, Gradonačelnik Temišvara Nikolae Robua,  predsednik Saveza Srba u Temišvaru Ognjen Krstić i vlasnik restorana Lojd Javor Radovanković.

Direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište zahvalila se svima koji su pomogli organizaciju ovog događaja a ovim putem istakla je važnost koju, već tradicionalno, turisti iz Rumunije imaju za turizam Velikog Gradišta. Ovom prezentacijom pokušaćemo da se zahvalimo našim dragim gostima iz Temišvara, i ujedno pozovemo nove posetioce koji su zainteresovani za klasične odmore, sport i rekreaciju, potpuno uživanje u krstarenju turističkim brodovima ili jednostavno za veselu atmosferu na našim manifestacijama, rekla je direktorka Dajana. Ona je najavila turističku sezonu, koja će ovog proleća početi muzičkim festivalom Uranak u toku prvomajskih praznika. Turistima iz Rumunije je ponuda bogatog manifestacionog turizma jako interesantna, oni već tradicionalno učestvuju na našim gastronomskim festivalima ali i kulturološkim manifestacijama, a na Ramskim sutonima skoro svake godine učestvuju i pesnici iz udruženja Srba iz Rumunije. Direktorka je pozvala sve prisutne da po završetku zvaničnog dela prezentacije uživaju u nastupu Ansambla narodnih igara i pesama Vlastimir Pavlović Carevac, i probaju najukusnije specijalitete iz kuhinja ugostitelja sa Srebrnog jezera.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, predstavio je sve ono što naša opština nudi svojim gostima, i istakao je svoju želju da turisti posete Veliko Gradište, uz uverenje da kada gost jednom dođe kod nas, uvek se vraća, što i jeste glavni cilj opštini koja svoju budućnost vidi u turizmu. Srebrno jezero, koje je jedno od najlepših i najpoznatijih turističkih mesta Srbije, nalazi se na svega stotinka kilometara od Temišvara, a posetioci koji dolaze, imaju priliku da skelom preko Dunava, na tradicionalan način, uplove u Veliko Gradište kod Ramske tvrđave, i nastave svoj put ka Srebrnom jezeru. Jezero svojom bogatom ponudom može da zadovolji potrebe i najzahtevnijih turista, Pre svega tu su duge, uređene plaže, jedan od najlepših akva-parkova Srbije, Nacionalni veslački centar, sportski tereni, kamp Miloša Teodosića, našeg proslavljenog košarkaša, koji je trenutno jedan od najboljih igrača Evrope, i koji na Srebrnom jezeru obučava mlade, talentovane nade košarke. Prošle godine u Miloševom kampu imali smo i tim mladih košarkaša iz Temišvara. Bogata ponuda koju nude ugostitelji uvek je interesantna svim turistima, a deo ove ponude imaćete priliku da probate nakon ove prezentacije, jer su naši najbolji ugostitelji pošli sa nama, spremaju nam dobro poznatu hranu naše opštine. Smeštajni kapaciteti su svake godine sve bolji, tako da imamo kategorisane objekte koji se kreću u rangu od hotela sa kongresnim dvoranama, vilama sa restoranima, privatnim vikendicama do auto-kampa. Predsednik je još jednom zahvalio domaćinima ovog skupa, prisutnim zvaničnicima iz Temišvara, predstavnicima medija i agencijama na velikom odzivu.

Generalni Konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, govorio je o Velikom Gradištu nadahnuto i sa ushićenjem, istaknuvši tom prilikom da kada je u pitanju ova opština on mora da bude subjektivan, zato što je sa svojom porodicom mnoga leta proveo na Srebrnom jezeru. On je istakao važnost Generalnog Konzulata iz Temišvara za očuvanje Srpskog Nacionalnog identiteta u ovoj oblasti, a promotivne aktivnosti kao što je ova prezentacija Konzulat će uvek podržavati i promovisati.

Gradonačelnik Temišvara Nikolae Robua obratio se srdačnom dobrodošlicom, a u svom pozdravnom govoru reko je da je Temišvar grad koji je sklop lepe prirode i bogatog kulturnog života i da nakon prezentacije turističkih potencijala Velikog Gradišta veruje da kako mu i ime kaže Gradište zaslužuje taj naziv, zbog svojih izuzetnih lepota. Gradonačelnik Temišvara izrazio je želju da dođe u Veliko Gradište, kao i da pokrene projekte koji bi se jednim delom odnosili na turizam. Nikolae je takođe pozvao turističke agencije da naprave turističke paket aražmane za Veliko Gradište sa akcentom na Srebrno jezero.

Predsednik udruženja Srba u Temišvaru Ognjen Krstić obratio se kratko, pozdravio je sve goste i zahvalio se svima koji su pomogli prezentaciju. Ognjen se zahvalio i opštini Veliko Gradište što je taj dan Temišvar pretvorila u razigrano mesto, i prenela pozitivnu energiju kakvu može da ima samo mesto koje je okruženo velikim rekama i mirnim jezerima.

Vlasnik restorana Lojd, Javor Radovanković nazdravio je svim gostima sa željom da ovo bude još jedna u nizu akcija povezivanja Srbije i Rumunije.

Orkestar ANIP-a Vlastimir Pavlović Carevac odsvirao je Svilen konac i na najlepši način preneo duh kafana Velikog Gradišta u restoran Loid. Po završetku konferencije domaćini skupa poveli su  naše goste u obilazak štandova Turističke organizacije kao i bogatih trpeza najboljih ugostitelja Velikog Gradišta koji su svoju hranu priremali ispred restorana. Performans je nastavljen na samom trgu Pobede a mnogobrojni posetioci uživali su u spektakularnom nastupu izvođačke grupe Ansambla narodnih igara i pesama Vlastimir Pavlović Carevac. Mladi i razigrani folklorci, podigli su na noge sve prisutne, koji su veselo pucketali prstima, aplaudirali, i na trenutke pokušavali da zaigraju različite narodne igre i pesme iz Srbije.

Za to vreme posetioci su probali hranu  čuvenih restorana.  Ugostiteljsaka ponuda i gastronomski specijaliteti su jedna od najbitnijih potencijala Srbije, a Veliko Gradište je opština koja je poznata po širokoj ponudi hrane i bogatim menijima svojih restorana. Ovom prezentacijom ugostitelji su mogli da direktno prezentuju svoje restorane predstavnicima agencija u Rumuniji, ali i posetiocima prezentacije, kao svojim budućim gostima.

Nakon završetka celokupne prezentacije, predstavnici ugostitelja u posredstvu Turističke organizacije , imali dogovorni sastanak u Turističkoj agenciji Ultramarin iz Temišvara, gde se pregovaralo o početku uspešne saradnje i dolasku organizovanih grupa na Srebrno jezero.

Na prijateljski poziv naših saradnika, u restoranu Lojd u Rumuniji, uspeli smo na jedan dan da prenesemo razigrani i veseli duh Velikog Gradišta i da budemo dobri domaćini našim dragim saradnicima, kolegama, predstavnicima medija i posetiocima. Ovom prilikom zahvaljujemo se svim saradnicima iz Rumunije, ali našim dragim kolegama iz Kulturnog centra Vlastimir Pavlović Carevac, našim ugostiteljima, vlasnicima privatnog smeštaja u domaćoj radinosti, Kampu sa Srebrnog jezera, Kompaniji Silver lejk, firmama Eskom i Desilerija  Kumane.