Општина Велико Градиште одржала презентацију своје туристичке понуде у Темишвару

објављено у: Вести

У самом центру Темишвара, на Тргу Победе и у ресторану Лојд, 13.априла, одржана је презентација туристичких потенцијала општине Велико Градиште.

У сарадњи са Савезом Срба у Румунији, Конзулатом Републике Србије и Темишварским властима  Општина Велико Градиште организовала је културно туристички промотивни перформанс који је почео у 12 часова конференцијом за новинаре и представнике туристичке привреде. Многобројним представницима медија обратили су се председник општине Велико Градиште Драган Милић, директорка Туристичке организације општине Велико Градиште Дајана Стојановић,Генерални  Конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић, Градоначелник Темишвара Николае Робуа,  председник Савеза Срба у Темишвару Огњен Крстић и власник ресторана Лојд Јавор Радованковић.

Директорка Туристичке организације општине Велико Градиште захвалила се свима који су помогли организацију овог догађаја а овим путем истакла је важност коју, већ традиционално, туристи из Румуније имају за туризам Великог Градишта. Овом презентацијом покушаћемо да се захвалимо нашим драгим гостима из Темишвара, и уједно позовемо нове посетиоце који су заинтересовани за класичне одморе, спорт и рекреацију, потпуно уживање у крстарењу туристичким бродовима или једноставно за веселу атмосферу на нашим манифестацијама, рекла је директорка Дајана. Она је најавила туристичку сезону, која ће овог пролећа почети музичким фестивалом Уранак у току првомајских празника. Туристима из Румуније је понуда богатог манифестационог туризма јако интересантна, они већ традиционално учествују на нашим гастрономским фестивалима али и културолошким манифестацијама, а на Рамским сутонима скоро сваке године учествују и песници из удружења Срба из Румуније. Директорка је позвала све присутне да по завршетку званичног дела презентације уживају у наступу Ансамбла народних игара и песама Властимир Павловић Царевац, и пробају најукусније специјалитете из кухиња угоститеља са Сребрног језера.

Председник општине Велико Градиште Драган Милић, представио је све оно што наша општина нуди својим гостима, и истакао је своју жељу да туристи посете Велико Градиште, уз уверење да када гост једном дође код нас, увек се враћа, што и јесте главни циљ општини која своју будућност види у туризму. Сребрно језеро, које је једно од најлепших и најпознатијих туристичких места Србије, налази се на свега стотинка километара од Темишвара, а посетиоци који долазе, имају прилику да скелом преко Дунава, на традиционалан начин, уплове у Велико Градиште код Рамске тврђаве, и наставе свој пут ка Сребрном језеру. Језеро својом богатом понудом може да задовољи потребе и најзахтевнијих туриста, Пре свега ту су дуге, уређене плаже, један од најлепших аква-паркова Србије, Национални веслачки центар, спортски терени, камп Милоша Теодосића, нашег прослављеног кошаркаша, који је тренутно један од најбољих играча Европе, и који на Сребрном језеру обучава младе, талентоване наде кошарке. Прошле године у Милошевом кампу имали смо и тим младих кошаркаша из Темишвара. Богата понуда коју нуде угоститељи увек је интересантна свим туристима, а део ове понуде имаћете прилику да пробате након ове презентације, јер су наши најбољи угоститељи пошли са нама, спремају нам добро познату храну наше општине. Смештајни капацитети су сваке године све бољи, тако да имамо категорисане објекте који се крећу у рангу од хотела са конгресним дворанама, вилама са ресторанима, приватним викендицама до ауто-кампа. Председник је још једном захвалио домаћинима овог скупа, присутним званичницима из Темишвара, представницима медија и агенцијама на великом одзиву.

Генерални Конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић, говорио је о Великом Градишту надахнуто и са усхићењем, истакнувши том приликом да када је у питању ова општина он мора да буде субјективан, зато што је са својом породицом многа лета провео на Сребрном језеру. Он је истакао важност Генералног Конзулата из Темишвара за очување Српског Националног идентитета у овој области, а промотивне активности као што је ова презентација Конзулат ће увек подржавати и промовисати.

Градоначелник Темишвара Николае Робуа обратио се срдачном добродошлицом, а у свом поздравном говору реко је да је Темишвар град који је склоп лепе природе и богатог културног живота и да након презентације туристичких потенцијала Великог Градишта верује да како му и име каже Градиште заслужује тај назив, због својих изузетних лепота. Градоначелник Темишвара изразио је жељу да дође у Велико Градиште, као и да покрене пројекте који би се једним делом односили на туризам. Николае је такође позвао туристичке агенције да направе туристичке пакет аражмане за Велико Градиште са акцентом на Сребрно језеро.

Председник удружења Срба у Темишвару Огњен Крстић обратио се кратко, поздравио је све госте и захвалио се свима који су помогли презентацију. Огњен се захвалио и општини Велико Градиште што је тај дан Темишвар претворила у разиграно место, и пренела позитивну енергију какву може да има само место које је окружено великим рекама и мирним језерима.

Власник ресторана Лојд, Јавор Радованковић наздравио је свим гостима са жељом да ово буде још једна у низу акција повезивања Србије и Румуније.

Оркестар АНИП-а Властимир Павловић Царевац одсвирао је Свилен конац и на најлепши начин пренео дух кафана Великог Градишта у ресторан Лоид. По завршетку конференције домаћини скупа повели су  наше госте у обилазак штандова Туристичке организације као и богатих трпеза најбољих угоститеља Великог Градишта који су своју храну приремали испред ресторана. Перформанс је настављен на самом тргу Победе а многобројни посетиоци уживали су у спектакуларном наступу извођачке групе Ансамбла народних игара и песама Властимир Павловић Царевац. Млади и разиграни фолклорци, подигли су на ноге све присутне, који су весело пуцкетали прстима, аплаудирали, и на тренутке покушавали да заиграју различите народне игре и песме из Србије.

За то време посетиоци су пробали храну  чувених ресторана.  Угоститељсака понуда и гастрономски специјалитети су једна од најбитнијих потенцијала Србије, а Велико Градиште је општина која је позната по широкој понуди хране и богатим менијима својих ресторана. Овом презентацијом угоститељи су могли да директно презентују своје ресторане представницима агенција у Румунији, али и посетиоцима презентације, као својим будућим гостима.

Након завршетка целокупне презентације, представници угоститеља у посредству Туристичке организације , имали договорни састанак у Туристичкој агенцији Ултрамарин из Темишвара, где се преговарало о почетку успешне сарадње и доласку организованих група на Сребрно језеро.

На пријатељски позив наших сарадника, у ресторану Лојд у Румунији, успели смо на један дан да пренесемо разиграни и весели дух Великог Градишта и да будемо добри домаћини нашим драгим сарадницима, колегама, представницима медија и посетиоцима. Овом приликом захваљујемо се свим сарадницима из Румуније, али нашим драгим колегама из Културног центра Властимир Павловић Царевац, нашим угоститељима, власницима приватног смештаја у домаћој радиности, Кампу са Сребрног језера, Компанији Силвер лејк, фирмама Еском и Десилерија  Кумане.