Održane 52. Alaske večeri

objavljeno u: Vesti

Proteklog vikenda, 21. i 22. jula 2017.g.odine u Velikom Gradištu održane su 52. Alaske večeri, manifestacija sa najdužom tradicijom u našoj opštini.

Tokom svog životnog puta, Alaske večeri su gradile prepoznatljivi stil, dobile su svoju himnu i svoj grb, a meštani Velikog Gradišta kao i mnogobrojni gosti koji dolaze sa strane, cele godine sa nestrpljenjem iščekuju najvažniji događaj u gradu.

Ove godine, dva festivalska dana ispunjena su mnogobrojnim događajima,  u kojima  je učestvovalo  oko 800 učesnika. Organizacioni odbor trudio se da glavna tema svih takmičenja bude Dunav, i život Alasa kao simbol povezanosti velike, moćne reke i čoveka koji je prepoznao svu njegovu snagu, lepotu i bogatstvo.

Prvog dana festivala u 10  časova podignuta zastava Alaskih večeri  a od 19 časova krenuo je noćni lov na šarana. Na sportskom poligonu odigrane su polufinalne borbe u odbojci na pesku.

U večernjim časovima održan je izbor za MIS Dunava a program je otvorio zamenika predsednika opštine i  predsednik organizacionog odbora, gospodin Slađan Marković uz tople reči dobrodošlice svim prisutnim posetiocima manifestacije. Dvanaest devojaka sa teritorije cele Srbije takmičilo se za laskavu titulu, a za najlepšu devojku proglašena je Saška Trailović  iz Kostolca. Dok se na bini odigravao pravi spektakl, u gradskom parku posetioci su degustirali čuvenu Alasku čorbu, kao i girice na žaru, koje su za ovu priluku pripremale žene iz udruženja „Topolovčanke“.

U subotu, 22. jula jutro je počelo burno, u 6 časova Alasi su u čamcima isplovili na Dunav i krenuli u nadmudrivanje sa rekom u lovu na soma. Ovo takmičenje odigravalo se nekoliko časova na Dunavu, a prvo mesto osvojio je tandem Dokić Milivoje i  Dokić Filip iz Velikog Gradišta sa ulovljenih 25 kg 800 g , drugo mesto osvojili su Pavlović Ivan i Paunović Petar iz Velikog Gradišta sa ulovljenih 9 kg i 600 grama, i treće mesto Dinić Vladislav iz Smedereva i Rajčić Aleksandar iz Velikog Gradišta sa ulovljenih 7 kg 650 gr.

U 7 časova završeno je takmičenje u noćnom lovu na šarana, treće mesto osvojio je Miroslav Vasić iz Velikog Gradišta, drugo mesto osvojio je Miroslav Živković iz Velikog Gradišta , i prvo mesto osvojio je Ivan Stokić iz Popovca.

U 17 časova na Srebrnom jezeru odigrana je vaterpolo utakmica, a  u 20 časova  završeno je finale u odbojci na pesku.  Treće mesto u odbojci na pesku osvojili su Vučković Darko i Životić Dragan , drugo mesto Mandić Dragan i Prakljačić Slobodan a laskavu titulu pobednika poneo je tandem Blažević Ivan i Martinović Nikola.

Centralni deo manifestacije je takmičenje u pripremanju najbolje Riblje čorbe. Ovogodišnje takmičenje okupilo je rekordan broj kandidata iz našeg divnog grada  i gradova širom Srbije- Beograda, Vršca, Požarevca, Kostolca, Ćuprije, Kragujevca, Vranja. Takmičenje je završeno u 17 časova, a žiri sastavljen od eminentnih poznavaoca ribljih specijaliteta , ocenjivao je ukus, izgled, boju, gustinu i zaljućenost čorbi.