Одржане 52. Аласке вечери

објављено у: Вести

Протеклог викенда, 21. и 22. јула 2017.г.одине у Великом Градишту одржане су 52. Аласке вечери, манифестација са најдужом традицијом у нашој општини.

Током свог животног пута, Аласке вечери су градиле препознатљиви стил, добиле су своју химну и свој грб, а мештани Великог Градишта као и многобројни гости који долазе са стране, целе године са нестрпљењем ишчекују најважнији догађај у граду.

Ове године, два фестивалска дана испуњена су многобројним догађајима,  у којима  је учествовало  око 800 учесника. Организациони одбор трудио се да главна тема свих такмичења буде Дунав, и живот Аласа као симбол повезаности велике, моћне реке и човека који је препознао сву његову снагу, лепоту и богатство.

Првог дана фестивала у 10  часова подигнута застава Аласких вечери  а од 19 часова кренуо је ноћни лов на шарана. На спортском полигону одигране су полуфиналне борбе у одбојци на песку.

У вечерњим часовима одржан је избор за МИС Дунава а програм је отворио заменика председника општине и  председник организационог одбора, господин Слађан Марковић уз топле речи добродошлице свим присутним посетиоцима манифестације. Дванаест девојака са територије целе Србије такмичило се за ласкаву титулу, а за најлепшу девојку проглашена је Сашка Траиловић  из Костолца. Док се на бини одигравао прави спектакл, у градском парку посетиоци су дегустирали чувену Аласку чорбу, као и гирице на жару, које су за ову прилуку припремале жене из удружења „Тополовчанке“.

У суботу, 22. јула јутро је почело бурно, у 6 часова Аласи су у чамцима испловили на Дунав и кренули у надмудривање са реком у лову на сома. Ово такмичење одигравало се неколико часова на Дунаву, а прво место освојио је тандем Докић Миливоје и  Докић Филип из Великог Градишта са уловљених 25 кг 800 г , друго место освојили су Павловић Иван и Пауновић Петар из Великог Градишта са уловљених 9 кг и 600 грама, и треће место Динић Владислав из Смедерева и Рајчић Александар из Великог Градишта са уловљених 7 кг 650 гр.

У 7 часова завршено је такмичење у ноћном лову на шарана, треће место освојио је Мирослав Васић из Великог Градишта, друго место освојио је Мирослав Живковић из Великог Градишта , и прво место освојио је Иван Стокић из Поповца.

У 17 часова на Сребрном језеру одиграна је ватерполо утакмица, а  у 20 часова  завршено је финале у одбојци на песку.  Треће место у одбојци на песку освојили су Вучковић Дарко и Животић Драган , друго место Мандић Драган и Пракљачић Слободан а ласкаву титулу победника понео је тандем Блажевић Иван и Мартиновић Никола.

Централни део манифестације је такмичење у припремању најбоље Рибље чорбе. Овогодишње такмичење окупило је рекордан број кандидата из нашег дивног града  и градова широм Србије- Београда, Вршца, Пожаревца, Костолца, Ћуприје, Крагујевца, Врања. Такмичење је завршено у 17 часова, а жири састављен од еминентних познаваоца рибљих специјалитета , оцењивао је укус, изглед, боју, густину и заљућеност чорби.