U podnožju Karpata i Homoljskih planina, u zagrljaju plavog Dunava i zlatonosnog Peka, smestilo se Veliko Gradište. To je, za sve, lep gradić simpatičnih ulica sa mnoštvom cvetnih bašta, vazda zelenih travnjaka i lepo uređenih balkona pa ga, sa širokim dunavskim kejom i starom čaršijom, prozvaše rajem za oči i melemom za dušu, a sa Srebrnim jezerom i šumovitim Belim Bagremom, i fabrikom zdravlja. Veliko Gradište nalazi se na Đerdapskoj magistrali, 114 km od Beograda, pa kako od Rama Veliko Gradište počinje ovaj deo zovu i predvorjem Đerdapa.

Svuda idi, prođi i u Gradište dođi

GRADIŠTE! Legenda kaže da je još u neka stara vremena u ovaj grad stizala dvokolica natovarena raznom robom. Na pitanje trgovcu zar mora baš svaki dan da dolazi, stizao je isti lakonski odgovor ''Moram, veliki grad ište (traži)''. Tako je ovaj grad dobio ime. Krase ga lep ulaz, čiste ulice, stara, iz vremena Turaka sačuvana čaršija, dobro snabdevena pijaca, prostran gradski trg, stogodišnji park sa spomenicima borcima I i II svetskog rata, spomenikom Vlastimiru Pavloviću Carevcu, lepo popločano šetalište od grada do Srebrnog jezera, plaže na Dunavu i Peku. Lep centar grada čini Žitni trg sa bivšim sreskim načelstvom (zgrada opštine), bibliotekom u kojoj se nalazi stalna postavka skulptura Milana Besarabića, crkvom i starim zdanjem srednje škole. A pored svega, od maja do septembra, Gradište je centar bogatog kulturnog i zabavnog života.

U potrazi za zlatnim runom

Zabeleženo je da su još drevni Argonauti sa legendarnim Odisejem, ploveći niz Dunav u potrazi za zlatnim runom, prošli pored Rama, stigavši na čarobno mesto gde se meša plavetnilo i srebrni odsjaj Dunava sa homoljskim zlatom. Ovde su se zaustavili očarani lepotom dunavskih nimfi. I baš tu, na samom ušću Peka, pronađoše toliko traženo zlatno runo.
Peščani rit osvojiše i Rimljani pa i oni ovde sagradiše svoje utvrđenje Pinkum, značajno stanište na carskom drumu. Rimski imerator Hadrijan ga nagradi specijalnim novcem koji je ovde iskovan.
Ovde su i Turci svoj kale imali.
I tako vekovima, ovaj za sve privlačni grad bio je stecište brojnih naroda i njihovih kultura, podsećajući sve da Dunav ovde srebrom sjaji.