У подножју Карпата и Хомољских планина, у загрљају плавог Дунава и златоносног Пека, сместило се Велико Градиште. То је, за све, леп градић симпатичних улица са мноштвом цветних башта, вазда зелених травњака и лепо уређених балкона па га, са широким дунавским кејом и старом чаршијом, прозваше рајем за очи и мелемом за душу, а са Сребрним језером и шумовитим Белим Багремом, и фабриком здравља. Велико Градиште налази се на Ђердапској магистрали, 114 км од Београда, па како од Рама Велико Градиште почиње овај део зову и предворјем Ђердапа.

Свуда иди, прођи и у Градиште дођи

ГРАДИШТЕ! Легенда каже да је још у нека стара времена у овај град стизала двоколица натоварена разном робом. На питање трговцу зар мора баш сваки дан да долази, стизао је исти лаконски одговор ''Морам, велики град иште (тражи)''. Тако је овај град добио име. Красе га леп улаз, чисте улице, стара, из времена Турака сачувана чаршија, добро снабдевена пијаца, простран градски трг, стогодишњи парк са споменицима борцима И и ИИ светског рата, спомеником Властимиру Павловићу Царевцу, лепо поплочано шеталиште од града до Сребрног језера, плаже на Дунаву и Пеку. Леп центар града чини Житни трг са бившим среским начелством (зграда општине), библиотеком у којој се налази стална поставка скулптура Милана Бесарабића, црквом и старим здањем средње школе. А поред свега, од маја до септембра, Градиште је центар богатог културног и забавног живота.

У потрази за златним руном

Забележено је да су још древни Аргонаути са легендарним Одисејем, пловећи низ Дунав у потрази за златним руном, прошли поред Рама, стигавши на чаробно место где се меша плаветнило и сребрни одсјај Дунава са хомољским златом. Овде су се зауставили очарани лепотом дунавских нимфи. И баш ту, на самом ушћу Пека, пронађоше толико тражено златно руно.
Пешчани рит освојише и Римљани па и они овде саградише своје утврђење Пинкум, значајно станиште на царском друму. Римски имератор Хадријан га награди специјалним новцем који је овде искован.
Овде су и Турци свој кале имали.
И тако вековима, овај за све привлачни град био је стециште бројних народа и њихових култура, подсећајући све да Дунав овде сребром сјаји.