Nastup na sajmu turizma

objavljeno u: Vesti

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište predstavila je svoju bogatu turističku ponudu na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu od 23. do 26. februara. Na samostalnom štandu, u hali četiri, posetioce sajma upoznali smo kako sa prirodnim tako i sa kulturnim potencijalima. Na štandu TO Veliko Gradište, svi zainteresovani ljubitelji putovanja, imali su priliku da uživaju u jednom potpuno novom doživljaju, zahvaljujući multimedijalnom obilasku destinacije kroz virtuelne šetnje, tako da je već dobro poznata ponuda opštine Veliko Gradište prezentovana na drugačiji, moderniji i interesantniji način. Za sajam turizma urađana su dva kratka promo spota koja kroz fotografije i kadrove iz vazduha šalje jasnu poruku da je Veliko Gradište moderna turistička destinacija gde svako može da nađe svoje mesto, bilo da je u pitanju odmor, dobra zabava, sport, uživanje u prirodi ili poseta kulturno- istorijskim spomenicima.

Prvog dana sajma, u četvrtak 23.februara, sajam je otvorio premijer Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a na svečanom otvaranju govorili su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, gospodin Rasim Ljajić kao i ministar turizma Crne Gore gospodin Pavle Radulović, kao najbolji predstavnik zemlje partnera ovogodišnjeg sajma. Ovom prilikom svi govornici su istakli značaj saradnje sa zemljama u regionu, a premijer Vučić u svom izlaganju govorio je o ekonomskom značaju koji turizam ima za čitavu Srbiju. Govorio je o strategiji razvoja koja je urađena prošle godine i koja definiše razvoj turizma u okviru 18 regiona u Srbiji. Razvoj turizma u okviru turističkih regiona organizovaće se kroz razvoj mikrolokacija u okviru svakog od njih, a pre svega misli se na infrastrukturne projekte kroz koje će se steći uslovi da turizam može da svoje potencijale koristi u svom punom kapacitetu.

Glavni dan naše prezentacije bio je 24.februar, a turističku ponudu prezentovali smo u velikoj konferencijskoj sali sa početkom u 11 časova. Na prezentaciji je govorio  predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović, Lazar Gojković,  predstavnik košarkaškog kampa „TEO4“ Miloša Teodosića, predstavnik muzičkog festivala „Uranak festival“ Dragomir Ćoso i Snežana Milošević, organizator likovne kolonije.

Na prezentaciji se govorilo o postignutim rezultatima i akcijama koje je naša opština pokrenula u cilju jačanja turističke ponude kao i o investicijama i primerima dobre prakse. Predsednik opštine, gospodin Dragan Milić istakao je dobru lokaciju same opštine, prirodna bogatstva i veliko interesovanje investitora za ulaganje u turizam. Napomenuo je i projekat sportske hale za koju je Turistička organizacija projektom dobila novac od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i čija izgradnja počinje ove godine. Lazar Gojković, predstavnik kampa „TEO4“ vlasnika Miloša Teodosića, govorio je o uspešno završenoj prvoj sezoni na Srebrnom jezeru i pripremama za 2017. koje uveliko traju. Uranak festival  je već nekoliko godina najveći događaj u Srbiji u okviru prvomajskih praznika, koji je kroz omladinski turizam dao poseban pečat Srebrnom jezeru.  Dragomir Ćoso, jedan od organizatora Uranak Festivala rekao je da Srebrno jezero mladima nudi širok spektar aktivnosti koji zadovoljavaju sve potrebe festivala. Ipak, Srebrno jezero odabrali su kao mesto održavanja Uranka prevashodno zbog ljubaznih domaćina, koji izlaze u susret svim zahtevima organizatora, i brzo i efikasno rešavaju sve izazove na koje nailaze. Uranak festival dovodi mlade, koji su oduševljeni lepotama jezera, vraćaju se svake godine ponovo, i dovode svoje prijatelje. Cilj nam je da ovi ljudi dolaze na Srebrno jezero i kasnije, kao zreli, porodični ljudi, istakao je Ćoso. Veliki prijatelj Srebrnog jezera i Velikog Gradišta, predsednica Udruženja likovnih stvaralaca ,,Đura Jakšić“ iz Požarevca, gospođa Snežana Milošević najavila je dve umetničke kolonije koje su planirane za 2017.godinu, jedna je posvećena slikarima a druga vajarima. Snežana je organizovala brojne likovne izložbe i kolonije u Srbiji i inostranstvu, ali nije zaboravila Veliko Gradište, za koje sa ljubavlju kaže da je njena druga kuća. Ovom prilikom Udruženje likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Požarevca predstavilo nam je svoj rad kroz zanimljivu izložbu slika. Direktorka TO Veliko Gradište Dajana Stojanović dala je kratak osvrt na turističku ponudu Velikog Gradišta i pozvala sve zainteresovane posetioce da se po završetku prezentacije prošetaju do štanda i isprobaju virtuelnu šetnju kroz našu opštinu.

Za kraj, u duhu turizma i putovanja, čuvari tradicije i kulture Velikog Gradišta Ansambl narodnih igara i pesama Vlastimir Pavlović Carevac, predstavio nam se igrom „Šumadijska pastorala“ jednom od mnogobrojnih koreografija  iz svog bogatog  repertoara. Deo izvođačkog ansambla koji izvodi ovu zanimljivu igru, oduševio je sve prisutne.

Mnogobrojni posetioci štanda u toku četiri sajamska dana, najviše su bili  zainteresovani za klasične odmore, odmore uz vaučere, manifestacije, sport i rekreaciju, brodove, staze za biciklističke i pešačke ture u sopstvenoj režiji, Narodni muzej, Ramsku tvrđavu, bogatu ponudu vrsnih kulinara na Dunavu… Posebno ih je privukla šetnja kroz njihovo omiljeno mesto za odmor pokraj Dunava, u multimedijalnoj prezentaciji uz pomoć VR naočara. Najmlađi posetioci bili su oduševljeni dizajnom štanda koji je podsećao na sportski teren, a neizostavno je bilo slikanje sa Pasuljkom Gradištancem koji ih je pozvao da dođu i oprobaju se u najukusnijoj manifestaciji Pasuljijadi.

Predstavnici TO Veliko Gradište propratili su i druge prezentacije, pre svega prezentacije TOS-a, Golubačke tvrđave, Bele Crkve i Pirota. Ostvareni su brojni  kontakti i poslovni dogovori, uz zaključak da nas ovaj sajam turizma polako uvodi u novu turističku sezonu.