Наступ на сајму туризма

објављено у: Вести

Туристичка организација општине Велико Градиште представила је своју богату туристичку понуду на Међународном сајму туризма у Београду од 23. до 26. фебруара. На самосталном штанду, у хали четири, посетиоце сајма упознали смо како са природним тако и са културним потенцијалима. На штанду ТО Велико Градиште, сви заинтересовани љубитељи путовања, имали су прилику да уживају у једном потпуно новом доживљају, захваљујући мултимедијалном обиласку дестинације кроз виртуелне шетње, тако да је већ добро позната понуда општине Велико Градиште презентована на другачији, модернији и интересантнији начин. За сајам туризма урађана су два кратка промо спота која кроз фотографије и кадрове из ваздуха шаље јасну поруку да је Велико Градиште модерна туристичка дестинација где свако може да нађе своје место, било да је у питању одмор, добра забава, спорт, уживање у природи или посета културно- историјским споменицима.

Првог дана сајма, у четвртак 23.фебруара, сајам је отворио премијер Србије, господин Александар Вучић, а на свечаном отварању говорили су и министар трговине, туризма и телекомуникација, господин Расим Љајић као и министар туризма Црне Горе господин Павле Радуловић, као најбољи представник земље партнера овогодишњег сајма. Овом приликом сви говорници су истакли значај сарадње са земљама у региону, а премијер Вучић у свом излагању говорио је о економском значају који туризам има за читаву Србију. Говорио је о стратегији развоја која је урађена прошле године и која дефинише развој туризма у оквиру 18 региона у Србији. Развој туризма у оквиру туристичких региона организоваће се кроз развој микролокација у оквиру сваког од њих, а пре свега мисли се на инфраструктурне пројекте кроз које ће се стећи услови да туризам може да своје потенцијале користи у свом пуном капацитету.

Главни дан наше презентације био је 24.фебруар, а туристичку понуду презентовали смо у великој конференцијској сали са почетком у 11 часова. На презентацији је говорио  председник општине Велико Градиште Драган Милић, директорка Туристичке организације општине Велико Градиште Дајана Стојановић, Лазар Гојковић,  представник кошаркашког кампа „ТЕО4“ Милоша Теодосића, представник музичког фестивала „Уранак фестивал“ Драгомир Ћосо и Снежана Милошевић, организатор ликовне колоније.

На презентацији се говорило о постигнутим резултатима и акцијама које је наша општина покренула у циљу јачања туристичке понуде као и о инвестицијама и примерима добре праксе. Председник општине, господин Драган Милић истакао је добру локацију саме општине, природна богатства и велико интересовање инвеститора за улагање у туризам. Напоменуо је и пројекат спортске хале за коју је Туристичка организација пројектом добила новац од Министарства трговине, туризма и телекомуникација и чија изградња почиње ове године. Лазар Гојковић, представник кампа „ТЕО4“ власника Милоша Теодосића, говорио је о успешно завршеној првој сезони на Сребрном језеру и припремама за 2017. које увелико трају. Уранак фестивал  је већ неколико година највећи догађај у Србији у оквиру првомајских празника, који је кроз омладински туризам дао посебан печат Сребрном језеру.  Драгомир Ћосо, један од организатора Уранак Фестивала рекао је да Сребрно језеро младима нуди широк спектар активности који задовољавају све потребе фестивала. Ипак, Сребрно језеро одабрали су као место одржавања Уранка превасходно због љубазних домаћина, који излазе у сусрет свим захтевима организатора, и брзо и ефикасно решавају све изазове на које наилазе. Уранак фестивал доводи младе, који су одушевљени лепотама језера, враћају се сваке године поново, и доводе своје пријатеље. Циљ нам је да ови људи долазе на Сребрно језеро и касније, као зрели, породични људи, истакао је Ћосо. Велики пријатељ Сребрног језера и Великог Градишта, председница Удружења ликовних стваралаца ,,Ђура Јакшић“ из Пожаревца, госпођа Снежана Милошевић најавила је две уметничке колоније које су планиране за 2017.годину, једна је посвећена сликарима а друга вајарима. Снежана је организовала бројне ликовне изложбе и колоније у Србији и иностранству, али није заборавила Велико Градиште, за које са љубављу каже да је њена друга кућа. Овом приликом Удружење ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца представило нам је свој рад кроз занимљиву изложбу слика. Директорка ТО Велико Градиште Дајана Стојановић дала је кратак осврт на туристичку понуду Великог Градишта и позвала све заинтересоване посетиоце да се по завршетку презентације прошетају до штанда и испробају виртуелну шетњу кроз нашу општину.

За крај, у духу туризма и путовања, чувари традиције и културе Великог Градишта Ансамбл народних игара и песама Властимир Павловић Царевац, представио нам се игром „Шумадијска пасторала“ једном од многобројних кореографија  из свог богатог  репертоара. Део извођачког ансамбла који изводи ову занимљиву игру, одушевио је све присутне.

Многобројни посетиоци штанда у току четири сајамска дана, највише су били  заинтересовани за класичне одморе, одморе уз ваучере, манифестације, спорт и рекреацију, бродове, стазе за бициклистичке и пешачке туре у сопственој режији, Народни музеј, Рамску тврђаву, богату понуду врсних кулинара на Дунаву… Посебно их је привукла шетња кроз њихово омиљено место за одмор покрај Дунава, у мултимедијалној презентацији уз помоћ ВР наочара. Најмлађи посетиоци били су одушевљени дизајном штанда који је подсећао на спортски терен, а неизоставно је било сликање са Пасуљком Градиштанцем који их је позвао да дођу и опробају се у најукуснијој манифестацији Пасуљијади.

Представници ТО Велико Градиште пропратили су и друге презентације, пре свега презентације ТОС-а, Голубачке тврђаве, Беле Цркве и Пирота. Остварени су бројни  контакти и пословни договори, уз закључак да нас овај сајам туризма полако уводи у нову туристичку сезону.