Nastup na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

objavljeno u: Vesti

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište predstavila je svoju bogatu turističku ponudu na

od 22. do 25. februara. Na samostalnom štandu, u hali četiri, posetioce sajma upoznali smo kako sa prirodnim tako i sa kulturnim potencijalima. Na štandu TO Veliko Gradište, svi zainteresovani ljubitelji putovanja, imali su priliku da uživaju u jednom potpuno novom doživljaju, kroz novi promo spot koji kroz kadrove iz vazduha šalje jasnu poruku da je Veliko Gradište moderna turistička destinacija gde svako može da nađe svoje mesto, bilo da je u pitanju odmor, dobra zabava, sport, uživanje u prirodi ili poseta kulturno- istorijskim spomenicima.

Prvog dana sajma Veliko Gradište bilo je domaćin udruženju Vozači i Iznajmljivači velikog srca, humanitarnoj organizaciji koja obezbeđuje podršku deci i mladima sa različitim oblicima invaliditeta, malignim i retkim bolestima, kao i njihovim porodicama. Jedan od osnivača ove humane grupe je i naša sugrađanka Jelena Marković. Različite aktivnosti ovog udruženja, kroz veliki volonterski rad, godinama pomažu roditeljima da dobiju besplatan smeštaj tokom hospitalizacije dece u Srbiji i regionu, besplatan prevoz prilikom odlaska na lečenje ili odmor, besplatnu dostavu pomagala… Jedan segment kojim se bavi udruženje jeste organizacija besplatnih kampova, radionica i odmora za ovu ciljnu grupu. Kroz vrlo emotivnu prezentaciju na štandu Turističke organizacije opštine Veliko Gradište, ovo udruženje nam je približilo svet deteta koje ima neki oblik invaliditeta i pomoglo nam da shvatimo svakodnevne poteškoće sa kojima se susreće. Zaključak prezentacije je da svako dete ima pravo da slavi život, zato što život nije samo terapija već njega čine momenti kada se dete raduje suncu, vodi i pesku, livadi i snegu na planini… Udruženje Vozača i Iznajmljivača velikog srca podržava veliki broj javnih ličnosti, a na prezentaciji na sajmu turizma naše drage gošće bile su i članice grupe Frajle kao i proslavljena glumica Tanja Bošković.

Glavni dan prezentacije opštine Veliko Gradište bio je petak 23.februar a turističku ponudu prezentovali smo u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Požarevca u velikoj konferencijskoj sali sa početkom u 11 časova. Prezentacija turističkih potencijala opštine i grada obuhvata široki spektar različitih ponuda koje su bile predstavljene kroz priču eminentnih sagovornika.

Predsednik opštine Veliko Gradište, gospodin Dragan Milić u svom pozdravnom govoru upoznao je prisutne sa postignutim rezultatima i akcijama koje je naša opština pokrenula u cilju jačanja turističke ponude. Pre svega on je istakao dobru lokaciju same opštine na raskršću bitnih pravaca, u blizini velikih gradova, na Dunavu rečnoj magistrali. Srebrno jezero kao  moderna turistička destinacija čini jedan od najznačajnijih turističkih potencijala naše zemlje, sa različitom ponudom smeštajnih kapaciteta, mnogobrojnim restoranima, uređenim plažama, akva parkom, turističkim brodovima, sportskim terenima, Nacionalnim veslačkim kampom i Košarkaškim kampom Miloša Teodosića. Predsednik je takođe najavio otvaranje sportske hale na Srebrnom jezeru, a kako je Gradište poznato kao grad odbojke, o čemu svedoče uspesi odbojkaškog tima Osnovne i Srednje škole iz Velikog Gradišta koji su aktivni prvaci Srbije, najavljeno je i otvaranje odbojkaškog kampa na Srebrnom jezeru.

Pomoćnik Gradonačelnika Požarevca gospođa Svetlana Milutinović svoje izlaganje bazirala je na Ljubičevskim konjičkim igrama. Festival sa najdužom tradicijom u Braničevskom okrugu i najznačajnije takmičenje tog tipa u Srbiji i šire, čuva vitešku kulturu kroz različita takmičenja konjanika, od kojih je najinteresantniji svakako višeboj.  Takođe je predstavila bogatu ponudu grada Požarevca, pre svega galeriju Milene Pavlović Barili, Tulbu i Ljubičevo.

Izvršni producent festivala Sila-Fest Boško Savković govorio je o  filmskom festivalu koji svake godine, prve nedelje septembra u Velikom Gradištu okupi filmske stvaraoce, turističke radnike, stručnjake za ekologiju, medije, profesore i studente turizma koji imaju priliku da se druže, razmenjuju iskustva i uživaju u projekcijama najnovijih ostvarenja na obali Dunava. Filmski festival ove godine održaće se po deseti put, jubilarno u Velikom Gradištu, očekuju se dva oskarovca, mnogobrojni režiseri i veliki broj medija. Efekat festivala je višestruki, filmski stvaraoci beleže svoj boravak u opštini Veliko Gradište, a na samom festivalu nastaju kratki filmovi koji u svetu promovišu Srbiju na najlepši mogući način.

Arheolog dr Nemanja Mrđić predstavio je kulturno-istorijsko blago Viminacijuma kao i kongres arheologa koji će se održati u septembru. Požarevac će ugostiti 1000 stručnjaka koji će kroz svoje neprocenjivo iskustvo preneti svoja znanja o arheologiji ali i o načinu približavanja svetu velikog kulturnog bogatstva koje Srbija ima na ovom prostoru. Takođe, u svom izlaganju rekao je da se Viminacijum posebno ponosi naučnim kampovima kao i izgradnjom avantura parka.

Areheolog Dragan Jacanović govorio je o Ramu, njegovom položaju koji je kroz prohujale vekove bio utočište mnogim narodima i njihovim kulturama. Zanimljivi lokaliteti na malom prostoru vode nas od žrtvenika Kelta, preko antičkog utvrđenja – Rimskog vojnog logora Lederate do srednjovekovne Otomanske tvrđave sa karavan-sarajem.  Turska agencija za razvoj TIKA finansira obnovu ramske tvrđave, a završetak radova očekuje se u septembru. Arheološka iskopavanja na tvrđavi finansira Ministarstvo kulture i informisanja a arheološki nalazi na lokalitetu su neprocenjivi. U septembru se očekuje otvaranje kapija tvrđave koja će zablistati na najlepši način. Uz obnovljene kule, tvrđava će sada moći da ispriča zanimljivu priču o prohujalim vremenima i osvajačkim pohodima.

Gospođa Jelena Milenković iz Narodnog muzeja u Požarevcu govorila je o Požarevačkom miru koji je potpisan u Požarevcu pre tačno tri veka. Kroz njenu prezentaciju dobili smo opis Požarevca iz tog vremena, u kome se kaže da je mir između Venecije i Osmanlijskog carstva potpisan u selu koje se nalazi na pola puta između Smedereva i Kostolca. Za ovu priliku podignut je šator, a pregovarači su morali da se pridržavaju posebnih pravila u sklopu protokola. Mir je sklopljen i na ovaj način je okončan dugogodišnji rat. Cela Evropa bila je obaveštena da je Požarevački mir postignut, a grad Požarevac ove godine obeležava jubilej 300 godina mira na kome će prisustvovati predstavnici zemalja koje su učestvovale u pregovorima i predstavnici zemalja potpisnica mira.

Veliki prijatelj Srebrnog jezera i Velikog Gradišta, predsednica Udruženja likovnih stvaralaca ,,Đura Jakšić“ iz Požarevca, gospođa Snežana Milošević najavila je dve umetničke kolonije koje su planirane za 2018.godinu, jedna će biti održana u Požarevcu a druga na Srebrnom jezeru. Snežana je organizovala brojne likovne izložbe i kolonije u Srbiji i inostranstvu pozvala je sve ljubitelje umetnosti da dođu u zgradu opštine Veliko Gradište čiji su hodnici pretvoreni u jedinstvenu galeriju umetničkih slika. Ovom prilikom Udruženje likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Požarevca predstavilo nam je svoj rad kroz zanimljivu izložbu slika, a Snežana je poklonila slike opštini Veliko Gradište i Gradu Požarevcu kao i ambasadi Kube. Druženje je nastavljeno kroz prigodan koktel, a gosti, među kojima su bili ambasadori, predstavnici stranih i domaćih institucija, predstavnici Ministarstva i TO Srbije kao i mnogobrojni predstavnici medija  po završetku prezentacije uputili su se ka štandovima dve opštine.

Trećeg dana sajma prezentovana je najmlađa manifestacija u našoj opštini Gradištanska gitarijada. Na ovoj muzičkoj manifestaciji nastupaju neafirmisani rok bendovi koji na kreativan i zanimljiv način, svojim pesmama, podstiču publiku na razmišljanje o životu i putu kojim svi koračamo. Novim melodijama, teškim zvukom električnih gitara i velikom  energijom mladih bendova, ova manifestacija je opčinila ceo region, a grupe koje se prijavljuju na takmičenju dolaze iz cele Srbije. Organizatori gitarijade preneli su pozitivne vibracije na Beogradski sajam turizma. Na štandu TO Veliko Gradište uz pivo i dobro raspoloženje đuskalo se i pevalo kao na pravom koncertu. Oduševljeni posetioci proveli su kvalitetno vreme uz mladost i energiju a kroz sajam pronela se priča o zanimljivoj prezentaciji, pa su kolege iz cele Srbije jedni druge pozivali „Hajdemo u Gradište na pivo!“ . Mladost je pobedila a poruka je preneta na najlepši način.

Mnogobrojni posetioci štanda u toku četiri sajamska dana, najviše su bili  zainteresovani za klasične odmore, odmore uz vaučere, manifestacije, sport i rekreaciju, turističke brodove, staze za biciklističke i pešačke ture u sopstvenoj režiji, Narodni muzej, Ramsku tvrđavu, manastir Nimnik i bogatu ponudu vrsnih kulinara na Dunavu. Na samom početku godine, Turistička organizacija opštine Veliko Gradište skrenula je pažnju na bogatu turističku ponudu naše opštine, a ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji su nam svojom saradnjom i zalaganjem u tome pomogli.