Наступ на Међународном сајму туризма у Београду

објављено у: Вести

Туристичка организација општине Велико Градиште представила је своју богату туристичку понуду на

од 22. до 25. фебруара. На самосталном штанду, у хали четири, посетиоце сајма упознали смо како са природним тако и са културним потенцијалима. На штанду ТО Велико Градиште, сви заинтересовани љубитељи путовања, имали су прилику да уживају у једном потпуно новом доживљају, кроз нови промо спот који кроз кадрове из ваздуха шаље јасну поруку да је Велико Градиште модерна туристичка дестинација где свако може да нађе своје место, било да је у питању одмор, добра забава, спорт, уживање у природи или посета културно- историјским споменицима.

Првог дана сајма Велико Градиште било је домаћин удружењу Возачи и Изнајмљивачи великог срца, хуманитарној организацији која обезбеђује подршку деци и младима са различитим облицима инвалидитета, малигним и ретким болестима, као и њиховим породицама. Један од оснивача ове хумане групе је и наша суграђанка Јелена Марковић. Различите активности овог удружења, кроз велики волонтерски рад, годинама помажу родитељима да добију бесплатан смештај током хоспитализације деце у Србији и региону, бесплатан превоз приликом одласка на лечење или одмор, бесплатну доставу помагала… Један сегмент којим се бави удружење јесте организација бесплатних кампова, радионица и одмора за ову циљну групу. Кроз врло емотивну презентацију на штанду Туристичке организације општине Велико Градиште, ово удружење нам је приближило свет детета које има неки облик инвалидитета и помогло нам да схватимо свакодневне потешкоће са којима се сусреће. Закључак презентације је да свако дете има право да слави живот, зато што живот није само терапија већ њега чине моменти када се дете радује сунцу, води и песку, ливади и снегу на планини… Удружење Возача и Изнајмљивача великог срца подржава велики број јавних личности, а на презентацији на сајму туризма наше драге гошће биле су и чланице групе Фрајле као и прослављена глумица Тања Бошковић.

Главни дан презентације општине Велико Градиште био је петак 23.фебруар а туристичку понуду презентовали смо у сарадњи са Туристичком организацијом града Пожаревца у великој конференцијској сали са почетком у 11 часова. Презентација туристичких потенцијала општине и града обухвата широки спектар различитих понуда које су биле представљене кроз причу еминентних саговорника.

Председник општине Велико Градиште, господин Драган Милић у свом поздравном говору упознао је присутне са постигнутим резултатима и акцијама које је наша општина покренула у циљу јачања туристичке понуде. Пре свега он је истакао добру локацију саме општине на раскршћу битних праваца, у близини великих градова, на Дунаву речној магистрали. Сребрно језеро као  модерна туристичка дестинација чини један од најзначајнијих туристичких потенцијала наше земље, са различитом понудом смештајних капацитета, многобројним ресторанима, уређеним плажама, аква парком, туристичким бродовима, спортским теренима, Националним веслачким кампом и Кошаркашким кампом Милоша Теодосића. Председник је такође најавио отварање спортске хале на Сребрном језеру, а како је Градиште познато као град одбојке, о чему сведоче успеси одбојкашког тима Основне и Средње школе из Великог Градишта који су активни прваци Србије, најављено је и отварање одбојкашког кампа на Сребрном језеру.

Помоћник Градоначелника Пожаревца госпођа Светлана Милутиновић своје излагање базирала је на Љубичевским коњичким играма. Фестивал са најдужом традицијом у Браничевском округу и најзначајније такмичење тог типа у Србији и шире, чува витешку културу кроз различита такмичења коњаника, од којих је најинтересантнији свакако вишебој.  Такође је представила богату понуду града Пожаревца, пре свега галерију Милене Павловић Барили, Тулбу и Љубичево.

Извршни продуцент фестивала Сила-Фест Бошко Савковић говорио је о  филмском фестивалу који сваке године, прве недеље септембра у Великом Градишту окупи филмске ствараоце, туристичке раднике, стручњаке за екологију, медије, професоре и студенте туризма који имају прилику да се друже, размењују искуства и уживају у пројекцијама најновијих остварења на обали Дунава. Филмски фестивал ове године одржаће се по десети пут, јубиларно у Великом Градишту, очекују се два оскаровца, многобројни режисери и велики број медија. Ефекат фестивала је вишеструки, филмски ствараоци бележе свој боравак у општини Велико Градиште, а на самом фестивалу настају кратки филмови који у свету промовишу Србију на најлепши могући начин.

Археолог др Немања Мрђић представио је културно-историјско благо Виминацијума као и конгрес археолога који ће се одржати у септембру. Пожаревац ће угостити 1000 стручњака који ће кроз своје непроцењиво искуство пренети своја знања о археологији али и о начину приближавања свету великог културног богатства које Србија има на овом простору. Такође, у свом излагању рекао је да се Виминацијум посебно поноси научним камповима као и изградњом авантура парка.

Арехеолог Драган Јацановић говорио је о Раму, његовом положају који је кроз прохујале векове био уточиште многим народима и њиховим културама. Занимљиви локалитети на малом простору воде нас од жртвеника Келта, преко античког утврђења – Римског војног логора Ледерате до средњовековне Отоманске тврђаве са караван-сарајем.  Турска агенција за развој ТИКА финансира обнову рамске тврђаве, а завршетак радова очекује се у септембру. Археолошка ископавања на тврђави финансира Министарство културе и информисања а археолошки налази на локалитету су непроцењиви. У септембру се очекује отварање капија тврђаве која ће заблистати на најлепши начин. Уз обновљене куле, тврђава ће сада моћи да исприча занимљиву причу о прохујалим временима и освајачким походима.

Госпођа Јелена Миленковић из Народног музеја у Пожаревцу говорила је о Пожаревачком миру који је потписан у Пожаревцу пре тачно три века. Кроз њену презентацију добили смо опис Пожаревца из тог времена, у коме се каже да је мир између Венеције и Османлијског царства потписан у селу које се налази на пола пута између Смедерева и Костолца. За ову прилику подигнут је шатор, а преговарачи су морали да се придржавају посебних правила у склопу протокола. Мир је склопљен и на овај начин је окончан дугогодишњи рат. Цела Европа била је обавештена да је Пожаревачки мир постигнут, а град Пожаревац ове године обележава јубилеј 300 година мира на коме ће присуствовати представници земаља које су учествовале у преговорима и представници земаља потписница мира.

Велики пријатељ Сребрног језера и Великог Градишта, председница Удружења ликовних стваралаца ,,Ђура Јакшић“ из Пожаревца, госпођа Снежана Милошевић најавила је две уметничке колоније које су планиране за 2018.годину, једна ће бити одржана у Пожаревцу а друга на Сребрном језеру. Снежана је организовала бројне ликовне изложбе и колоније у Србији и иностранству позвала је све љубитеље уметности да дођу у зграду општине Велико Градиште чији су ходници претворени у јединствену галерију уметничких слика. Овом приликом Удружење ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца представило нам је свој рад кроз занимљиву изложбу слика, а Снежана је поклонила слике општини Велико Градиште и Граду Пожаревцу као и амбасади Кубе. Дружење је настављено кроз пригодан коктел, а гости, међу којима су били амбасадори, представници страних и домаћих институција, представници Министарства и ТО Србије као и многобројни представници медија  по завршетку презентације упутили су се ка штандовима две општине.

Трећег дана сајма презентована је најмлађа манифестација у нашој општини Градиштанска гитаријада. На овој музичкој манифестацији наступају неафирмисани рок бендови који на креативан и занимљив начин, својим песмама, подстичу публику на размишљање о животу и путу којим сви корачамо. Новим мелодијама, тешким звуком електричних гитара и великом  енергијом младих бендова, ова манифестација је опчинила цео регион, а групе које се пријављују на такмичењу долазе из целе Србије. Организатори гитаријаде пренели су позитивне вибрације на Београдски сајам туризма. На штанду ТО Велико Градиште уз пиво и добро расположење ђускало се и певало као на правом концерту. Одушевљени посетиоци провели су квалитетно време уз младост и енергију а кроз сајам пронела се прича о занимљивој презентацији, па су колеге из целе Србије једни друге позивали „Хајдемо у Градиште на пиво!“ . Младост је победила а порука је пренета на најлепши начин.

Многобројни посетиоци штанда у току четири сајамска дана, највише су били  заинтересовани за класичне одморе, одморе уз ваучере, манифестације, спорт и рекреацију, туристичке бродове, стазе за бициклистичке и пешачке туре у сопственој режији, Народни музеј, Рамску тврђаву, манастир Нимник и богату понуду врсних кулинара на Дунаву. На самом почетку године, Туристичка организација општине Велико Градиште скренула је пажњу на богату туристичку понуду наше општине, а овом приликом захваљујемо се свима који су нам својом сарадњом и залагањем у томе помогли.