Međunarodni sajam turizma u Beogradu

objavljeno u: Vesti

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište predstavila je svoju bogatu turističku ponudu na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu od 21. do 24. februara. Na samostalnom štandu, u hali četiri, posetioce sajma upoznali smo kako sa prirodnim tako i sa kulturnim potencijalima. Za sajam turizma urađena je filmska prezentacija kao i dva kratka promo spota koja kroz fotografije i kadrove iz vazduha šalju jasnu poruku da je Veliko Gradište moderna turistička destinacija gde svako može da nađe svoje mesto, bilo da je u pitanju odmor, dobra zabava, sport, uživanje u prirodi ili poseta kulturno- istorijskim spomenicima.

Prvog dana sajma, u četvrtak 21.februara, sajam je otvorio Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, gospodin Rasim Ljajić,  kao i predstavnici Turističke organizacije Bugarske, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma. Ovom prilikom svi govornici su istakli značaj saradnje sa zemljama u regionu, a Ministar Rasim Ljajić u svom izlaganju govorio je o ekonomskom značaju koji turizam ima za čitavu Srbiju.

Glavni dan naše prezentacije bio je 22. februar, a turistička ponuda prezentovana je na štandu TO Veliko Gradište sa početkom u 11 časova. Na prezentaciji je govorio  predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović kao i direktor Nacionalnog parka „Una“ iz Bosne Amarildo Mulić.

Multimedijalna prezentacija oduševila je posetioce. Na zidu štanda sa led ekranima prikazani su snimci i fotografije najznačajnijih turističkih potencijala opštine Veliko Gradište. Kroz prezentaciju vodila nas je zanimljiva priča o Velikom Gradištu, bogatoj istoriji, najinteresantnijim zdanjima na Žitnom trgu, ustanovama koje turisti u gradu najrađe posećuju i jubilejima koji nas očekuju. Pričali smo o Srebrnom jezeru – biseru kontinentalnog turizma, plažama, sportskim terenima, ugostiteljskoj ponudi, turističkim brodovima, kompleksu bazena, noćnom provodu, Nacionalnom veslačkom savezu, TEO4 kampu za talentovane mlade košarkaše, sportskoj hali, kao i auto kampu. Govorilo se o Ramu i njegovoj turbulentnoj istoriji –  Lederati, srednjovekovnoj tvrđavi i karavan saraju, o obnovi tvrđave i investicijama koje nas očekuju. Verski turizam dovodi veliki broj posetioca u našu opštinu. Manastir Nimnik sa kapelicom svetinjom centar je duhovnog života našeg kraja. Priča o hodočašću prema Nimniku i manastirima Tumane i Rukumija već se proširila po Srbiji, a vernici u ove manastire dolaze iz cele Srbije i regiona. Priča je zaokružena najlepšim festivalima i manifestacijama našeg kraja. Govorilo se o događajima iz sveta turizma, sporta, kulture i gastronomije.

U duhu turizma i putovanja, gost prošlogodišnjeg SILA-FEST festivala, direktor Nacionalnog parka „Una“ iz Bosne Amarildo Mulić, obratio se svim posetiocima sajma, govorio je o Uni koja nas kao pritoka Dunava povezuje, o nestvarno lepoj prirodi koja je prezentovana na festivalu u Velikom Gradištu, kao i o vremenu provedenom u našoj opštini, divnim ljudima, zanimljivim sadržajima i turističkom filmu kao vidu prezentovanja. Obećao je da će se vratiti u Veliko Gradište da uživa u kupanju, sunčanju, moćnom Dunavu i ukusnim specijalitetima naših kulinara.

Mnogobrojni posetioci štanda u toku četiri sajamska dana, najviše su bili  zainteresovani za klasične odmore, odmore uz vaučere, manifestacije, sport i rekreaciju, brodove, staze za biciklističke i pešačke ture u sopstvenoj režiji, Narodni muzej, Ramsku tvrđavu, bogatu ponudu vrsnih gastronomskih specijaliteta na Dunavu…

Predstavnici TO Veliko Gradište propratili su i druge prezentacije, pre svega prezentacije TOS-a. Ostvareni su brojni  kontakti i poslovni dogovori, uz zaključak da nas ovaj sajam turizma polako uvodi u novu turističku sezonu.