Међународни сајам туризма у Београду

објављено у: Вести

Туристичка организација општине Велико Градиште представила је своју богату туристичку понуду на Међународном сајму туризма у Београду од 21. до 24. фебруара. На самосталном штанду, у хали четири, посетиоце сајма упознали смо како са природним тако и са културним потенцијалима. За сајам туризма урађена је филмска презентација као и два кратка промо спота која кроз фотографије и кадрове из ваздуха шаљу јасну поруку да је Велико Градиште модерна туристичка дестинација где свако може да нађе своје место, било да је у питању одмор, добра забава, спорт, уживање у природи или посета културно- историјским споменицима.

Првог дана сајма, у четвртак 21.фебруара, сајам је отворио Министар трговине, туризма и телекомуникација, господин Расим Љајић,  као и представници Туристичке организације Бугарске, земље партнера овогодишњег сајма. Овом приликом сви говорници су истакли значај сарадње са земљама у региону, а Министар Расим Љајић у свом излагању говорио је о економском значају који туризам има за читаву Србију.

Главни дан наше презентације био је 22. фебруар, а туристичка понуда презентована је на штанду ТО Велико Градиште са почетком у 11 часова. На презентацији је говорио  председник општине Велико Градиште Драган Милић, директорка Туристичке организације општине Велико Градиште Дајана Стојановић као и директор Националног парка „Уна“ из Босне Амарилдо Мулић.

Мултимедијална презентација одушевила је посетиоце. На зиду штанда са лед екранима приказани су снимци и фотографије најзначајнијих туристичких потенцијала општине Велико Градиште. Кроз презентацију водила нас је занимљива прича о Великом Градишту, богатој историји, најинтересантнијим здањима на Житном тргу, установама које туристи у граду најрађе посећују и јубилејима који нас очекују. Причали смо о Сребрном језеру – бисеру континенталног туризма, плажама, спортским теренима, угоститељској понуди, туристичким бродовима, комплексу базена, ноћном проводу, Националном веслачком савезу, ТЕО4 кампу за талентоване младе кошаркаше, спортској хали, као и ауто кампу. Говорило се о Раму и његовој турбулентној историји –  Ледерати, средњовековној тврђави и караван сарају, о обнови тврђаве и инвестицијама које нас очекују. Верски туризам доводи велики број посетиоца у нашу општину. Манастир Нимник са капелицом светињом центар је духовног живота нашег краја. Прича о ходочашћу према Нимнику и манастирима Тумане и Рукумија већ се проширила по Србији, а верници у ове манастире долазе из целе Србије и региона. Прича је заокружена најлепшим фестивалима и манифестацијама нашег краја. Говорило се о догађајима из света туризма, спорта, културе и гастрономије.

У духу туризма и путовања, гост прошлогодишњег СИЛА-ФЕСТ фестивала, директор Националног парка „Уна“ из Босне Амарилдо Мулић, обратио се свим посетиоцима сајма, говорио је о Уни која нас као притока Дунава повезује, о нестварно лепој природи која је презентована на фестивалу у Великом Градишту, као и о времену проведеном у нашој општини, дивним људима, занимљивим садржајима и туристичком филму као виду презентовања. Обећао је да ће се вратити у Велико Градиште да ужива у купању, сунчању, моћном Дунаву и укусним специјалитетима наших кулинара.

Многобројни посетиоци штанда у току четири сајамска дана, највише су били  заинтересовани за класичне одморе, одморе уз ваучере, манифестације, спорт и рекреацију, бродове, стазе за бициклистичке и пешачке туре у сопственој режији, Народни музеј, Рамску тврђаву, богату понуду врсних гастрономских специјалитета на Дунаву…

Представници ТО Велико Градиште пропратили су и друге презентације, пре свега презентације ТОС-а. Остварени су бројни  контакти и пословни договори, уз закључак да нас овај сајам туризма полако уводи у нову туристичку сезону.