Međunarodni sajam turizma u Beogradu

objavljeno u: Vesti

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište predstavila je svoju bogatu turističku ponudu na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu od 20. do 23. februara. Na samostalnom štandu, u hali četiri, posetioci sajma imali su priliku da se upoznaju kako sa prirodnim tako i sa kulturnim potencijalima.

 Za sajam turizma urađana su dva promo spota koja kroz fotografije i kadrove iz vazduha šalju jasnu poruku da je Veliko Gradište moderna turistička destinacija gde svako može da nađe svoje mesto, bilo da je u pitanju odmor, dobra zabava, sport, uživanje u prirodi ili poseta kulturno- istorijskim spomenicima. Akcenat je ove godini stavljen na Ramsku tvrđavu, a posebno interesovanje vladalo je kako za štampane promo materijale, tako i za filmove na kojima je prikazana srednjovekovna lepotica pre i nakon rekonstrukcije.

Prvog dana sajma, u četvrtak 20.februara, sajam je otvorio Predsednik Srbije, gospodin Aleksandar Vučić. Istog dana Predsednik Srbije je na štandu Donjeg Podunavlja govorio  na prezentaciji projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koje realizuju opštine sa ove regije u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Nemačkom razvojnom agencijom „GIZ“. Projekat je vredan 16,6 miliona evra a u osnovi projekta je razvoj turizma u osam opština i gradova među kojima je i Veliko Gradište. Prezentaciji su prisustvovali Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, Rukovodilac odeljenja za privredni i ekonomski razvoj Jasmina Štrbac i direktorka Turističke organizacije Dajana Stojanović.

Turistička ponuda opštine Veliko Gradište prezentovana je na štandu Turističke organizacije u petak 21.februara, sa početkom u 11 časova. Na prezentaciji je govorio  zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković i direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović.

Na prezentaciji se govorilo o postignutim rezultatima i akcijama koje je naša opština pokrenula u cilju jačanja turističke ponude kao i o investicijama i primerima dobre prakse.  Ovom prilikom istaknut je značaj geografskog položaja same opštine, prirodna bogatstva i veliko interesovanje investitora za ulaganje u turizam. Direktorka TO Veliko Gradište Dajana Stojanović dala je kratak osvrt na turističku ponudu Velikog Gradišta i pozvala sve zainteresovane posetioce da dođu u opštinu Veliko Gradište, uživaju kraj Srebrnog jezera, obiđu Ramsku tvrđavu i manastir Nimnik i uzmu učešće u najlepšim manifestacijama. Takođe, gospođa Stojanović istakla je da je od početka godine do prvog dana sajma urađeno preko 1.000 rezervacija za korisnike vaučera Vlade Republike Srbije, što znači da je u januaru mesecu rezervisano preko 5.000 noćenja na Srebrnom jezeru. Zamenik predsednika opštine Veliko Gradište, gospodin Slađan Marković započeo je svoj govor pričom o sportskim uspesima mladih sportista sa teritorije opštine koji treniraju u našim sportskim klubovima i školama, zatim o TEO4 košarkaškom kampu i novoj sportskoj hali koja je završena i čije se otvaranje očekuje u toku godine. Ovom prilikom govorio je o infrastrukturnim projektima od kojih je najznačajniji projekat izgradnje turističkog aerodroma i projekat zaštite Srebrnog jezera. Takođe najavljena je i izgradlja šetno biciklističke staze kroz celu opštinu kraj Dunava. Drugi deo svog izlaganja posvetio je Ramskoj tvrđavi sa rečima:  „I najduži marš počinje prvim korakom, a naš marš počeo je 2013.godine kada je Turska agencija za razvoj TIKA u saradnji sa opštinom Veliko Gradište osvetlila ruiniranu srednjovekovnu tvrđavu u Ramu. Ovaj marš završava se 2.marta kada će predsednica Vlade Republike Srbije gospođa Ana Brnabić otvoriti potpuno rekonstruisanu Ramsku tvrđavu“.  Najveća koncentracija kulturnog nasleđa na malom prostoru nalazi se upravo u Ramu, ovde se nalazi Keltsko svetilište „Opidijum“ u centru ruže vetrova gde su Kelti živeli u skladu sa prirodom,  zatim Rimski vojni logor Lederata iz koga je Trajan krenuo u osvajanje tadašnje Dakije i Srednjovekovna tvrđava koju je izgradio Bajazit II. Prezentacija je završena uz poziv posetiocima da dođu u Ram gde mogu da popiju kafu na istoj terasi gde je sedeo Vuk Karadžić, koji je ovde radio kao carinik, i dožive najlepše zalaske sunca koji su prepoznali i urednici časopisa Nacionalna geografija koji su dali sugestiju da bi takve sutone trebalo brendirati.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Turističke organizacije Srbije, TID regate, Uranak festivala kao i kolege iz Turističkih organizacija Donjeg Podunavlja, Bele Crkve, Požarevca, Žagubice i Nacionalnog parka Đerdap.

Mnogobrojni posetioci štanda u toku četiri sajamska dana, najviše su bili  zainteresovani za klasične odmore, odmore uz vaučere, manifestacije, sport i rekreaciju, brodove, staze za biciklističke i pešačke ture u sopstvenoj režiji, Narodni muzej, Ramsku tvrđavu, Manastir Nimnik i bogatu ponudu vrsnih kulinara na Dunavu… Primećen je veliki broj slobodnih turističkih vodiča koji sastavljaju aranžmane i nude turističkim agencijama. Turistička organizacija opštine Veliko Gradište stupila je u kontakt sa pedesetak turističkih vodiča i predstavnika agencija, a ture za koje su posebno zainteresovani uključuju Viminacijum, Ramsku tvrđavu, Srebrno jezero, Golubačku tvrđavu Manastir Tumane i Lepenski vir. Ostvaren je i kontakt sa osobama koji vrše promociju na Azijskom tržištu kao i sa novim organizatorima putovanja koji nude avanturistički pristup obilasku destinacija. Gosti na štandu TO Veliko Gradište bili su i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gospodin Marko Đurić, glumac Predrag Vasić kao i naša estradna umetnica Neda Ukraden.

Predstavnici TO Veliko Gradište propratili su i druge prezentacije, pre svega prezentacije TOS-a, Turističke organizacije Golupca, Turističke organizacije grada Požarevca i prezentaciju organizatora Uranak festivala. Ostvareni su brojni  kontakti i poslovni dogovori, uz zaključak da nas ovaj sajam turizma polako uvodi u novu turističku sezonu.