Међународни сајам туризма у Београду

објављено у: Вести

Туристичка организација општине Велико Градиште представила је своју богату туристичку понуду на Међународном сајму туризма у Београду од 20. до 23. фебруара. На самосталном штанду, у хали четири, посетиоци сајма имали су прилику да се упознају како са природним тако и са културним потенцијалима.

 За сајам туризма урађана су два промо спота која кроз фотографије и кадрове из ваздуха шаљу јасну поруку да је Велико Градиште модерна туристичка дестинација где свако може да нађе своје место, било да је у питању одмор, добра забава, спорт, уживање у природи или посета културно- историјским споменицима. Акценат је ове години стављен на Рамску тврђаву, а посебно интересовање владало је како за штампане промо материјале, тако и за филмове на којима је приказана средњовековна лепотица пре и након реконструкције.

Првог дана сајма, у четвртак 20.фебруара, сајам је отворио Председник Србије, господин Александар Вучић. Истог дана Председник Србије је на штанду Доњег Подунавља говорио  на презентацији пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ које реализују општине са ове регије у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Немачком развојном агенцијом „ГИЗ“. Пројекат је вредан 16,6 милиона евра а у основи пројекта је развој туризма у осам општина и градова међу којима је и Велико Градиште. Презентацији су присуствовали Председник општине Велико Градиште Драган Милић, Руководилац одељења за привредни и економски развој Јасмина Штрбац и директорка Туристичке организације Дајана Стојановић.

Туристичка понуда општине Велико Градиште презентована је на штанду Туристичке организације у петак 21.фебруара, са почетком у 11 часова. На презентацији је говорио  заменик председника општине Велико Градиште Слађан Марковић и директорка Туристичке организације општине Велико Градиште Дајана Стојановић.

На презентацији се говорило о постигнутим резултатима и акцијама које је наша општина покренула у циљу јачања туристичке понуде као и о инвестицијама и примерима добре праксе.  Овом приликом истакнут је значај географског положаја саме општине, природна богатства и велико интересовање инвеститора за улагање у туризам. Директорка ТО Велико Градиште Дајана Стојановић дала је кратак осврт на туристичку понуду Великог Градишта и позвала све заинтересоване посетиоце да дођу у општину Велико Градиште, уживају крај Сребрног језера, обиђу Рамску тврђаву и манастир Нимник и узму учешће у најлепшим манифестацијама. Такође, госпођа Стојановић истакла је да је од почетка године до првог дана сајма урађено преко 1.000 резервација за кориснике ваучера Владе Републике Србије, што значи да је у јануару месецу резервисано преко 5.000 ноћења на Сребрном језеру. Заменик председника општине Велико Градиште, господин Слађан Марковић започео је свој говор причом о спортским успесима младих спортиста са територије општине који тренирају у нашим спортским клубовима и школама, затим о ТЕО4 кошаркашком кампу и новој спортској хали која је завршена и чије се отварање очекује у току године. Овом приликом говорио је о инфраструктурним пројектима од којих је најзначајнији пројекат изградње туристичког аеродрома и пројекат заштите Сребрног језера. Такође најављена је и изградља шетно бициклистичке стазе кроз целу општину крај Дунава. Други део свог излагања посветио је Рамској тврђави са речима:  „И најдужи марш почиње првим кораком, а наш марш почео је 2013.године када је Турска агенција за развој ТИКА у сарадњи са општином Велико Градиште осветлила руинирану средњовековну тврђаву у Раму. Овај марш завршава се 2.марта када ће председница Владе Републике Србије госпођа Ана Брнабић отворити потпуно реконструисану Рамску тврђаву“.  Највећа концентрација културног наслеђа на малом простору налази се управо у Раму, овде се налази Келтско светилиште „Опидијум“ у центру руже ветрова где су Келти живели у складу са природом,  затим Римски војни логор Ледерата из кога је Трајан кренуо у освајање тадашње Дакије и Средњовековна тврђава коју је изградио Бајазит II. Презентација је завршена уз позив посетиоцима да дођу у Рам где могу да попију кафу на истој тераси где је седео Вук Караџић, који је овде радио као цариник, и доживе најлепше заласке сунца који су препознали и уредници часописа Национална географија који су дали сугестију да би такве сутоне требало брендирати.

Презентацији су присуствовали представници Туристичке организације Србије, ТИД регате, Уранак фестивала као и колеге из Туристичких организација Доњег Подунавља, Беле Цркве, Пожаревца, Жагубице и Националног парка Ђердап.

Многобројни посетиоци штанда у току четири сајамска дана, највише су били  заинтересовани за класичне одморе, одморе уз ваучере, манифестације, спорт и рекреацију, бродове, стазе за бициклистичке и пешачке туре у сопственој режији, Народни музеј, Рамску тврђаву, Манастир Нимник и богату понуду врсних кулинара на Дунаву… Примећен је велики број слободних туристичких водича који састављају аранжмане и нуде туристичким агенцијама. Туристичка организација општине Велико Градиште ступила је у контакт са педесетак туристичких водича и представника агенција, а туре за које су посебно заинтересовани укључују Виминацијум, Рамску тврђаву, Сребрно језеро, Голубачку тврђаву Манастир Тумане и Лепенски вир. Остварен је и контакт са особама који врше промоцију на Азијском тржишту као и са новим организаторима путовања који нуде авантуристички приступ обиласку дестинација. Гости на штанду ТО Велико Градиште били су и директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију, господин Марко Ђурић, глумац Предраг Васић као и наша естрадна уметница Неда Украден.

Представници ТО Велико Градиште пропратили су и друге презентације, пре свега презентације ТОС-а, Туристичке организације Голупца, Туристичке организације града Пожаревца и презентацију организатора Уранак фестивала. Остварени су бројни  контакти и пословни договори, уз закључак да нас овај сајам туризма полако уводи у нову туристичку сезону.