Конференција за новинаре

објављено у: Вести

У четвртак 23.августа 2018.године, у Туристичкој организацији Србије у Београду, са почетком у 11 часова, одржана је конференција за штампу поводом предстојећег СИЛА-ФЕСТ фестивала. На конференцији су говорили: Дајана Стојановић, директор туристичке организације општине Велико Градиште, Владимир Павковић, односи са јавношћу Високе туристичке школе струковних студија, Лјиљана Черовић, Туристичка организације Србије и Бошко Савковић, извршни продуцент фестивала.

Љиљана Черовић, као домаћин скупа поздравила је новинаре испред Туристичке организације Србије и дала уводну реч за конференцију напомињући изузетну важност јединственог фестивала кратког туристичког и еколошког филма који се већ традиционално 10 пут одржава у Великом Градишту. Она је овом приликом истакла значај фестивала како за општину Велико Градиште тако и за целу Србију, као и подршку коју ТОС даје овом догађају од његовог оснивања. Како и сама прати Сила-Фест од његовог оснивања, она је рекла да је развојни пут фестивала током ових 10 година видљив на сваком кораку, од највећих светских остварења која своју премијеру имају баш у Великом Градишту, до укључивања локалних туристичких организација са територије целе Србије у промотивне активности кроз видео записе – туристичке филмове и мини промо спотове.

Директорка Туристичке организације општине Велико Градиште дала је осврт, како на сам фестивал и све оно што ће се дешавати у Великом Градишту од 26. 08 до 1. 09. 2018.г. тако и на протеклу туристичку сезону на Сребрном језеру. Овим путем истакла је да туристичку сезону 2018.у општини Велико Градиште, у туристичком месту Бели Багрем- Сребрно језеро оцењујемо као успешнију од прошлогодишње. И поред јако дугог кишног периода, туристичка сезона на Сребрном језеру довела је више туриста ове године у односу на предходне. Од маја, када је сезона отворена Уранак фестивалом који је ове године био најпосећенији, и посетиоци се броје у стотинама хиљада, спортски догађаји, конгреси, различите организације синдиката и Универзитета пунили су Сребрно језеро и ван јека сезоне. Ове године примећено је велико интересовање домаћих туроператора који су преко различитих агенција доводили велике групе туриста. У току јула и августа све плаже на језеру су пуне а такође и Аква парк броји рекордну посећеност. Туристички брод има сталне туре три пута недељно до Голубачке тврђаве. Много више власника приватног смештаја укључило се у систем ваучера Владе Републике Србије, а самим тим се И сезона продужила на 5 месеци. Процењује се да је на Сребрном језеру ове године било више страних туриста. Бициклистичке трасе Евровело 6 и 13 у општину Велико Градиште доводе око 15.000 бициклиста, процењује се да око 10.000 њих преноћи на Сребрном језеру. ТЕО4 камп – међународни кошаркашки камп за младе таленте прослављеног кошаркаша Милоша Теодосића – довео је на Сребрно језеро огроман број страних туриста (учесника кампа и њихових родитеља који смештај узимају приватно на језеру). Национални веслачки центар привукао је веслаче па смо на Сребрном језеру имали репрезентацију Турске на припремама у веслању. Такође филмски ствараоци из филмске продукције Боливуда у Великом градишту, на релацији пескови (Рамско-Голубачка пешчара) снимали су филм, и око месец дана боравили су на Сребрном језеру. Повећан број гостију из Румуније видимо у доброј припреми и промоцији у Темишвару и Решици у организацији ТО Велико Градиште и угоститеља, а уз помоћ Конзулата Србије у Темишвару.

Оно што следи јесте Фестивал кратког Еколошког и Туристичког филма СИЛА-ФЕСТ где се очекује велики број страних филмских ствараоца, као и конгрес археолога у Виминацијуму, где је добар део учесника (око 200 њих) из целог света смештено на Сребрном језеру.

Велико Градиште постало је велико градилиште, тако да се на Сребрном језеру у току наредне године очекује велики број нових луксузних смештајних капацитета. Туристичка организација општине Велико Градиште по пројекту који финансира Министарство трговине, туризма и телекомуникација завршава изградњу спортске хале на Сребрном језеру. У Раму је у завршној фази обнова тврђаве коју спроводи Турска развојна агенција ТИКА. Званично отварање обновљене тврђаве планирано је у јесен.

Владимир Павковић испред Високе Туристичке школе говорио је о важности овако великог пројекта какав је Сила-Фест и огромној жељи организатора да овај фестивал опстане и у тешким временима када није било толико новца за организацију, кроз велико пожртвовање и волонтерски рад многих професора Високе Туристичке школе која је уз Сила-Фест од његовог оснивања. Већ 10 година студенти ове школе присутни су на фестивалу, дочекују и смештају госте, прате групе, раде као преводиоци и водичи и стичу невероватно искуство за кратак период одржавања фестивала. Такође, сви филмови са Сила-Феста који прођу званичну селекцију служе Високој Туристичкој школи у наставном програм рада.

Извршни продуцент фестивала Бошко Савковић истакао је чињеницу да је међународни фестивал туристичког и еколошког филма СИЛАФЕСТ  део ланца филмских фестивала ЦИФТ који под патронатом Светске туристичке организације – УНWТО. ЦИФТ окупља најбоље фестивале ове врсте филмова у свету Нјујорк, Лос Анђелес, Варшава, Берлин, Кан, Порто, Беч, Истанбул,… Ова јединствена еколошко-туристичка манифестација на нашим просторима, окупиће на десетине, режисера, продуцената и других твораца туристичких и еколошких филмова из читавог света који су се нашли у ужем избору за фестивалске награде.  Бошко Савковић је рекао да се новац који је улежен у фестивал враћа на више начина, кроз промоцију, људе, филм. Сваке године неко од филмских ствараоца направи кратак филм о Великом Градишту. Прошле године то је учинио Јулиан Мц Донел из Лондона који је направио филм: ” Шта радити у Великом Градишту “ посвећен фестивалу Сила– Фест. Топла атмосфера И доживљај фестивала препознали су и два оскаровца који ће бити у Великом Градишту у току трајања фестивала. Међу гостима на фестивалу биће и Колин Харт Артур, оснивач студиа “Дрим Фектори” из Мадрида, који је учествовао на стварању филмова “Казино Ројал, Одисеја, Борба титана, лепотица и звер, Симбад, Конан И многи други. Изузетан значај овогодишњем фестивалу даће и Пољски продуцент и режисер Збигњев Жмудски, добитник Оскара за анимацију филма “Петар и вуци” 2008. године. Према нашим сазнањима, ово је изузетан случај да је један “оскаровац” члан неког филмског жирија у Србији. Ово је прилика да посетиоци уживо виде, чују, упознају се И рукују са људима који су радили на највећим светским остварењима у свету филма, такође, Сила-Фест је прилика медијима да добију изјаве од људи који ће у Србију доћи искључиво на овај фестивал, поврх свега, овај догађај је прилика Туристичким организацијама да додју и оцене где се они налазе у свету промоције туристичке дестинације кроз промотивни филм.

Поред пројекција у Великом Градишту И Сребрном језеру, један фестивалски дан биће измештен у Рам, где ће се филмови приказивати у амбијенту средњовековног караван-сараја, а све учеснике, Дунавом до Рама, превозиће туристички брод Силвер Стар.

Бошко Савковић позвао је све присутне да дођу и  увере се у квалитет нових филмских остварења као и да уживају у топлој атмосфери фестивала у Великом Градишту.