Jepurijada

објављено у: Вести

 

U subotu 25.11.2017.g. u Topolovniku sedamnaesti put po redu održana je manifestacija Jepurijada u organizaciji lovačke sekcije Topolovnik uz podršku MZ Topolovnik, Opštine Veliko Gradište, Kulturnog Centra “Vlastimir Pavlović Carevac” i Turističke organizacije opštine Veliko Gradište. U veselom raspoloženju 30 ekipa takmičilo  se u kuvanju zečijeg gulaša. Među vrsnim kulinarima iz zemlje i inostranstva našli su se i gosti iz Banje Herkulane, Radimna,  Golupca, Malog Crnića, Svilajnca, Kostolca, Crne Trave… Udruženja iz sela Topolovnik uredili su svoje štandove ispred kotlića u etno stilu.

Vreme je bilo sunčano i toplo pa je oko kotlića vladala vesela atmosfera. Mnogobrojni meštani sela i posetioci manifestacije, uživali su u dobrom druženju i iščekivanju proglašenja pobednika. Za sve učesnike i goste u dva kazana kuvan je i srneći gulaš, sa oko 300 porcija.

Po završetku takmičarskog dela, organizovan je bogat kulturno-umetnički program. ANIP Vlastimir Pavlović Carevac predstavio se različitim koreografijama koje su izveli članovi pripremne folklorne grupe. Narodnim igrama i pesmama predstavio se i KUD “Stiški biseri” iz Majlovca, kao i novoosnovani KUD iz Topolovnika.  Folklor je oduševilo posetioce u prepunom domu kulture.  Na otvaranju su govorili Predsednik Mesne zajednice Topolovnik Mirko Strejkić i predsednik lovačkog udruženja Topolovnik Dragiša Perić. Na otvaranju se obratio i gospodin Ilija Elezović, predsednik lovačkog saveza Kosova i Metohije, a ovom prilikom on je uručio prigodan poklon predsedniku lovačkog udruženja Golub.

Žiri sastavljen od eminentnih poznavaoca gastronomskih specijaliteta, u sastavu Mirko Simić profesor kulinarstva, ugostitelj Drakče Jović, kuvari Goran Janković i Ljiljana Stevanović i meštanin sela Momčilo Golubović probao je 30 različitih gulaša i ocenjivao je boju, gustinu, zaljućenost, izgled i ukus ovog specijaliteta.

Predsednik lovačkog udruženja Golub i zamenik predsednika opštine, gospodin Slađan Marković dodelio je nagrade pobednicima u kuvanju gulaša. Tri pobednička specijaliteta skuvali su domaćini. Ovogodišnju titulu najboljeg poneo je Ivan Tanasković iz Topolovnika, drugo mesto pripalo je Milovanović Dejanu iz Topolovnika, a treće mesto osvojilo je Udruženje žena “Topolovčanke”.  Organizatori su dodelili zahvalnice suorganizatorima i prijateljima manifestacije.

Gastronomska manifestacija Jepurijada nalazi se na godišnjem kalendaru događaja i sastavni je deo turističke ponude opštine Veliko Gradište.