Хлеб наш насушни

објављено у: Вести

У Манастиру Светог Архангела Гаврила у Пирковцу 12. маја одржана је друга међународна манифестација ,,Хелб наш насушни” у организацији Удружења грађана ,,Заједно до светлости”.
На позив Центра за туризам, културу и спорт Општине Сврљиг, Туристичка организација општине Велико Градиште организовала је наступ удружења жена са територије наше општине у такмичарском делу програма. У Пирковцу наступила су три удружења – Рамски цвет из Рама, Тополовчанке из Тополовника и Златна рука из Ђуракова-Поповца. Велики број учесника и посетиоца манифестације имало је прилику да се упознају са начином израде славских колача, обредних хлебова и ситних колача са територије целог Балкана, а на етно штандовима који су били постављени испред порте манастира изложени су стари употребни предмети као и мајсторска писма.
Игуман Ахримандрит Варнава (духовно чедо Старца Тадеја) је жила куцавица овог места. Он предано брине о манастирском имању, живи у молитви, дочекује и испраћаја госте. Након литургије на којој су били присутни верници из целе Србије, организован је пригодан културно-забавни програм и ручак за све учеснике.
У 14х проглашени су најуспешнији међу такмичарима. У великој конкуренцији, међу победницима, нашло се удружење “Златна рука” из Ђуракова-Поповца за освојено друго место за најлепши етно штанд и друго место у такмичењу у пикаду као и екипа Велико Градиште за освојено 3 место у овој дисциплини.
Догађај су пропратили сви локални медији, као И екипе РТС-а и Моје Прве.