Festival cveća i meda u Velikom Gradištu

objavljeno u: Vesti

Drugi festivalski dan u Velikom Gradištu tradicionalno okupio je veliki broj izlagača koji u svojoj ponudi imaju veliki izbor cveća, biljaka, sadnica, cvetnih aranžmana, opreme za hortikulturu, kao i najrazličitije vrste dekorativnih materijala za saksije. Ove godine na trgu Mladena Miloradovića svoje štandove lepo su uredili i proizvođači meda.
Festival se veoma simbolično održava početkom maja, kada se na najlepši mogući način, uz cveće, med, pesmu i igru najavljuje početak turističke sezone.
Ova poslastica za ljubitelje baštovanstva, botanike i hortikulture uopšte, okupila je veliki broj posetilaca koji osim što su kupovali najbolje cveće po sniženim cenama, od stručnjaka su mogli da dobiju savete o rasađivanju, gajenju i pravilnoj ishrani cveća.
Predsednik opštine Veliko Gradište zvanično je otvorio drugi festivalski dan a program je počeo na najlepši način, nastupom mališana iz Predškolske ustanove Majski cvet. Najmlađa dečija folklorna grupa ANIP-a Vlastimir Pavlović Carevac iz Velikog Gradišta predstavila se igrama iz Srbije a pripremna folklorna grupa ANIP-a nastupila je sa vlaškim igrama.
Komisija je vredno radila i ocenjivala najlepše cvetne štandove i štandove sa medom.
Pobednički cvetni štand ove godine je uredila je Vera Ranić iz Kisiljeva , a nagradu je uručio predsednik opštine Dragan Milić.
Pobednički štand sa pčelinjim proizvodima imao je Mirko Arsić iz Biskuplja, a nagradu je uručila direktorka Turističke organizacije Dajana Stojanović.
Festival cveća ne održava se slučajno baš u Velikom Gradištu. Gradište je od vajkada poznato po cvetnim rondelama, koje zauzimaju centralno mesto na gradskom trgu. Grad je poznat po trudu uloženom u to da se dekoracija i uređenost gradskog parka i Carevčevog šetališta dovedu na svetski nivo.
Veliko Gradište na festivalu miriše na opojne cvetne latice a svi posetioci sa sobom nose uspomenu, koristan savet i lepo mirisno sećanje.