Дан Дунава

објављено у: Вести

Становници Великог Градишта схватају колики је значај Дунава и колики утицај најлепша Европска река има на живот једног града кроз који протиче. Кроз низ програма установе у Великом Градишту сваке године одају почаст Дунаву. Под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републичке дирекције за воде у Великом Градишту је и ове године од почетка маја, а закључно са 29. јуном, обележен Дан Дунава. Учесници на радионицама и еколошким акцијама били су деца и васпитачи Предшколске установе „Мајски цвет“,  ученици, наставници и професори средње школе „Милоје Васић“и основне школе „Иво Лола Рибар“,  Спортски центар Велико Градиште, Културни центар „Властимир Павловић Царевац“ , Ватрогасно спасилачка јединица Велико Градиште, Удружење грађана „Бисери Источне Србије, Удружење грађана „Србија великог Срца“, глумачка секција „Фићфирић“, грађани и туристи. Сви програми били су посвећени главном циљу – да се схвати значај Дунава, реке на чијој обали живимо, чијом се рибом хранимо, чијим струјама пловимо..

Велика завршница Дана Дунава 29. јуна обележена је кроз низ догађаја. Наши најмлађи суграђани имали су неколико запажених радионица. Васпитачи и деца из вртића кроз тему „Мој живот покрај  Дунава“ на активностима у предшколској установи су кроз разговор упознали живот у Дунаву, а малишани су направивили галерију са цртежима која је изложена на паноима у градском парку где су суграђани имали прилику да упознају Дунав виђен очима детета. Интерактивна драмска радионица у извођењу драмске секције „Фићфирић“ одушевла је како малишане тако и родитеље који су узели учешће и вежбали почетне кораке глуме. Након драмске радионице, малишани су се такмичили у различитим спортским дисциплинама, а највише пажње привукли су надвлачење конопца где су се такође укључили родитељи, као и полигон у коме су деци помогли радници ТО, Спортског центра и Предшколске установе. Након спортских игара, на самој обали Дунава засађено је још једно декоративно дрво, а наши најмлађи суграђани назвали су га ВОДЕНКО. Наредних година очекујемо да Дунавко (који је засађен у петак) и Воденко расту и развијају се заједно са децом која су учествовала у овој еколошкој акцији. На бини која је смештена тик покрај пристаништа, додељена су признања најуспешнијим учесницима на спортским играма које су се одржале у петак и суботу. Удружење „Србија великог срца“ , овом приликом, даривало је здраворазвојне другаре који су учествовали у спортским играма за децу са развојним тешкоћама и инвалидитетом. Медаље које су добила деца од удружења ручно су рађене у глини, и део су инклузивног програма удружења. Закључак је да су победници сви људи добре воље, били одрасли или деца, здраворазвојни или они којима је потребна мала помоћ, грађани добре воље и спортског духа који су спремни да воле, деле и надмећу се – али само у спорту. Програм је затворен журком за децу а Дунаву у част отпеване су најлепше дечије песме. Ватрогасно спасилачка јединица Велико Градиште увеличала је догађај и најмлађима даривала пену за журку.

На Сребрном језеру одржане су одбојкашке утакмице у организацији Спортског центра Велико Градиште, а ово такмичење трајало је неколико часова.

Манифестација „Дан Дунава“ сваке године унесе радост међу наше људе који сваке године дају почаст величанственом Дунаву. Кроз низ манифестација које ће тек уследити у току туристичке сезоне, на различите начине истиче се значај Дунава. Пре свега манифестација Аласке вечери, која је директно везана за Дунав, сваке године привуче огроман број људи. Процењује се да је прошлогодишњи биланс, за два дана трајања манифестације  био око 10.000 људи. Манифестација се одржава већ 53 године у част Дунавских Аласа, а скоро сва такмичења директно су везана за реку (Градиштанска бућка, пецање за децу и одрасле, кување рибље чорбе – преко 150 котлића…). Истичемо ову манифестацију за коју живе сви Градиштанци, као наше залагање да се настави слава Дунава и после његовог рођендана.  Дунав, река која нашу општину,  у дужини од 20 километара (колики је његов ток кроз Велико Градиште),  дели од суседне Румуније, је наш извор живота, наша Европска магистрала и река сарадње.