Ceremonija zatvaranja SILA-FEST-a 2021

objavljeno u: Vesti

U petak, 3. septembra, u Velikom Gradištu svečano je zatvoren 13. SILAFEST, međunarodni festival kratkog turističkog i ekološkog filma.

Ceremonija je završena dodelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima, a u ime organizatora gran pri i prve nagrade u pojedinačnim kategorijama dodelili su predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, direktorka Turističke organizacije Dajana Stojanović i direktor Festivala Boško Savković.

Poslednji dan festivala obeležen je nizom događaja. U 10 časova u klubu Kopakabana održana je završna konferencija za novinare, tačno u podne učesnici festivala krenuli su put Ramske tvrđave, gde im je organizovan obilazak “srednjovekovne lepotice” sa vodičem. Filmski stvaraoci i turistički radnici iz celog sveta imali su priliku da upoznaju Ram i sa najlepše evropske reke, a poseban doživljaj bila je vožnja skelom do Banata.
U 20 sati, u gradskom parku, počela je ceremonija zatvaranja festivala i dodela festivalskih nagrada.
Ova jedinstvena turističko-ekološka manifestacija na našim prostorima, ove godine okupila je filmske stručnjake, diplomate i turističke radnike iz čitavog sveta. Od pristiglih 200 filmova, zvaničnu selekciju prošlo je 57, koji su u protekloj nedelji prikazani u gradskom parku. Veliko interesovanje medija na pres-konferencijama vladalo je za turističke filmove, najviše u vezi tema, načina snimanja i zvučnih efekata, pa su stručnjaci iz sveta filma i turistički radnici raspravljali o mogućnostima i izazovima sa kojima se sreću u kreiranju promotivnih video poruka.
Građani Velikog Gradišta, prijatelji festivala kao i turisti, od 29. avgusta do 3. septembra, imali su priliku da proputuju čitav svet, sede na obalama toplih mora, zavire u misteriozne predele Azije i Afrike, otkriju strare kulture, nauče nove recepte za različite gurmanske specijalitete, dožive priče iz čudesnih manastira sveta, zagolicaju maštu i probude misteriju kroz narodne legende…
Takođe, ekološki filmovi sa jasnim porukama, naterali su nas da se zamislimo gde se nalazimo, ka čemu stremimo i gde nas je moderan stil života doveo. Potresne video priče iz ratnih područja, klimatski nepogodnih mesta i ekološki zagađenih sredina šalju jasnu poruku svetu – Poštujte zemlju kojom hodate, vodu koju pijete i kiseonik koji udišete, nemaju svi ljudi planete Zemlje privilegiju da svakog dana sebi priušte čašu vode, hladovinu drveta pa čak ni dovoljnu količinu vazduha…
Film kojim je počela svečana ceremonija otvaranja kao i zatvaranja festivala poručuje „Turizam – ne terorizam, upoznajte ljude, nemojte da ih ubijate“. Cilj festivala je upravo podsticanje na razmišljanje, predstavljanje sopstvenih potencijala na najbolji način, ali i upoznavanje drugih kultura i njihovog pristupa turizmu i filmu.
Direktor CIFT-a Aleksandar Kamel rekao je na ceremoniji otvaranja da je danas ovaj festival mnogo značajniji nego svih ovih godina, da celo čovečanstvo vodi specifičan rat sa nepoznatim neprijateljem, i izrazio je nadu da ćemo izaći kao pobednici kao i da će ljudski rod više slušati prirodu kako bi mogao slobodno da putuje i da se druži.
Poseban osvrt na ekološki film dali su stvaraoci iz Srbije, a neprestana borba “malog” čoveka za očuvanje životne sredine postaje svetski simbol borbe “golorukog” naroda za reke i kiseonik kao osnovnih potreba za preživljavanje.
Svetski filmovi na zanimljiv način predstavili su nam najbolje italijansko vino, najduže pešačke rute sveta, monsunske kiše, ali i mesto gde se čuva Sveti Gral, najtraženiji predmet hrišćanskog sveta.
Pozitivan primer izložio je direktor Turističke organizacije Severnog Portugala koji je početkom 2020. godine, zbog situacije sa korona virusom, bio u Kini, a po povratku u Porto sazvao direktore regiona i saopštio im da u toku sezone očekuje da, prvi put, taj kraj neće preplaviti turisti iz zapadne Evrope i Brazila već da bi se turizam mogao svesti samo na lokalno stanovništvo. Kao reacija, snimljena je serija filmova za lokalne televizije, a domaći turisti su popunili sve smeštajne kapacitete Porta. Po popuštanju mera, Vlada Portugala uložila je preko 50 hiljada evra za promotivnu kampanju ka Španiji, zapadnoj Evropi i Brazilu i tako je ova zemlja, jedina u svetu, spremno dočekala turističku sezonu 2021. godine, sa ostvarenjem od čak 98 posto stranih turista u poređenju sa 2019. godinom.
Ovo je za turističke radnike bio primer najbolje prakse, na koji način se priprema, organizuje i realizuje promotivna kampanja i koliko je ozbiljnih ulaganja potrebno kako bi se ostvario željeni scenario.
Zbog epidemiološke situacije u mnogim državama, učesnici nekoliko zemalja nisu bili u mogućnosti da prisustvuju ceremoniji dodela nagrada, a priznanja su primili predstavnici ambasada njihovih zemalja u Srbiji.
Festivalom su dominirali filmovi sa španskog govornog područja, dodeljeno je 27 nagrada koje su otišle u 13 zemalja u kategorijama Turističke destinacije – grad, region i država, Turistički proizvodi, Turističke usluge, Nezavisni video zapisi, Dokumentarni filmovi i Kratki dokumentarni filmovi.
Gran pri festivala odneo je australijski film “Seek different” koji je ove godine osvojio prve nagrade i na CIFT-ovim festivalima u Afici i Brazilu. Film poručuje da, ukoliko želite da vidite, doživite ili osetite nešto potpuno drugačije – dođete u Australiju.