Церемонија затварања СИЛА-ФЕСТ-а 2021

објављено у: Вести

У петак, 3. септембра, у Великом Градишту свечано је затворен 13. СИЛАФЕСТ, међународни фестивал кратког туристичког и еколошког филма.

Церемонија je завршена доделом награда најбољим филмским остварењима, а у име организатора гран при и прве награде у појединачним категоријама доделили су председник општине Велико Градиште Драган Милић, директорка Туристичке организације Дајана Стојановић и директор Фестивала Бошко Савковић.

Последњи дан фестивала обележен је низом догађаја. У 10 часова у клубу Копакабана одржана је завршна конференција за новинаре, тачно у подне учесници фестивала кренули су пут Рамске тврђаве, где им је организован обилазак “средњовековне лепотице” са водичем. Филмски ствараоци и туристички радници из целог света имали су прилику да упознају Рам и са најлепше европске реке, а посебан доживљај била је вожња скелом до Баната.
У 20 сати, у градском парку, почела је церемонија затварања фестивала и додела фестивалских награда.
Ова јединствена туристичко-еколошка манифестација на нашим просторима, ове године окупила је филмске стручњаке, дипломате и туристичке раднике из читавог света. Од пристиглих 200 филмова, званичну селекцију прошло је 57, који су у протеклој недељи приказани у градском парку. Велико интересовање медија на прес-конференцијама владало је за туристичке филмове, највише у вези тема, начина снимања и звучних ефеката, па су стручњаци из света филма и туристички радници расправљали о могућностима и изазовима са којима се срећу у креирању промотивних видео порука.
Грађани Великог Градишта, пријатељи фестивала као и туристи, од 29. августа до 3. септембра, имали су прилику да пропутују читав свет, седе на обалама топлих мора, завире у мистериозне пределе Азије и Африке, открију страре културе, науче нове рецепте за различите гурманске специјалитете, доживе приче из чудесних манастира света, заголицају машту и пробуде мистерију кроз народне легенде…
Такође, еколошки филмови са јасним порукама, натерали су нас да се замислимо где се налазимо, ка чему стремимо и где нас је модеран стил живота довео. Потресне видео приче из ратних подручја, климатски непогодних места и еколошки загађених средина шаљу јасну поруку свету – Поштујте земљу којом ходате, воду коју пијете и кисеоник који удишете, немају сви људи планете Земље привилегију да сваког дана себи приуште чашу воде, хладовину дрвета па чак ни довољну количину ваздуха…
Филм којим је почела свечана церемонија отварања као и затварања фестивала поручује „Туризам – не тероризам, упознајте људе, немојте да их убијате“. Циљ фестивала је управо подстицање на размишљање, представљање сопствених потенцијала на најбољи начин, али и упознавање других култура и њиховог приступа туризму и филму.
Директор CIFT-а Александар Камел рекао је на церемонији отварања да је данас овај фестивал много значајнији него свих ових година, да цело човечанство води специфичан рат са непознатим непријатељем, и изразио је наду да ћемо изаћи као победници као и да ће људски род више слушати природу како би могао слободно да путује и да се дружи.
Посебан осврт на еколошки филм дали су ствараоци из Србије, а непрестана борба “малог” човека за очување животне средине постаје светски симбол борбе “голоруког” народа за реке и кисеоник као основних потреба за преживљавање.
Светски филмови на занимљив начин представили су нам најбоље италијанско вино, најдуже пешачке руте света, монсунске кише, али и место где се чува Свети Грал, најтраженији предмет хришћанског света.
Позитиван пример изложио је директор Туристичке организације Северног Португала који је почетком 2020. године, због ситуације са корона вирусом, био у Кини, а по повратку у Порто сазвао директоре региона и саопштио им да у току сезоне очекује да, први пут, тај крај неће преплавити туристи из западне Европе и Бразила већ да би се туризам могао свести само на локално становништво. Као реација, снимљена је серија филмова за локалне телевизије, а домаћи туристи су попунили све смештајне капацитете Порта. По попуштању мера, Влада Португала уложила је преко 50 хиљада евра за промотивну кампању ка Шпанији, западној Европи и Бразилу и тако је ова земља, једина у свету, спремно дочекала туристичку сезону 2021. године, са остварењем од чак 98 посто страних туриста у поређењу са 2019. годином.
Ово је за туристичке раднике био пример најбоље праксе, на који начин се припрема, организује и реализује промотивна кампања и колико је озбиљних улагања потребно како би се остварио жељени сценарио.
Због епидемиолошке ситуације у многим државама, учесници неколико земаља нису били у могућности да присуствују церемонији додела награда, а признања су примили представници амбасада њихових земаља у Србији.
Фестивалом су доминирали филмови са шпанског говорног подручја, додељено је 27 награда које су отишле у 13 земаља у категоријама Туристичке дестинације – град, регион и држава, Туристички производи, Туристичке услуге, Независни видео записи, Документарни филмови и Кратки документарни филмови.
Гран при фестивала однео је аустралијски филм “Seek different” који је ове године освојио прве награде и на CIFT-овим фестивалима у Афици и Бразилу. Филм поручује да, уколико желите да видите, доживите или осетите нешто потпуно другачије – дођете у Аустралију.