Biseri Dunava i Đerdapa pobednici sajma u Kragujevcu

objavljeno u: Vesti

Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma i 7. Sajam zimnice i domaće radinosti u Kragujevcu održan je u period od 22. do 24. oktobra na Šumadija sajmu. Ovde se predstavilo više od 100 nacionalnih, regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i po prvi put iz Mađarske. U okviru pratećeg programa Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma, Gradska turistička organizacija Kragujevac i Šumadija sajam organizovali su brojne stručne programe – predavanja i radionice.

Prvog dana sajma turističke radnike pozdravila je gospođa Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije kao i predstavnici Pokrajinske vlade Vojvodine i zvaničnici grada Kragujevca.

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište predstavila je svoju bogatu turističku ponudu u okviru zajedničkog projekta “Biseri Dunava i Đerdapa”. Ovaj projekat realizovali su: Udruženje “Biseri Istočne Srbije”, NP Đerdap i Opštine Veliko Gradište, Požarevac, Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, ceo poduhvat podržan je od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Zvanična prezentacija projekta održana je na dan otvaranja sajma, a najviše pažnje privukao je film, katalog i sajt koji prikazuju slikovite predele Donjeg Podunavlja, prirodne lepote, kulturno istorijske spomenike i najvažnije turističke centre. Gastronomske specijalitete koji su posluženi na prezentaciji pripremali su „Vila Jelena“ iz Požarevaca, „Restoran Kasina kod Ajduka“ i „Firma Eskom“ iz Velikog Gradišta. Uz prezentaciju hrane Pivnica “N&D” prezentirala je bogatu ponudu piva. Prezentacija je počela tačno u podne, a štand Turističke organizacije ovom prilikom posetili su visoki zvaničnici Turističke organizacije Srbije, Pokrajinske vlade Vojvodine i kolege iz drugih regionalnih i lokalnih Turističkih organizacija. Za celokupnu promociju na Šumadija sajmu, projekat “Biseri Dunava i Đerdapa” osvojio je 1.mesto. Po mišljenju stručnog žirija, ali i drugih učesnika sajma,  novi pristup idejnih rešenje propagandnog materijala, kao i tradicionalna kuhinja  restorana koji su prezentovali ukuse Donjeg Podunavlja, zasluženo je odneo najvredniju nagradu u ogromnoj konkurenciji najlepših destinacija Srbije.

Kragujevčani koji su tradicionalno jedni od najbrojnijih poštovaoca i obožavaoca Srebrnog jezera i celog Đerdapa, dugo su se zadržavali na našem štandu. Pored klasičnih odmora primećeno je veliko interesovanje za verski turizam i pokloničke ture prema manastirima Tumane i Nimnik, kao i interesovanje agencija, sindikata i udruženja za posetu Ramskoj i Golubačkoj tvrđavi.