Бисери Дунава и Ђердапа победници сајма у Крагујевцу

објављено у: Вести

Међународни сајам туризма и сеоског туризма и 7. Сајам зимнице и домаће радиности у Крагујевцу одржан је у период од 22. до 24. октобра на Шумадија сајму. Овде се представило више од 100 националних, регионалних и локалних туристичких организација из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Словеније и по први пут из Мађарске. У оквиру пратећег програма Међународног сајма туризма и сеоског туризма, Градска туристичка организација Крагујевац и Шумадија сајам организовали су бројне стручне програме – предавања и радионице.

Првог дана сајма туристичке раднике поздравила је госпођа Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије као и представници Покрајинске владе Војводине и званичници града Крагујевца.

Туристичка организација општине Велико Градиште представила је своју богату туристичку понуду у оквиру заједничког пројекта “Бисери Дунава и Ђердапа”. Овај пројекат реализовали су: Удружење “Бисери Источне Србије”, НП Ђердап и Општине Велико Градиште, Пожаревац, Голубац, Мајданпек, Кладово и Неготин, цео подухват подржан је од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Званична презентација пројекта одржана је на дан отварања сајма, а највише пажње привукао је филм, каталог и сајт који приказују сликовите пределе Доњег Подунавља, природне лепоте, културно историјске споменике и најважније туристичке центре. Гастрономске специјалитете који су послужени на презентацији припремали су „Вила Јелена“ из Пожареваца, „Ресторан Касина код Ајдука“ и „Фирма Еском“ из Великог Градишта. Уз презентацију хране Пивница “N&D” презентирала је богату понуду пива. Презентација је почела тачно у подне, а штанд Туристичке организације овом приликом посетили су високи званичници Туристичке организације Србије, Покрајинске владе Војводине и колеге из других регионалних и локалних Туристичких организација. За целокупну промоцију на Шумадија сајму, пројекат “Бисери Дунава и Ђердапа” освојио је 1.место. По мишљењу стручног жирија, али и других учесника сајма,  нови приступ идејних решење пропагандног материјала, као и традиционална кухиња  ресторана који су презентовали укусе Доњег Подунавља, заслужено је однео највреднију награду у огромној конкуренцији најлепших дестинација Србије.

Крагујевчани који су традиционално једни од најбројнијих поштоваоца и обожаваоца Сребрног језера и целог Ђердапа, дуго су се задржавали на нашем штанду. Поред класичних одмора примећено је велико интересовање за верски туризам и поклоничке туре према манастирима Тумане и Нимник, као и интересовање агенција, синдиката и удружења за посету Рамској и Голубачкој тврђави.