Alaske večeri

objavljeno u: Vesti

Pedesetisedme Alaske večeri održane su u Velikom Gradištu 21. i 22. jula. Na centralnoj proslavi dodeljene su nagrade svim pobednicima u dvodnevnim dešavanjima.
Ali pre svega, kako je ova manifestacija posvećena našim Alasima i njihovom predanom radu koji nije ni malo lak, a koji Opština Veliko Gradište podržava dugi niz godina, Alasi Velikog Gradišta izrazili su želju da iskažu zahvalnost Predsedniku opštine Draganu Miliću.
Ispred svih Alasa Velikog Gradišta Okić Ivan je uručio posvetu i Petrović Nenad zahvalnicu Predsedniku opštine za nesebičnu pomoć koju pruža Alasima.
Posebnu zahvalnost folklorcima Anipa Vlastimir Pavlović Carevac za pomoć tokom oluje u noći između petka i subote izrazila je direktorka Turističke organizacije, a zahvalnicu je primila zamenica direktora Kulturnog centra Vlastimir Pavlović Carevac Gordana Radovanović Stojković.
Zamenica predsednika skupštine Solfina Jovanović uručila je nagradu ribolovcima do 16.godina starosti. Neka deca bila su veštija od drugih, a najuspešniji su bili: Isak Čoković iz Velikog Gradišta sa osvojenim trećim mestom i ulovom od 845 grama. Bogdan Perić iz Velikog Gradišta sa osvojenim drugim mestom i ulovom od ukupno 935 grama. Pavle Krstić iz Požarevca sa osvojenim prvim mestom i ulovom težine čak 1450 grama.
Subotnje jutro počelo je burno, u 6 časova Alasi su u čamcima isplovili na Dunav i krenuli u nadmudrivanje sa rekom u lovu na soma. Ovo takmičenje odigravalo se nekoliko časova na Dunavu.
Gradišanski Alasi osim što su vredni oni su i humani i sav novac od prodaje ulova biće doniran u humanitarne svrhe maloj Lei Jovanović.
Na inicijativu Alasa Velikog Gradišta, bućka je i ove godine bila memorijalnog karaktera na sećanje na njihove kolege i prijatelje Stokić Radeta i Ivana Pavlovića. Porodice Stokić i Pavlović obezbedile su specijalne nagrade za prva tri mesta za učesnike bućke. Nagrade su ispred porodica uručle Lana Nikolić i Jovana Stokić. Ispred organizatora nagradu je uručila direktorka Turističke organizacije Dajana Stojanović.
Najuspešniji su bili: Treće mesto osvojio je tandem Stanisavljević Nikola i Živković Dejan a njihov ulov bio je 16 kilograma 550 grama . Drugo mesto osvojili su Rajčić Aleksandar i Mijatović Dejan a oni su ulovili somovinu u ukupnoj težini od 17 kilograma. Prvo mesto osvojio je tandem Dokić Filip i Dokić Milivoje sa ukupnom težinom ulova od 26 kilograma 100 grama.
Centralni deo Alaskih večeri je takmičenje u pripremanju najbolje Riblje čorbe. Ovogodišnje takmičenje okupilo je rekordan broj kandidata iz našeg divnog grada ali i gradova širom Srbije- Beograda, Vršca, Požarevca, Kostolca i Kragujevca, kao i iz susedne Rumunije.
Takmičenje je završeno u 17 časova i 30 minuta, a žiri sastavljen od eminentnih poznavaoca ribljih specijaliteta – u sastavu Predrag Mirković, Goran Janković i predsednik žirija, Darko Tadić ocenjivao je ukus, izgled, boju, gustinu i zaljućenost čorbi.
Posetioci su sa nestrpljenjem iščekivali da čuju brojeve nagrađenih.
Darka Tadić predsednika žirija pročitao je brojeve.
Treće mesto osvojio je Dragan Vićentijević iz Požarevca a nagradu je uručio Zamenik predsednika opštine Slađan Marković. Drugo mesto pripalo je Mihajlu Cvejić iz Drmna a nagradu je uručio Predsednik skupštine Vladimir Štrbac. Pobedničku čorbu skuvao je Nebojša Blagojević iz Šuvajića a nagradu je uručio Predsednik opštine Dragan Milić.
Veče je završeno u veseloj atmosferi uz koncert Ivane Selakov.