Аласке вечери

објављено у: Вести

Педесетиседме Аласке вечери одржане су у Великом Градишту 21. и 22. јула. На централној прослави додељене су награде свим победницима у дводневним дешавањима.
Али пре свега, како је ова манифестација посвећена нашим Аласима и њиховом преданом раду који није ни мало лак, а који Општина Велико Градиште подржава дуги низ година, Аласи Великог Градишта изразили су жељу да искажу захвалност Председнику општине Драгану Милићу.
Испред свих Аласа Великог Градишта Окић Иван је уручио посвету и Петровић Ненад захвалницу Председнику општине за несебичну помоћ коју пружа Аласима.
Посебну захвалност фолклорцима Анипа Властимир Павловић Царевац за помоћ током олује у ноћи између петка и суботе изразила је директорка Туристичке организације, а захвалницу је примила заменица директора Културног центра Властимир Павловић Царевац Горданa Радовановић Стојковић.
Заменица председника скупштине Солфина Јовановић уручила је награду риболовцима до 16.година старости. Нека деца била су вештија од других, а најуспешнији су били: Исак Чоковић из Великог Градишта са освојеним трећим местом и уловом од 845 грама. Богдан Перић из Великог Градишта са освојеним другим местом и уловом од укупно 935 грама. Павле Крстић из Пожаревца са освојеним првим местом и уловом тежине чак 1450 грама.
Суботње јутро почело је бурно, у 6 часова Аласи су у чамцима испловили на Дунав и кренули у надмудривање са реком у лову на сома. Ово такмичење одигравало се неколико часова на Дунаву.
Градишански Аласи осим што су вредни они су и хумани и сав новац од продаје улова биће дониран у хуманитарне сврхе малој Леи Јовановић.
На иницијативу Аласа Великог Градишта, бућка је и ове године била меморијалног карактера на сећање на њихове колеге и пријатеље Стокић Радета и Ивана Павловића. Породице Стокић и Павловић обезбедиле су специјалне награде за прва три места за учеснике бућке. Награде су испред породица уручле Лана Николић и Јована Стокић. Испред организатора награду је уручила директорка Туристичке организације Дајана Стојановић.
Најуспешнији су били: Треће место освојио је тандем Станисављевић Никола и Живковић Дејан а њихов улов био је 16 килограма 550 грама . Друго место освојили су Рајчић Александар и Мијатовић Дејан а они су уловили сомовину у укупној тежини од 17 килограма. Прво место освојио је тандем Докић Филип и Докић Миливоје са укупном тежином улова од 26 килограма 100 грама.
Централни део Аласких вечери је такмичење у припремању најбоље Рибље чорбе. Овогодишње такмичење окупило је рекордан број кандидата из нашег дивног града али и градова широм Србије- Београда, Вршца, Пожаревца, Костолца и Крагујевца, као и из суседне Румуније.
Такмичење је завршено у 17 часова и 30 минута, а жири састављен од еминентних познаваоца рибљих специјалитета – у саставу Предраг Мирковић, Горан Јанковић и председник жирија, Дарко Тадић оцењивао је укус, изглед, боју, густину и заљућеност чорби.
Посетиоци су са нестрпљењем ишчекивали да чују бројеве награђених.
Дарка Тадић председника жирија прочитао је бројеве.
Треће место освојио је Драган Вићентијевић из Пожаревца а награду је уручио Заменик председника општине Слађан Марковић. Друго место припало је Михајлу Цвејић из Дрмна а награду је уручио Председник скупштине Владимир Штрбац. Победничку чорбу скувао је Небојша Благојевић из Шувајића а награду је уручио Председник општине Драган Милић.
Вече је завршено у веселој атмосфери уз концерт Иване Селаков.