Аласке вечери надмашиле очекивања, скувано 160 котлића рибље чорбе

објављено у: Вести

Joш једне “Аласке вечери“, манифестација са најдужом традицијом у општини Велико Градиште, обогатиле су културно лето ове популарне српске туристичке дестинације. Два фестивалска дана била су испуњена многобројним догађајима у којима је учествовало преко 800 учесника, а за најбољу рибљу чорбу такмичило се више од 160 мајстора.

Ово такмичење окупило је рекордан број кандидата из Великог Градишта и градова широм Србије – Београда, Вршца, Пожаревца, Костолца, Ћуприје, Крагујевца, Крушевца, Јагодине, Каћа. Домаћим учесницима прикључили су се такмичари из Румуније и Босне који су демонстрирали своје кулинарско умеће. Трећу награду освојило је Удружење жена “Рамски цвет“ из Рама, на другом се нашла Горица Рајковић из Кленовника, а најбољи мајстор у припреми овог специјалитета био је деветогодишњи Лазар Станковић из Острова који је кувао чорбу са својим дедом Добрицом.

Заставу Аласких вечери подигао је прошлогодишњи победник у кувању рибље чорбе, Михајел Шулц. Уручене су и посебне захвалнице представницима општине Нова Молдава,  Месне организације Савеза Срба Стара Молдава, као и члановима Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима из Градишке – Босна, Удружењу из Пругова које учествује први пут, затим  удружењима жена “Тополовчанке“, “Рамски цвет“ и “Бискупље“.

Млади риболовци демонстрирали су своје умеће у улову рибе на пловак. Прво место освојио је Стеван Мандић из Вршца  са уловом тежине  1.810  грама, на другом месту је Милош Анокић из Великог Градишта  који је упецао рибу тешку 1.670 грама, а треће место припало је Ањи Марији Живановић  из Великог Градишта која је уловила рибу од 1.660 грама.

Тачно у подне првог дана такмичења, на риболовачким теренима “Терахум“ ДОО,  почео је лов на шарана све до поноћи. Треће место освојио је тандем Драган Илић и Ненад Томићевић, друго место припало је Драгану Стојићевићу и Ивици Стевићу, а шампиони лове на шарана ове године су Душан Здравковић и Мирослав Живковић.

Укусну рибљу чорбу коју су скували представници Јавног предузећа „Србија шуме“ и аласи Великог Градишта, у вечерњим часовима дегустирали су бројни посетиоци, а вредне домаћице Удружења жена “Тополовчанке“ припремале су и делиле бесплатне гирице и мекике. За децу је “Мотоџет H2O адреналин“ организовао бесплатну школу вожње скутера на води.

У рано суботње јутро аласи су испловили чамцима на Дунав и кренули у вишечасовно надмудривање са реком у лову на сома. Најуспешнији је био тандем Иван Окић и Александар Рајчић са укупном тежином улова од 37,470 килограма, друго место освојили су Дејан Ранчић и Никола Ранчић са сомовином тешком 22,400 килограма и треће место  Владислав Динић и  Предраг Стокић са уловом од 18,660 килограма.

На избору за MIS Сребрног језера, за најлепшу девојку проглашена је Невена Васиљевић из Алексинца, за прву пратиљу изабрана је  Марина Гавриловић из Бајне Баште, а друга пратиља била је Александра Урошевић.  За топ модел на избору за MIS Сребрног језера проглашена је Београђанка Марија Радовић док је за лице године изабрана Теодора Арсић. Поред естрадног дела, гости су уживали и у програму неговања традиције кроз извођење музичких нумера на традиционалним инструментима.

Одбојка је спорт за који Градиштанци живе па не чуди што турнир у одбојци на песку, који се одржава сваке године у оквиру Аласких вечери, привуче много пажње. На узбудљивом финалу, треће место освојили су Иван Блажевић и Никола Мартиновић,  друго место је припало Драгану Животићу и Александру Богдановићу, а ласкаву титулу победника понели су Владимир Петровић и Дарко Вучковић.

Велики концерт отворили су Весна Димић и велики оркестар РТС-а, а када се атмосфера загрејала наступила је Ана Кокић која је одушевила публику.