Dan Dunava

objavljeno u: Vesti

Stanovnici Velikog Gradišta shvataju koliki je značaj Dunava i koliki uticaj najlepša Evropska reka ima na život jednog grada kroz koji protiče. Kroz niz programa ustanove u Velikom Gradištu svake godine odaju počast Dunavu. Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republičke direkcije za vode u Velikom Gradištu je i ove godine od početka maja, a zaključno sa 29. junom, obeležen Dan Dunava. Učesnici na radionicama i ekološkim akcijama bili su deca i vaspitači Predškolske ustanove „Majski cvet“,  učenici, nastavnici i profesori srednje škole „Miloje Vasić“i osnovne škole „Ivo Lola Ribar“,  Sportski centar Veliko Gradište, Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“ , Vatrogasno spasilačka jedinica Veliko Gradište, Udruženje građana „Biseri Istočne Srbije, Udruženje građana „Srbija velikog Srca“, glumačka sekcija „Fićfirić“, građani i turisti. Svi programi bili su posvećeni glavnom cilju – da se shvati značaj Dunava, reke na čijoj obali živimo, čijom se ribom hranimo, čijim strujama plovimo..

Velika završnica Dana Dunava 29. juna obeležena je kroz niz događaja. Naši najmlađi sugrađani imali su nekoliko zapaženih radionica. Vaspitači i deca iz vrtića kroz temu „Moj život pokraj  Dunava“ na aktivnostima u predškolskoj ustanovi su kroz razgovor upoznali život u Dunavu, a mališani su napravivili galeriju sa crtežima koja je izložena na panoima u gradskom parku gde su sugrađani imali priliku da upoznaju Dunav viđen očima deteta. Interaktivna dramska radionica u izvođenju dramske sekcije „Fićfirić“ oduševla je kako mališane tako i roditelje koji su uzeli učešće i vežbali početne korake glume. Nakon dramske radionice, mališani su se takmičili u različitim sportskim disciplinama, a najviše pažnje privukli su nadvlačenje konopca gde su se takođe uključili roditelji, kao i poligon u kome su deci pomogli radnici TO, Sportskog centra i Predškolske ustanove. Nakon sportskih igara, na samoj obali Dunava zasađeno je još jedno dekorativno drvo, a naši najmlađi sugrađani nazvali su ga VODENKO. Narednih godina očekujemo da Dunavko (koji je zasađen u petak) i Vodenko rastu i razvijaju se zajedno sa decom koja su učestvovala u ovoj ekološkoj akciji. Na bini koja je smeštena tik pokraj pristaništa, dodeljena su priznanja najuspešnijim učesnicima na sportskim igrama koje su se održale u petak i subotu. Udruženje „Srbija velikog srca“ , ovom prilikom, darivalo je zdravorazvojne drugare koji su učestvovali u sportskim igrama za decu sa razvojnim teškoćama i invaliditetom. Medalje koje su dobila deca od udruženja ručno su rađene u glini, i deo su inkluzivnog programa udruženja. Zaključak je da su pobednici svi ljudi dobre volje, bili odrasli ili deca, zdravorazvojni ili oni kojima je potrebna mala pomoć, građani dobre volje i sportskog duha koji su spremni da vole, dele i nadmeću se – ali samo u sportu. Program je zatvoren žurkom za decu a Dunavu u čast otpevane su najlepše dečije pesme. Vatrogasno spasilačka jedinica Veliko Gradište uveličala je događaj i najmlađima darivala penu za žurku.

Na Srebrnom jezeru održane su odbojkaške utakmice u organizaciji Sportskog centra Veliko Gradište, a ovo takmičenje trajalo je nekoliko časova.

Manifestacija „Dan Dunava“ svake godine unese radost među naše ljude koji svake godine daju počast veličanstvenom Dunavu. Kroz niz manifestacija koje će tek uslediti u toku turističke sezone, na različite načine ističe se značaj Dunava. Pre svega manifestacija Alaske večeri, koja je direktno vezana za Dunav, svake godine privuče ogroman broj ljudi. Procenjuje se da je prošlogodišnji bilans, za dva dana trajanja manifestacije  bio oko 10.000 ljudi. Manifestacija se održava već 53 godine u čast Dunavskih Alasa, a skoro sva takmičenja direktno su vezana za reku (Gradištanska bućka, pecanje za decu i odrasle, kuvanje riblje čorbe – preko 150 kotlića…). Ističemo ovu manifestaciju za koju žive svi Gradištanci, kao naše zalaganje da se nastavi slava Dunava i posle njegovog rođendana.  Dunav, reka koja našu opštinu,  u dužini od 20 kilometara (koliki je njegov tok kroz Veliko Gradište),  deli od susedne Rumunije, je naš izvor života, naša Evropska magistrala i reka saradnje.